Міністри, які повільно читають

06.01.2011
Міністри, які повільно читають

Сюрпризів не трапилося: колишній міністр внутрішніх справ Юрій Луценко залишиться під арештом. Учора Апеляційний суд Києва розглядав скаргу на вердикт суду першої інстанції й вирішив залишити «нижче» рішення чинним. Суддя Олександр Биць оголосив, що служителі Феміди не знайшли достатньо підстав для перегляду постанови, при цьому врахували тяжкість скоєного Луценком злочину та поведінку екс–міністра.

Під приміщенням суду зібралося до тисячі прихильників «Народної самооборони» з плакатами на кшталт «Свободу Луценку!» і «Юро, ми з тобою!». Підтримати Луценка до зали суду прийшли народні депутати та лідерка БЮТ Юлія Тимошенко. У перервах засідання вони спілкувалися з екс–міністром. Журналістів на слухання не пустили, але дозволили знімати Луценка на відео десять хвилин у перерві.

Одним із аргументів прокуратури залишити Луценка в СІЗО була інформація, ніби на волі він може переховуватися від слідства. Для підтвердження надали вирізку з газети, в якій народний депутат від «НУНС» Геннадій Москаль зізнався в тому, що пропонував Луценку виїхати за кордон. Адвокат екс–міністра наполягав, що до лідера «Народної самооборони» можна застосувати легший запобіжний захід — підписку про невиїзд, а сам Луценко переконував суддів, що не має наміру тікати з України. У виступі на судовому засіданні екс–міністр також намагався тиснути на мораль служителів Феміди. «Ви знаєте, не мені вам розказувати, яка зараз недовіра в суспільстві, у тому числі й до суду. Отож у нарадчій кімнаті подумайте про Україну, подаруйте людям маленьку, але довіру до правосуддя», — цитує Луценка УНІАН.

Пан Юрій звернув увагу суддів на те, що почав ознайомлюватися з матеріалами своєї кримінальної справи про розтрату майже 300 тисяч державних гривень, як тільки отримав можливість, і не уникав слідчих дій. «Я кожен день приходив і читав матеріали приблизно по 150 сторінок», — розповів Луценко, при цьому покепкувавши над своїм наступником Анатолієм Могильовим: «Звичайно, я міг і більше прочитати, адже я не нинішній міністр внутрішніх справ, який книгу «Святослав» уже рік читає».

 

А ТИМ ЧАСОМ...

Апеляційний суд Києва продовжив іще на два місяці термін утримання під вартою колишнього голови Державної митної служби України Анатолія Макаренка. Про це журналістам повідомила Юлія Тимошенко. Вона розповіла, що Макаренка нібито вивезли зі слідчого ізолятора, але до суду не довезли — рішення приймали за відсутності колишнього митника з уряду БЮТ. Нагадаємо, Макаренка арештували у справі про відбирання газу «Росукренерго» на користь держави.