Шанс для Юри

05.01.2011

Сьогодні Апеляційний суд Києва об 11.00 має продовжити розгляд скарги екс–глави МВС Юрія Луценка щодо його арешту. У скарзі, поданій адвокатом Ігорем Фоміним ще 30 грудня, лідер «Народної самооборони» наполягає, що ні у слідства, ні у Печерського райсуду столиці не було підстав змінювати йому підписку про невиїзд на утримання під вартою, до того ж таке рішення нібито суперечить нормам КПК. Розгляд цієї скарги мав відбутися ще вчора, але головуючий у процесі суддя Олександр Бець оголосив перерву до середи через відсутність у суді самого пана Луценка. Тож Юрій Віталійович отримав змогу особисто навести суду аргументи щодо неправомірних дій слідства.

Зауважимо, що, за окремими даними, керівництво СІЗО №13, в якому утримують Луценка, вчора й не збиралося доставляти відомого арештанта до суду. Мовляв, заявку про бажання бути присутнім на процесі він не подавав. І це при тому, що напередодні прес–служба «Народної самооборони» повідомила про те, що відповідне клопотання їхній лідер таки направив до Апеляційного суду завчасно. Не дивно, що до аргументів представників прокуратури, які наполягали, що присутність Луценка в суді не обов’язкова (мовляв, достатньо адвоката), Феміда не дослухалася. Водночас суд задовольнив клопотання адвоката Фоміна, який просив розглянути апеляційну скаргу в присутності його підзахисного.

Уже після оголошення перерви співробітникам ГПУ дісталося «на горіхи» від присутніх у залі опозиційних народних депутатів та лідерки БЮТ Юлії Тимошенко, які прийшли підтримати Луценка. Так, «самбіста» Юрія Стеця обурило, що слідчі Генпрокуратури демонструють залежність. «У вас взагалі мозок є? Чи ви лижете фахово керівництву Генпрокуратури?» — цитує цього обранця «Українська правда». Натомість екс–Прем’єрка запитала у слідчих: «Хлопці, сьогодні за ґратами сидить Юрій Луценко, завтра на його місці можете опинитись ви. І що далі? Навіщо ви сліпо йдете на поводу прокуратури?»

Наразі ніхто з рідних та близьких Юрія Луценка не може спрогнозувати, чи святкуватиме він після сьогоднішнього рішення Феміди з ними Різдво, чи, навпаки, доведеться нести вечерю йому до СІЗО. Адже новий, 2011, рік його родичі та соратники таки відсвяткували з шампанським під стінами ізолятора.

 

А ТИМ ЧАСОМ...

У передостанню добу минулого року Печерський райсуд Києва обрав міру запобіжного заходу у вигляді арешту терміном на два місяці колишньому першому заступнику міністра юстиції, лідеру Української соціал–демократичної партії Євгену Корнійчуку. Адвокати затриманого також оскаржують це рішення суду. Раніше пан Корнійчук оголосив голодування у зв’язку з незаконним, на його думку, затриманням. Утім після невтішного для себе рішення суду припинив його. У прес–службі Державної пенітенціарної служби повідомляють, що таке рішення пан Корнійчук ухвалив після того, як його оглянув лікар, а керівництво СІЗО №13 провело з ним бесіду про шкоду голодування для здоров’я.