Приходьте, пані, колядувати!

05.01.2011

Генеральна прокуратура влаштувала Юлії Тимошенко незабутні свята. Екс–Прем’єрку ледь не щодня викликають на допити до слідчих. Зокрема, вона була на бесіді у переддень Нового року, 31 січня, а днем раніше провела в ГПУ аж 11 годин поспіль! Якщо в «силовиків» не пропаде апетит до розмов із Тимошенко, то їй доведеться ходити на допити і на Різдво, і на Водохреща, може, випаде нагода колядувати чи посівати... Чергова серія бесід із слідчими відбудеться сьогодні: Тимошенко кличуть на допит о 12–й годині.

Учора Тимошенко заявила журналістам, що, не зважаючи на загрози, не планує виїжджати з України. «Віктор Федорович навіть у якості новорічного подарунку не дочекається, щоб я кудись виїхала», — сказала Юлія Володимирівна в Апеляційному суді Києва, де вчора проходило засідання у справі Луценка. Тимошенко заявила, що для того, щоб змінити владу, треба гуртуватися. На її думку, представники громадськості та політики, які не змінили орієнтацію, мають збиратися і «крок за кроком планувати дії».

Сама Тимошенко бачить два способи змістити владу. «Якщо в наших людей є сили, любов до свободи, до України, треба вийти на Майдан і стояти там, доки ця влада не піде... Інший варіант — парламентські вибори, якщо дійсно перед ними ретельно попрацювати», — цитує лідерку БЮТ агенція УНІАН.

Тимошенко закликала людей вийти на Майдан, але наразі — не для революції, а для святкування дня Соборності. «Я хочу всім нагадати, що 22 січня в Україні ми святкуємо, відзначаємо одне з найбільших наших свят і подій... Я хочу саме зараз сказати, — і сподіваюся, що мене підтримають політики, — скликати всіх людей доброї волі і відсвяткувати День соборності на тому місці, де ми завжди з вами збираємося. Це Майдан», — заявила Тимошенко.

А тим часом Генеральна прокуратура висунула обвинувачення леді Ю і передала їй матеріали кримінальної справи для ознайомлення. Лідерці БЮТ закидають, що вона на посаді Прем’єра в розпал світової фінансово–економічної кризи «діючи умисно, з особистих інтересів» прийняла рішення «щодо використання частини коштів, які надійшли від продажу квот на викиди парникових газів та мали цільове призначення, на покриття видатків Держбюджету, передусім зобов’язань із виплати пенсій».

Політрада БЮТ назвала регулярні допити Тимошенко «звичайним садизмом». «Садистські нахили Януковича та тортури його слідчих не зламають опозицію», — заявляє керівництво партії «Батьківщина».

У Генпрокуратурі натомість стверджують, що 30 грудня тримали Тимошенко лише дві години, а решту часу до пізнього вечора вона нібито залишалася в приміщенні за власним бажанням. ГПУ надає відповіде відео.