Урочиста мить Святвечора

05.01.2011

Олександра ТЕЛІЖЕНКО,
заслужений художник України:

Із приблизно рівних частин сушених яблучок та грушок ще 5 січня ввечері я варю узвар. Більше для запаху може бути трохи сливок чи абрикосок. Чому так рано? Щоб наступного вечора він був щедрим і густим, із неперевершеним смаковим букетом.

Із вечора 5–го також починаю готувати кутю. Холодною водою у літровій банці заливаю мак, який чекає свого часу аж до наступного вечора, і замочую десь на годинку підготовлену — лущену — пшеницю, ретельно її промиваю, а потім варю на повільному вогні до готовності. 6–го по обідi, ближче до вечора, спочатку тру в макітрі макогоном (у мене він «пристріляний», ще мамин) вологий мак, поступово ложками додаючи зерна, а потім цукор. (Кожну пригоршню маку треба перетирати хвилин по 10). Родзинки обдаю окропом і швиденько його зливаю, щоб не втрачалися поживні речовини. Горіхи подрібнюю макогоном. Мед розвожу узваром. Далі — урочистий момент: беру велику макітру, кладу відварену пшеницю, заливаю узваром, додаю мак, розмішую, кладу родзинки, горіхи і мед. Розмішавши, даю куті трохи настоятися, щоб об’єднався смак — і головна страва Святвечора готова.

  • Кріпчик-петрушка кучерявляться

    Ще свіжі зимові спогади про морозні вітряні дні, коли великою насолодою було зігрітися тарілкою гарячого борщику зі сметаною. Господині урізноманітнювали цю насолоду замороженим щавлем, законсервованою заправкою для борщу, заготовленими з осені чи купленими в магазині бурячками. >>

  • Поласуємо полуничкою

    Найочікуваніший «смачний» сезон — це все-таки полуничний. Думаю, мало хто не погодиться зі мною, що полуниця — це не просто ягода, це ціла історія: весна в розпалі, відпустки на носі і навіть повернення з роботи додому — особливе: обов’язково з пакетиком запашної червоної ягоди. >>

  • Від кулешу і ніг не поколишу!

    Про користь кулешів, про яку я і так, утім, знаю, цього разу наслухалася від бабусь на лавочці. А народні рецепти — перевірені часом і, як правило, доступні. Тож готуємо. >>

  • Лимонадна прохолода і насолода

    Уже майже літо, а це означає, що ми знову шукатимемо затінки, холоднi страви і прохолоджувальнi напої. Лимонади — прекрасний засіб для втамовування спраги, охолодження організму і вітамінізації, як кажуть, три в одному. Отож за роботу! >>

  • Сонце в цеберку!

    «Сонце в цеберку» — саме так назвав своє знамените варення з кульбаб Микола Канішевський, відомий нам як телепродюсер, перший віце-президент Національної телекомпанії України, ведучий телевізійних програм («Вісті тижня» та інших цікавих проектів). >>

  • Знімаю капелюха

    От так і незчулися, як перша їстівна зелень, обдарувавши нас весняними вітамінами, відбуяла, і на зміну їй для багатьох несподівано приходять... грибочки. Це і ви помітите, коли зайдете в лісопосадку чи хвойний ліс подихати цілющою хвоєю, а додому повернетеся з торбинкою тугеньких маслючків. >>