Ставимо на Короля

29.12.2010
Ставимо на Короля

Ефектно закласти м’яч у кошик суперника Кирилові Фесенку вдається не надто часто. (Фото з сайту Daylife.com.)

Уже більш ніж третину поєдинків регулярного сезону провели команди в НБА. Серед лідерів — звичні обличчя, хоча певні сюрпризи таки є.

Доволі несподіваною видається прудкість «Сан–Антоніо сперз», які лідирують у Західній конференції. Минулий сезон триразові чемпіони НБА останнього десятиліття провели невпевнено, припинили боротьбу за чемпіонські персні ще в півфіналі конференції. Нині ж техасці програли найменше матчів у регулярному сезоні. Традиційно обличчя «шпор» визначають три наддосвідчені постаті: аргентинець Ману Жинобілі, француз Тоні Паркер та Тім Данкан.

Утім навіть не вони і не «Лос–Анджелес лейкерз» чи «Бостон селтікс», які традиційно потужно проводять регулярний сезон, притягують увагу вболівальників. Найбільший інтерес викликає гра «Маямі хіт». Від «спекотних» очікують завоювання другого чемпіонського титулу — уперше команда з Флориди зробила це у 2006 році, за тренерства легендарного Пета Райлі. Але після того успіху у грі «Маямі» з’явилися проблеми, через які вони навіть закінчили один із сезонів у статусі найгіршої команди. Та цього разу вболівальники з атлантичного узбережжя мають підстави сподіватися: ще б пак, адже у їхній команді тепер грає сам Леброн «Король» Джеймс, який втомився очікувати на успіх у складі «Клівленд кавальєрз».

Колишній лідер «кавалеристів» Джеймс, а також форвард Кріс Бош, що перебрався до теплого Маямі з Торонто, важко звикали до нового оточення. У листопаді команда програла загалом сім поєдинків, і багато хто почав нарікати як на зіркових новачків, так і на старожилів. Однак груднева серія з 11 перемог поспіль заспокоїла фанів. Леброн нарешті зігрався з партнерами, особливо з Дуейном Уейдом, і мало який тижневий огляд найкращих моментів у НБА обходився без ефектних епізодів за участю цієї двійки. Сам Король стабільно набирає двозначну кількість очок за гру і за сезон зробив уже три «тріпл–дабли».

На тлі успіху «Маямі» показовою є невдалий виступ колишньої команди Джеймса: «Клівленд», переможець своєї конференції двох останніх років, зараз плететься у хвості турнірної таблиці.

Традиційно значна частина українських баскетбольних уболівальників слідкує за виступами єдиного нашого представника в НБА — центрового «Юти джаз» Кирила Фесенка, що проводить уже третій сезон у Солт–Лейк–Сіті. Станом на вчорашній день його команда провела 31 поєдинок у регулярному чемпіонаті, українець з’являвся на майданчику в 22 із них, і щоразу вступав у гру з лави запасних.

У нинішньому сезоні показники Кирила практично не змінилися порівняно з попередніми роками. Він проводить на майданчику в середньому 8,5 хвилини, за гру набирає 1,9 очка, робить 2,1 підбирання; іноді йому вдається результативна передача чи блок–шот — відповідно, 0,5 та 0,3 за гру. Прямі конкуренти Феса за місце в основному складі, американець Ел Джефферсон та турок Мехмет Окур показують відчутно кращі результати.

У середині осені українець підписав із «джазменами» новий контракт терміном на рік, за цей період Фесенко отримає 1 мільйон доларів. Також була інформація, що нашого центрового не проти побачити у своїх рядах «Х’юстон рокетс», які навіть пропонували Кирилові довготермінову угоду, але українець вирішив залишитись у столиці мормонів. Тут він поки що грає з перемінним успіхом: матчі, в яких набирає двозначну кількість очок, чергує з вимушеними перервами у грі, як–от через уже звичні для нього проблеми зі шлунком.

 

ТАБЛО

НБА. «Юта» — «Портленд» — 91:96 (Фесенко «Ю» — не грав).

Східна конференція: «Бостон» — 23 перемоги/5 поразок, «Маямі» — 23/9, «Чикаго» — 19/10, «Орландо» — 19/12, «Атланта» — 20/13, «Нью–Йорк» — 18/12, «Індіана» — 13/15, «Мілуокі» — 12/17, «Філадельфія» — 12/19, «Шарлотт» — 10/19, «Торонто» — 10/20, «Детройт» — 10/21, «Нью–Джерсі» — 9/22, «Клівленд» — 8/22, «Вашингтон» — 7/22.

Західна конференція: «Сан–Антоніо» — 26/4, «Даллас» — 24/5, «Лейкерз» — 21/9, «Юта» — 21/10, «Оклахома» — 21/11, «Нью–Орлеан» — 18/13, «Денвер» — 16/13, «Портленд» — 16/15, «Х’юстон» — 15/15, «Мемфіс» — 14/17, «Фінікс» — 13/16, «Голден Стейт» — 12/18, «Кліпперз» — 10/22, «Міннесота» — 8/24, «Сакраменто» — 5/23.