«Сюрпризи» новорічної ночі

05.01.2011
«Сюрпризи» новорічної ночі

Вони приходять разом із настанням чергового нового року — якраз під бій курантів — і з ними доведеться нам жити в новому році. Зміни до законів, нововведення та чиновницькі резолюції, які традиційно вступають у силу з 1 січня, більшою чи меншою мірою впливають на життя кожного з нас. Отож готуємося до нових податків, подорожчання бензину, цигарок та алкоголю, збільшених виплат при народженні дитини, а також пені за несплату житлово–комунальних послуг.

Отже, із першого січня на нас чекає...

 

У Чорнобильську зону запустять туристів

Міністерство надзвичайних ситуацій завершило необхідну підготовчу роботу для відкриття Чорнобильської зони для приватних поїздок. Відтак уже з 1 січня 2011 року всі охочі — українці та іноземці — зможуть відвідати Чорнобильську зону. Якщо раніше в’їзд до забрудненої території суворо регламентувався МНС, то тепер туди зможуть організовувати повноцінні туристичні екскурсії. У прес–службі МНС кажуть: під час візиту в туристів буде можливість побачити саме місто Чорнобиль, Прип’ять, подивитись на ЧАЕС. Зокрема, відвідати оглядовий майданчик об’єкта Укриття, побачити на власні очі місце світової техногенної катастрофи 1986 року. Щоправда, всі групи супроводжуватимуть працівники МНС, які стежитимуть за дотриманням правил поведінки відвідувачів зони. Вони ж будуть надавати необхідні пояснення та поради. Одначе в МНС уточнюють: новий порядок не передбачає вільного пересування територією зони, а послуги з супроводження туристів будуть надавати спеціально відібрані компанії.

 

Банкомати стануть «жадібними»

Національний банк України з 1 січня 2011 року вводить обмеження на отримання валюти через банкомати — тепер не можна буде зняти іноземних грошей більш, ніж на 5 тисяч гривень за добу.

 

Пеня за «комуналку»

У цьому роцi нараховуватимуть пеню за несвоєчасну плату за житлово–комунальні послуги — так проголосували парламентарії. За прострочені комунальні платежі нараховуватимуть штраф — 0,1% за кожен день. При цьому визначено, що нарахування та стягнення пені за «комуналку» (водопостачання, газ, електрична енергія, теплова енергія, водовідведення, утримання й експлуатація житла на прибудинкових територіях, сміттєзбирання, ліфтове господарство) здійснюватиметься на суму заборгованості, яка утворилася із 1 січня 2011 року. «Така пеня існувала й раніше, але в 1996 році була скасована, — каже директор аналітико–дослідницького центру «Інститут міста» Олександр Сергієнко. — Скасували її тоді з формулюванням, що пеню повернуть, якщо не буде затримок із виплатами зарплат і пенсій. Але уряд не виконав своїх зобов’язань. Нині заборгованість тільки із зар­плати становить 1,3 мільярда. А пеню повертають, збільшивши її в 10 разів!».

 

Тепло — на вагу золота

Практично в усіх українських містах із 1 січня зросли тарифи на опалення. Адже напередодні Національна комісія регулювання електроенергетики провела масштабний перегляд тарифів на теплову енергію для населення. Тарифи були підвищені для 160 теплопостачальних компаній. Для громадян, які проживають у будинках, оснащених системами обліку теплової енергії, тариф збільшиться на 44,4 гривні — до 171,3 грн/ГКал (без ПДВ), а в будинках, не обладнаних лічильниками, — на 43,1 гривні, до 125,5 грн/ГКал. Теплова енергія, що відпускається бюджетним організаціям, підвищиться у ціні на 18,8%, до 476,6 грн/ГКал, а на поставлену промисловим споживачам ціна збережена на рівні 563,5 грн/ГКал. «Досi тарифи затверджували на місцях, і кожен сам формував їх. Систематизувати їх в єдине русло було просто неможливо, тому ми затвердили низку постанов, які дозволять виробити для всіх єдиний порядок», — зазначив начальник управління генеруючих підприємств НКРЕ Василь Волошенюк.

У багатьох містах уже повідомили про подорожчання тепла. Зокрема, у Києві заявили, що з 1 січня централізоване опалення подорожчає на 35%. Ще одна хвиля подорожчання очiкується iз 1 квiтня: тодi, за угодою з МВФ, пiдвищиться вартiсть газу для населення на 50 вiдсоткiв.

 

Алкоголь і цигарки подорожчають

В Україні з 1 січня 2011 року зросли акцизи на алкогольні напої та тютюнові вироби — майже на 7%. На цигарки з фільтром ставка становитиме 96,21 гривні за тисячу штук (було 90 гривень), без фільтра — 43,03 гривні (було 40,25 гривні). Щодо горілчаних виробів, то акциз для них зростає на 2,72 гривні за літр 100% спирту. Виробники кажуть, що вартість пляшки горілки в магазинах зросте приблизно на гривню–півтори. Цигарки теж додадуть у ціні близько гривні.

 

Банки — це вже не Клондайк!

Головною фінансовою тенденцією наступного року експерти вважають суттєве зниження депозитних ставок. Процес розпочався наприкінці осені 2010 і після 1 січня тільки набиратиме обертів. «Середня дохідність банківських депозитів упала з 25 до 12% у гривні, до 4–5% у доларах та 2—3 відсотків у європейській валюті», — констатує фінансовий аналітик Ерік Найман. За його прогнозами, у 2011 році середня гривнева ставка впаде ще на два пункти і становитиме 10%. В останні дні грудня деякі системні банки давали за вклад у євро абсолютно безпрецедентні 1,3% річних.

Пояснення ситуації просте: українці знову повірили вітчизняній фінансовій системі й масово понесли свої заощадження у банки. Ті відчули «насичення» готівкою і поступово стали погіршувати умови для вкладників. «Населення таким чином встановило новий рекорд, а банки вперше за останній час стали прибутковими», — каже Найман.

Натомість свідками другого боку медалі — відновлення кредитування — ми ще не стали. «За винятком хіба автокредитування, обсяги якого швидко зростають», — зауважує експерт. І додає, що він та його колеги вірять у відновлення кредитного раю: ВВП, хоч і незначно, але зростатиме, економічна ситуація має стабілізуватися, а за іншими прогнозами, українці повірили у краще завтра і в наступному році на 15—20% збільшать обсяги купівлі товарів не першої необхідності. У такій ситуації фінустанови знову можуть спробувати заробляти на приватних клієнтах–позичальниках.

 

Вперед до тоталітаризму?

Набуває чинності закон про захист персональних даних, який правозахисники називають кроком до обмеження свободи слова та свободи доступу до інформації.

Гельсінська спілка називала його «вагомим кроком для побудови тоталітаризму» в Україні. Виконавчий директор Української Гельсінської спілки з прав людини Володимир Яворський вважає, що цей закон «зв’язує руки», в першу чергу, журналістам. У новому законі, цитує правозахисника ВВС, під «персональними даними» розуміють будь–яку інформацію, що дозволяє впізнати особу, аж до називання імені та прізвища. При цьому журналістам, каже правозахисник, дозволяють збирати загальнодоступну інформацію про особу, але не дозволяють її поширювати без письмової згоди цієї особи.

Отож в Україні тепер оприлюднити досьє на, скажімо, президента чи іншої посадової особи буде неможливо.

Новий закон регламентує навіть вигляд квитанцій за оплату комунальних послуг: у них тепер не писатимуть прізвище власника квартири.

 

Гривня хвилюється раз...

На майбутнє курсу національної валюти є два погляди: офіційний та експертний. Влада зафіксувала у бюджеті нинішній показник «7.95» та має аргументи, що він збережеться на цьому рівні до кінця 2011 року. Головний iз них — валютні резерви Нацбанку зросли з 24 до 34 мільярдів доларів плюс близько трьох мільярдів доларів становлять резерви самого уряду. Запас, за словами Прем’єр–міністра Миколи Азарова, вже випередив докризовий рівень.

Експерти ж нагадують чиновникам, що в 2011 році Україна має виконати вимогу МВФ і встановити гнучкий курс національної валюти. Аналітик Олександр Жолудь стверджує, що гривня одразу ж «хитнеться» на 3%. Інші прогнози — 8 гривень плюс–мінус 5%. Головний суб’єктивний чинник: влада через Нацбанк може спробувати підсобити великим експортерам, які нині є головною рушійною силою вітчизняної економіки. І суттєво впливають на цей же ВВП. А експортерам вигідна девальвація гривні — або шокова, або повільна.

На курс національної валюти впливають також ставлення до неї з боку населення та інфляційні очікування українців. Нині важко сказати, якими вони будуть у перші місяці нового року, але наприкінці 2010 наші співвітчизники робили ставку на долар: у грудні українці купили валюти на 8 млрд. доларів більше, ніж її продали.

 

Новий транспортний збір

Податкові новинки нинішнього року доповнені ще й скасуванням щорічного транспортного збору з власників автівок. Віднині його доведеться платити лише під час першої реєстрації авто. Розмір цього збору залежатиме, як і раніше, від об’єму двигуна. Одначе економія на цій відміні сумнівна: адже збір включать у вартість бензину. А найбільше не пощастило мешканцям Чорнобильської зони — вони взагалі звільнялися від транспортного збору, тепер же їм доведеться щороку переплачувати близько тисячі гривень (залежно від пробігу). Не вигідно тепер буде багато їздити таксистам і любителям багато мандрувати на авто.

 

Мінімальна зарплата виросте на 19 гривень

Нинiшнього року нас чекає чергове символічне підвищення мінімальної зарплати, прожиткового мінімуму та всіх, прив’язаних до неї, соцвиплат. Почнуть додавати кільканадцять гривень уже з 1 січня. Отож на 2011 рік передбачено:

Соціальні стандарти в 2011 році

 

1 січня

1 квітня

1 жовтня

1 грудня

Прожитковий мінімум на одну особу

894 грн

911 грн

934 грн

953 грн

Прожитковий мінімум для дітей віком до 6 років

816 грн

832 грн

853 грн

870 грн

Прожитковий мінімум для дітей віком від 6 до 18 років

977 грн

997 грн

1022 грн

1042 грн

мінімальна пенсія

750 грн

764 грн

784 грн

800 грн

Мінімальна зарплата

941 грн

960 грн

985 грн

1004 грн

 

Пальне: плюс 50 копійок

Новий рік змушує розкошелитися і водіїв. Податковий кодекс, який запрацював уже з останнім ударом «курантів», передбачає збільшення ставок акцизного збору на 50 євро за тонну пального. Для автолюбителів це означає здорожчання кожної літри «горючки» десь на 50 копійок. Щоправда, одразу з 1 січня різкого стрибка цін на бензин не було. Адже автозаправки ще допродують «старі» запаси. А от до кінця місяця на цінниках біля заправок, на думку експертів, ми вже побачимо нову вартість пального — до 9 гривень за 95–й бензин і 8,50 гривні за дизпаливо. Відтак за бензином потягнеться і вартість інших товарів та послуг, де у собівартість закладені транспортні послуги.

 

На тестування запишись!

Із початком нового року розпочалася рєстрація на Зовнішнє незалежне оцінювання. За словами директора Українського центру оцінювання якості освіти Ігоря Лікарчука, доступ до програми реєстрації відкритий iз 9:00 1 січня. Але власне пункти реєстрації розпочали роботу о 9–й годині 3 січня. Завершиться реєстрація 28 лютого о 24:00. Нагадаємо, що абітурієнт зможе реєструватися не більше, ніж на 5 предметів. До того ж цьогоріч уперше учасники тестування зможуть зареєструватися заочно. Для цього необхідні документи (копію паспорта або свідоцтва про народження; копію атестата про повну загальну середню освіту або відповідну довідку зі школи; дві фотокартки 3х4 см; переклади документів державною мовою, завірені нотаріально (для осіб, які подають документи, оформлені іноземною мовою) та заяву–реєстраційну картку (її зразок є на сайті УЦОЯО) треба надіслати не пізніше 28 лютого на адресу свого регіонального центру оцінювання якості освіти (відправляти слід цінним листом з описом вкладених паперів). Підтвердженням факту реєстрації для участі в ЗНО є сертифікат, який абітурієнт отримає рекомендованим листом.

 

Безвізовий Єрусалим

У новому році на нас чекають нововведення із закордонними вояжами. Так, із 1 лютого нарешті набуває чинностi безвізовий режим між Україною та Ізраїлем. Україна, у свою чергу, відкриє кордони для ізраїльтян. Без візи на Землі Обітованій — на Мертвому морі, у Тель–Авіві чи Єрусалимі — українці зможуть перебувати до 90 днів. Директор Центру туристичної інформації Володимир Царук нагадує також і про те, що 2011 року на поступки українським туристам піде також Іспанія — влада цієї країни обіцяла полегшити умови отримання віз для українців. Якщо обіцяне справдиться, то на отримання дозволу для в’їзду до Іспанії українці витрачатимуть не більше чотирьох днів. Крім того, у планах — влаштовувати для майбутніх туристів — мешканців міст, де немає іспанського диппредставництва — відеоспівбесіди по iнтернету.

Про відміну візового режиму (принаймні на період туристичного сезону) уже заявили Хорватія та Македонія. Загалом же МЗС України заявило, що близько десятка країн ведуть перемовини про скасування візового режиму Україною в 2011 році. Але йдеться передовсім про країни Африки, Центральної Америки, куди потік туристів з України маленький.

 

Податки зменшили: платити будемо більше

Новий Податковий кодекс, ухвалення якого наробило стільки шуму в Україні, тільки завойовує фіскальні простори України. Так, із 200 нормативних документів, необхідних, аби документ запрацював, Кабмін спромігся ухвалити тільки двадцять. Це значить, що нововведення з’являтимуться у цьому роцi поступово, причому деякі вже «домовлені» норми піддаватимуться компромісам. Утім деякі норми нового закону вже діють.

Так, фізичні особи платять податки за прогресивною шкалою: заробіток до 9220 гривень передбачає віддати державі 15%, більше від цієї суми — вже 17%. Ставка податку на додану вартість уже становить 20%, а податок на прибуток — 23%. Підприємці отримали право на п’ятирічні податкові канікули. Пільги отримують тільки новостворені підприємства, які мають щорічний обсяг доходів до 3 млн. гривень та не більше 20 працівників у штаті. Якщо йдеться про фірми, які працюють на єдиному податку, то виручка має становити не більше 1 млн. гривень, а трудовий колектив не може перевищувати 50 осіб.

Ще одна пільга для підприємців: прискорена амортизація, що може вдвічі скоротити терміни використання основних засобів. Власники готелів та компаній легкої промисловості можуть вимагати десятирічного звільнення від сплати податків. Уряд декларує також зменшення кількості загальнодержавних податків та зборів з 29 до 19 та обіцяє автоматично відшкодовувати ПДВ. І у випадку затягування навіть погоджується платити бізнесменам пеню — 120% за обліковою ставкою Нацбанку.

З дрібним бізнесом вчинили хитро. З одного боку, ставку єдиного податку зменшили. «З 1 січня 2011 року вона становить 43% від тієї, яку платили бізнесмени ще вчора, — сказала голова об’єднання малого та середнього бізнесу Оксана Продан. — Для юридичних осіб вона дорівнює 2,58 або 4,3% від обороту, а для фізосіб максимальна ставка дорівнює 86 гривням». З іншого ж боку, дрібні підприємці платитимуть державі внески у пенсійний та соціальний фонди. У сумі вийде більше, окрім того, додасться головного болю із додатковою звітністю.

Запровадження деяких нових податків перенесено. Так, податок на нерухоме майно доведеться платити з 2012 року, а оподаткування депозитних вкладів та доходів з ощадних сертифікатів набуде чинності з 1 січня 2015 року.

 

За дитину даватимуть більше грошей

Допомога при народженні дитини зросте — із 1 січня її розмір прив’язується до прожиткового мінімуму, розрахованого для дітей до 6 років. А все тому, що набуває чинностi нова редакція Закону «Про державну допомогу сім’ям з дітьми». Отож, допомогу при народженні першої дитини надаватимуть у сумі, кратній 22 розмірам прожиткового мінімуму, (з 1 січня така виплата становитиме 17 964 гривні, тоді як досі становила 12 240); на другу дитину даватимуть суму, кратну 45 розмірам прожиткового мінімуму (а це вже 36 720 гривень, а було 25 000). На третю і кожну наступну дитину виплачуватимуть 90 прожиткових мінімумів (це 73 400 гривень замість 50 000). Одразу після народження дитини виплатять суму в дев’ятикратному розмірі прожиткового мінімуму (7 344 гривні), решту суми допомоги на першу дитину виплачуватимуть протягом наступних 12 місяців, на другу дитину — 24 місяців, на третю і кожну наступну дитину — 36 місяців рівними частинами.

 

Туристичні податки

З нового року набуває чинності також і туристичний збір — готелям доведеться платити у місцевий бюджет до 1% від вартості проживання туриста в готелі (чи прирівняної до нього садиби, кемпінгу чи хостелу). Відповідно вартість проживання в готелях дещо зросте — залежно від вартості самого номера.