На захист бандитів?

23.12.2010

Генпрокурор Віктор Пшонка, який обіцяв об’єктивне розслідування побиття депутатів від опозиції, учора доповідати з цього приводу до парламенту так і не прийшов. Замість шефа «віддуватися» змушений був заступник Євген Блажівський. На обурені вигуки опозиціонерів: «Де Генеральний прокурор?» спікер ВР Володимир Литвин відреагував спокійно. Мовляв, згідно з рішенням парламенту, iнформувати має Генпрокуратура, а конкретний виступ її очільника не передбачався.

Виступ пана Блажівського одразу позначив ставлення контролюючого органу щодо подій 16 грудня. По–перше, ні про яке побиття не йдеться, бо на Різницькій вважають, що відбулося лише «силове протистояння із застосуванням фізичної сили». Мало того, за словами заступника Генпрокурора, саме опозиціонери від самого ранку перешкоджали іншим нардепам виконувати свої обов’язки. Очевидно, саме з цих позицій ГПУ розслідуватиме кримінальну справу «за фактом втручання в діяльність державних діячів iз метою перешкоджання виконання ними службових обов’язків». Тобто винними стануть побиті? Відтак плакати, принесені нардепами від БЮТ (із гаслами «Злочинців з Партії регіонів — за ґрати!», «Припиніть політичні репресії!»), виглядали дещо символічно.

БЮТівець Віктор Швець наголошує на іншій статті Кримінального кодексу, яка передбачає відповідальність за «посягання на життя, здоров’я і перешкоджання діяльності державного діяча». Але проти нападників із «Регiонiв» слідчі ГПУ досі не порушили жодної справи, хоча депутати ще минулого тижня звернулися до Генпрокурора із заявою про скоєння злочину. Колег із БЮТ вирішили підтримати і 25 нардепів від «НУНС»: вони також передали до прокуратури заяви з вимогою порушити кримінальну справу за фактом побиття п’ятьох БЮТівців i наполягають на перекваліфікації справи на статтю «побиття iз завданням тяжких тілесних ушкоджень».

Натомість самі постраждалі обурені тим, що слідчі досі не взяли в них свідчення. Слова Євгена Блажівського — що всі, хто звернувся, «матимуть можливість дати покази і пройти судово–медичну експертизу», — викликали чергове обурення опозиції. Мовляв, якщо прокуратура далі тягнутиме, так і синці можуть зійти. За словами нардепа Володимира Бондаренка, він із колегами нікому не перешкоджав, а «лише проводив невелику нараду на сцені в неробочий час», тоді як на них напала «група садистів». Особливу уваг пан Бондаренко приділив нардепу від ПР Дмитру Саламатіну, якого пропонує направити на медичну експертизу на предмет психічних відхилень та садизму.

Нардеп вiд «НУНС» Анатолій Гриценко запитав заступника Генпрокурора, чому той не називає прізвищ нападників–«регіоналів». У відповідь почув, що прокуратура «не може озвучувати прізвища депутатів, оскільки судом не встановлено, що вони обвинувачувані».

Різницьку значно більше цікавлять попередні протистояння під куполом ВР: Генпрокуратура готова повторно внести подання про притягнення до відповідальності депутатів за бійку в парламенті під час ратифікації харківських угод 27 квітня. Йдеться про справу, порушену проти двох депутатів від «НУНС» — Юрія Гримчака та Андрія Парубія, які нібито кидали димові шашки. Натомість про притягнення до відповідальності «регіоналів», які того дня побили «нашоукраїнців» (найбільше дісталося Олесю Донію), знову ж таки не йдеться.

Аби побитi БЮТівці не мали претензій до нападників iз ПР, Генпрокуратура готова пригадати їм навіть захоплення парламентської електрощитової у 2007 році. Пан Блажівський каже, що слідчі можуть розглянути питання про порушення кримінальної справи i за цим фактом. Не дивно, що на знак протесту фракції БЮТ і «НУНС» залишили сесійну залу ВР.

«Заступник Генпрокурора не назвав жодного прізвища, жодного бандита, яких усі бачили на відео, — ні Царьова, ні Злочевського, ні Саламатіна. Прокуратура боїться бандитів? Тоді чесно про це скажіть!» — підсумував згодом виступ пана Блажівського Анатолій Гриценко.