Із пелюшок — до храму

28.12.2010

У центральній частині обласного центру Прикарпаття на місці майбутнього греко–католицького храму Святого пророка Іллі поки що стоїть маленька дерев’яна церковиця, освячена трохи більше двох місяців тому. З часом там постане унікальна парафіяльна церква. «Ідея виникла не на порожньому місці, — розповів «УМ» парох майбутнього храму, віце–ректор Івано–Франківської теологічної академії з питань науки отець Рiчард Горбань. — Я виростав без батька і, можливо, ті імпульси дитинства нагадали про себе, коли вже став священиком і побачив, що малеча від народження до четвертого класу в нас досі немає духовної опіки. Тому за підтримки преосвященного владики Володимира Війтишина маємо намір спорудити тут храм із Центром духовного розвитку дитини. Цей проект надзвичайно актуальний нині, коли на наших землях американізація творить новий менталітет, альтернативний традиційно доброму українському».

Хоча храм Святого пророка Іллі матиме чітко визначену дитячу «спеціалізацію», проте в ньому щоденно відбуватимуться служби Божі для дорослих іванофранківців. Відвідувати їх, а також висповідатися та прийняти святе причастя зможуть навіть мами з немовлятами. Для них буде облаштований спеціальний заїзд дитячих візочків до культової споруди, оснащена кухня та інші зручності, яких немає в традиційних храмах. У цокольному приміщенні розмістяться зали для роботи з дітьми. Під час катехизації, тобто вивчення основ християнського віровчення, за словами отця Рiчарда, застосовуватимуться найсучасніші досягнення католицької педагогіки та безцінний народний досвід виховання. Тут упродовж цілого року діятиме пошта святого Миколая, яка прийматиме листи і за спонсорські кошти виконуватиме бажання маленьких українців не залежно від конфесійної орієнтації їхніх батьків.

Позаяк проект дитячої церкви — недержавний, то споруджуватиметься він винятково на кошти жертводавців. Наразі отець Рiчард з однодумцями вже отримали державний акт на постійне користування земельною ділянкою та напрацювали весь пакет документів, необхідних для будівництва храму.