Із чистою совістю і недалеко

Із чистою совістю і недалеко

Прем’єр–міністр Чорногорії Міло Джуканович, який, попри свої лише 49 років, вважався політичним довгожителем Балкан, подав у відставку. Він правив країною позмінно на посадах керівника уряду та президента впродовж 20 останніх років, незмінно очолюючи правлячу Демократичну партію соціалістів (ДПС). Цей колишній «комсомолець Слободана Мілошевича», зумів відмежуватися від свого неславного сербського патрона і 2006 року привів Чорногорію до незалежності від Сербії.

Скільки їх не вернулося з бою...

Скільки їх не вернулося з бою...

2010–й для міжнародної військової коаліції під командуванням НАТО за кількістю жертв став найтрагічнішим за всі дев’ять років воєнного конфлікту в Афганістані. Як повідомляє агенція «Франс пресс» із посиланням на спеціалізований сайт іcasualties.org, з 1 січня до 21 грудня цього року в Афганістані загинув 701 іноземний військовослужбовець. Останніми двома жертвами минулої неділі стали канадець, що підірвався на закладеній на дорозі міні, та ще один вояк НАТО, який став жертвою атаки з використанням саморобної бомби.

Добрі християни з Неаполя

Добрі християни з Неаполя

Неаполітанська мафія вимагає від підприємців та торговельних закладів приносити їм різдвяні хабарі в спеціальному оформленні — святковому кошику з традиційним набором із 12 святкових страв. Цю курйозну подробицю італійська преса дізналася з результатів слідства, яке призвело до арешту восьми мафіозі. Поліції вдалося встановити апаратуру підслуховування гангстерам із найнебезпечнішого клану «каморри» (неаполітанської мафії) — Казалезі з міста Казерта, що неподалік Неаполя. Завдяки цим «жучкам» правоохоронці дізналися про деталі процедури рекету, який набирає обертів напередодні Різдва.

Рада б душа в Шенген, та гріхи не пускають

Рада б душа в Шенген, та гріхи не пускають

Румунія та Болгарія в березні наступного року не ввійдуть до Шенгенської зони, як планувалося раніше. Цю неприємну для Бухареста й Софії новину повідомляє інформаційний портал Європейського Союзу. Неготовність прийняти наших сусідів мотивована стурбованістю, яку в ЄС викликає високий рівень корупції та організованої злочинності в цих двох країнах. Міністри внутрішніх справ Франції та Німеччини Бріс Ортефо і Томас де Майцере у листах на ім’я єврокомісара з внутрішніх справ ЄС Сесілії Мальмстрьом вказують, що, на думку їхніх країн, ще рано допускати Румунію та Болгарію до Шенгенської зони. А приєднання до неї нових держав можливе тільки за одностайної згоди всіх уже наявних країн–членів. Наразі до зони дії Шенгенської угоди входять 25 країн. Із них 22 — члени Євросоюзу (на території ЄС шенгенські візи поки що не діють тільки на Кіпрі, в Ірландії, Великій Британії та, власне, Румунії й Болгарії), а ще три — Ісландія, Швейцарія і Норвегія — до ЄС не входять.

Всі статті рубрики