НОВИНИ ПЛЮС

05.01.2011

У Москві опозиціонерів посадили...

Позавчора в Москві затримали, а вчора відпустили близько 20 прихильників одного з лідерів опозиційної «Солідарності» Бориса Нємцова, які організували поодинокі пікети під ізолятором, де утримують політика. 31 грудня Нємцова арештували на Тріумфальній площі під час акції на захист 31–ї статті Конституції РФ, попри те, що акцію офіційно санкціонувала московська влада. Міліція затримала також інших опозиційних політиків — Едуарда Лімонова, Іллю Яшина, Костянтина Косякіна. За рішенням суду вони відбувають 15 діб адміністративного арешту.

...а в Білорусі вже майже всіх відпустили

У Білорусі вчора завершилися 15–добові терміни ув’язнення тих громадян, яких затримали під час мирної акції протесту проти фальсифікації результатів президентських виборів 19 грудня. Усіх затриманих відпустили, окрім тих, хто проходить по кримінальній справі. Таких, за інформацією білоруського МВС, 22 особи. Серед них і колишні опозиційні кандидати в президенти Володимир Некляєв, Андрій Санников, Микола Статкевич і Алесь Михалевич, які зараз перебувають у СІЗО КДБ. Ще одного екс–суперника чинного глави держави Олександра Лукашенка, Віталія Римашевського, випустили на підписку про невиїзд. При цьому КДБ заборонив йому проводити прес–конференцію, бо це нібито буде розцінено як розголошення таємниці слідства.

Естонія увійшла до зони євро

З 1 січня Естонія приєдналася до єврозони. Протягом двох перших тижнів року в країні на рівні з єдиною європейською валютою ще ходитимуть естонські крони.

У Росії знову вибухнув Ту–154

У Росії тимчасово заборонено польоти літаків Ту–154Б. Таке рішення було ухвалено після того, як 1 січня літак цієї моделі згорів в аеропорту Сургута. Лайнер, який прямував до Москви, приземлився в Сургуті з палаючим двигуном і вибухнув. Загалом на борту було 134 людини, з них троє загинуло, понад 40 отримали травми. Решту вдалося евакуювати ще до вибуху.

Бут не видав Путіна в обмін на менший термін арешту

Російський підприємець Віктор Бут, якого США звинувачують у контрабанді зброї, заявив, що американська влада пропонувала йому укласти угоду зі слідством. За словами Бута, якого заарештували в Таїланді й наприкінці минулого року екстрадіювали до США, в обмін на свідчення про зв’язки в Росії та інших країнах йому обіцяли пом’якшити вирок і перевезти до США сім’ю. Бут запевняє, що відмовився. На думку оглядачів, незаконний бізнес торговця зброєю тісно пов’язаний із російською владою, зокрема нинішнім прем’єр–міністром РФ Володимиром Путіним.

Шварценеггер більше не губернатор

Голлівудська зірка й політик Арнольд Шварценеггер минулої неділі звільнив кабінет губернатора Каліфорнії. У понеділок присягу губернатора склав його наступник, 72–річний демократ Джеррі Браун, який у листопаді минулого року переміг на виборах мільйонерку Мег Уїтман. Шварценеггер балотуватися не мав права, оскільки відсидів у головному кріслі штату два терміни поспіль. Браун iз 1975 по 1983 роки вже обіймав посаду губернатора Каліфорнії (норму про три губернаторські терміни було запроваджено 1990 року). На прощання Шварценеггер обмінявся в «Твіттері» люб’язностями з президентом Росії Дмитром Медведєвим. Медведєв побажав «Термінаторові» успіхів на новому етапі життя, у відповідь Арні запросив його покататися на лижах.

  • Майдан біля Кремля

    Російські активісти активно вивчають «матбазу» масових протистоянь із правоохоронцями: щити, балаклави, коктейлі Молотова... За прикладами, благо, далеко ходити не треба: поряд, якихось шість сотень кілометрів, — Україна, де досвідчені товариші покажуть, навчать, передадуть досвід. >>

  • Кремлівська «Зміна»

    Лідер партії «Зміна» (Zmiana) Матеуш Піскорський не знав, що його партію фінансували російські спецслужби — така лінія захисту польського політика, заарештованого у Польщі за шпигунство та поширення антиукраїнських настроїв. Прокуратура і Агенція внутрішньої безпеки стверджують, що все було саме навпаки. >>

  • Потрібні робочі руки

    На тлі низького безробіття та великої кількості вакансій чеський уряд започаткував нову державну програму запрошення іноземних фахівців, повідомляє «Радіо «Свобода». Ідеться передусім про кваліфіковану робочу силу, яка зможе закрити прогалини на чеському ринку праці, а головним джерелом таких фахівців чехи бачать Україну. >>

  • З голоду не помрете, але паски затягуйте

    Міністри фінансів країн єврозони та представники Міжнародного валютного фонду після 11-годинних переговорів у Брюсселі домовилися вчора про новий транш допомоги для Греції в 11,5 млрд. доларів (10,3 млрд. євро) та реструктуризацію боргу, повідомляє Бі-Бі-Сі. >>