Християни як мішень

05.01.2011
Християни як мішень

Тисячі коптів вийшли на вулиці єгипетських міст, вимагаючи від влади припинити дискримінацію за релігійною ознакою. (Фото Рейтер.)

Напередодні Різдва, яке єгипетські християни–копти відзначають 7 січня, у Єгипті посилено заходи безпеки навколо християнських церков. Напруга в країні не спадає з новорічної ночі, коли внаслідок теракту перед коптською церквою в Александрії загинула 21 людина, ще 97 було поранено. Як повідомляє «Ассошіейтед пресс» із посиланням на дані міністерства охорони здоров’я Єгипту, це був найсерйозніший напад на єгипетських християн за останні 10 років. Близько опівночі, коли віруючі виходили з церкви (загалом у храмі перебувало близько тисячі людей), терорист–самогубця задіяв вибуховий пристрій.

Після замаху розлючені копти атакували найближчу мечеть, і поліції довелося застосувати для розгону натовпу сльозогінний газ. Під час сутичок було спалено кілька автомобілів, десятки учасників заворушень та поліцейських отримали поранення.

Президент Єгипту Хосні Мубарак через кілька годин після теракту закликав християн та мусульман країни згуртуватися «перед силами тероризму й тими, хто загрожує безпеці вітчизни, її стабільності та єдності її дітей». Прямого осуду ісламського екстремізму не пролунало. Натомість атаку на християнську святиню в Александрії засудив Папа Римський, який закликав світових лідерів захистити християн Єгипту.

Відповідальності за теракт не взяла на себе жодна терористична організація, але головна підозра падає на «Аль–Каїду», яка ще в листопаді 2010 року погрожувала нападами на єгипетських коптів.

Християни становлять близь­ко 10 відсотків 79–мільйонного населення Єгипту. Копти скаржаться, що влада ставиться до них, як до громадян другого сорту, не кажучи вже про звичайних єгиптян–мусульман. У країні діють закріплені на законодавчому рівні обмеження для християн у багатьох галузях життя, зокрема на ринку праці, в здобутті вищої освіти чи зведенні храмів. Патріарх Коптської православної церкви Єгипту Шенуда ІІІ позавчора в ефірі державного телебачення висунув чітку вимогу до уряду припинити дискримінацію християн.

  • Майдан біля Кремля

    Російські активісти активно вивчають «матбазу» масових протистоянь із правоохоронцями: щити, балаклави, коктейлі Молотова... За прикладами, благо, далеко ходити не треба: поряд, якихось шість сотень кілометрів, — Україна, де досвідчені товариші покажуть, навчать, передадуть досвід. >>

  • Кремлівська «Зміна»

    Лідер партії «Зміна» (Zmiana) Матеуш Піскорський не знав, що його партію фінансували російські спецслужби — така лінія захисту польського політика, заарештованого у Польщі за шпигунство та поширення антиукраїнських настроїв. Прокуратура і Агенція внутрішньої безпеки стверджують, що все було саме навпаки. >>

  • Потрібні робочі руки

    На тлі низького безробіття та великої кількості вакансій чеський уряд започаткував нову державну програму запрошення іноземних фахівців, повідомляє «Радіо «Свобода». Ідеться передусім про кваліфіковану робочу силу, яка зможе закрити прогалини на чеському ринку праці, а головним джерелом таких фахівців чехи бачать Україну. >>

  • З голоду не помрете, але паски затягуйте

    Міністри фінансів країн єврозони та представники Міжнародного валютного фонду після 11-годинних переговорів у Брюсселі домовилися вчора про новий транш допомоги для Греції в 11,5 млрд. доларів (10,3 млрд. євро) та реструктуризацію боргу, повідомляє Бі-Бі-Сі. >>