Сервали приїхали

28.12.2010
Сервали приїхали

Через красиве хутро сервали потрапили до Червоної книги. (Фото з сайту crazy–zoologist.livejournal.com.)

У Миколаївському зоопарку поповнення: сюди привезли парочку африканських сервалів. Хижих кішок придбали за програмою збереження видів у Гданську. Сервали летіли до Миколаєва на літаку з Варшави. У Борисполі їх зустріли співробітники Миколаївського зоопарку. Переїзд до Миколаєва пройшов успішно. Зараз брат iз сестрою обживаються на новому місці. Самець і самоч­ка, яких звуть Судан і Ангола, народилися у квітні в Зоологічному саду морського узбережжя Гданськ–Олива в Польщі. За котячими мірками вони ще підлітки. Зараз тварини більше схожі на звичайних домашніх кішок, тільки з великими вухами та чорними плямами на хутрі. Коли дитинчата підростуть, будуть завбільшки з рись. Утомлені з дороги звірі полохливі й агресивні, потроху звикають до нових людей. Відвідувачам їх планують показати навесні, коли сервали звикнуть до нової обстановки.

— Ми листуємося з зоопарками Європи, теж є членами асоціації, й обмінюємося чи отримуємо безоплатно тварин у рамках програми збереження видів, — розповіла «УМ» Тетяна Бондаренко, завідувач відділу хижаків. — Сервали не вибагливі в їжі: дуже люблять курячі потрухи. Окрім того, обов’язковий «живий» корм: кролики і дрібні птахи. Звір за ним полює, як звичайна домашня кішка. Дикі інстинкти зберігаються: спочатку пограється зі здобиччю, а потім з’їсть.

Миколаївські сервали стали єдиною молодою парою цих тварин в Україні. Тому співробітники зоопарку покладають на них великі надії — у разі отримання потомством можна поділитися з іншими українськими звіринцями. До речі, ринкова вартість одного двомісячного африканського сервала становить від 15 до 20 тисяч доларів. Зараз ці тварини занесені до Червоної книги — в Африці їх знищують заради хутра.