«Понятія» як регламент

21.12.2010
«Понятія» як регламент

Увечері 16 грудня в Раді сталася не бійка, а побиття. (Фото Рейтер.)

Доля сьогоднішнього засідання у Раді залишається невідомою. Фракції опозиції відмовилися брати участь у сесійних засіданнях парламенту й пішли навіть із вчорашньої погоджувальної ради. У такий спосіб вони протестують проти дій Партії регіонів. Однопартійці Януковича розперезалася у Раді до такої міри, що дозволяють собі жорстокі побиття опонентів навіть у «позаурочний» час. Минулого четверга пізно ввечері депутати з «Регіонів» кулаками та стільцями виштовхали із президії ВР колег із Блоку Тимошенко, які тримали блокаду, протестуючи проти кримінального переслідування своєї лідерки. Кількох опозиціонерів довелося госпіталізувати. Керівник фракції ПР Олександр Єфремов наступного дня фактично визнав, що гору «під куполом» бере та партія, представники якої мають більшу фізичну силу й бійцівські навички.

 

Навіщо депутатам крісла

Голова фракції БЮТ Іван Кириленко прийшов на вчорашнє засідання погоджувальної ради лише для того, щоб оголосити заяву своєї політичної сили. «Звіряче побиття депутатів опозиції депутатами від Партії регіонів та міністрами чинного уряду принизило Верховну Раду... Подібний злочин став можливим завдяки повній безкарності, яку відчувають за собою депутати від більшості», — сказав Кириленко. Соратник Юлії Тимошенко заявив, що влада мусить припинити репресії проти своїх ворогів і посприяти в ухваленні закону про опозицію. «Ми вимагаємо кримінального покарання учасників нападу на депутатів від опозиції, які безпосередньо били людей, — і особливо тих, хто не вперше взяв участь у побитті. У разі відсутності результативних кримінальних справ ми наполягатимемо на відставці Генерального прокурора. Також вимагаємо звільнення з посад міністра екології та природних ресурсів Миколи Злочевського та керівника «Укрспецекспорту» Юрія Саламатіна, які брали участь у нападі на депутатів», — оголосив Кириленко. Крім того, БЮТівці вимагають відставки спікера Володимира Литвина, «оскільки напад «регіоналів» на депутатів від опозиції не міг відбутися без сприяння Литвина та підпорядкованих йому служб Верховної Ради».

Фракція «НУНС» вирішуватиме сьогодні, чи брати їй участь у засіданнях ВР. «Нашоукраїнці» теж проігнорували п’ятничне засідання Ради, а тепер мусять порадитись, повідомив голова фракції Микола Мартиненко. Наразі «НУНС» вимагає звіту Генерального прокурора.

Натомість голова фракції «Регіонів» Олександр Єфремов заявляє, що депутатам від опозиції не слід рюмсати, бо били їх не дуже сильно. «Кілька депутатів останні два дні проходили лікування, у них збільшився тиск, і щодо двох депутатів є підозри стосовно струсу мозку. А якихось серйозних ушкоджень на сьогоднішній день медицина не зафіксувала», — цитує Єфремова «Українська правда».

Голова Верховної Ради, у свою чергу, сказав, що готовий поставити на голосування пропозицію про власну відставку, якщо серед депутатів назбирається 150 підписів. «Якщо у когось є бажання остаточно зруйнувати парламент, то, я думаю, треба в цьому напрямі рухатись», — іронічно заявив Литвин. Спікер запевнив, що не давав вказівок вимикати світло у будівлі парламенту ввечері в четвер — воно нібито гасне автоматично (цікаво, чому це раніше не спрацьовувало?), не знімав держохорону і не відчиняв «регіоналам» задні двері до президії Вреховної Ради. Водночас Литвин визнав, що найбільша відповідальність за те, що відбувається в парламенті, зокрема за події 16 грудня, лежить саме на ньому.

Спікер каже, що політики мусять вберегти парламент — «останній майданчик», де можна почути всі точки зору. Але нехай Литвин не обманює себе й людей. Парламент уже тривалий час працює під диригуванням однієї політичної сили. У п’ятницю, скажімо, «більшовики», проголосували проти того, щоб слухати «різне». Перевага «Регіонів» у законодавчому органі така велика, що у влади настає запаморочення від своєї безкарності. І це спонукає до знущання над слабшими.

Чужим тут не місце

Привід для застосування сили у Верховній Раді був ду–у–уже серйозний. У п’ятницю з парламентської трибуни мали прозвучати обвинувачення на адресу уряду Юлії Тимошенко, які на замовлення уряду нинішнього «накопали» іноземні аудитори. Передусім саме для цього (а ще — задля голосування за бюджет) «регіонали» вирішили вигнати БЮТівців із трибуни. Якось можна пояснити, чому виникла сутичка щодо ратифікації угод по Севастополю — там ціна питання була справді високою. А тут...

У п’ятницю міністр фінансів Федір Ярошенко доповів у ВР, що на єдиному казначейському рахунку була зафіксована недостача коштів, отриманих урядом Тимошенко за Кіотським протоколом. Глава Мінфіну пунктиром окреслив ще кілька пунктів бюджетних порушень Тимошенко, зокрема у справі купівлі перед виборами тисячі автівок для сільської медицини. Ярошенко оголосив висновок, що попередній Кабмін використав близько 50 мільярдів гривень кошти не за призначенням, але конкретних обвинувачень не буде, бо це «є таємниця слідства». Ці заяви не здобули особливого суспільного резонансу. Зате кадри з побиттям депутатів облетіли випуски новин в усьому світі.

У четвер увечері депутати від Партії регіонів поводилися в парламенті, як банда вуличних «бєзпрєдєльщиків». Підсилені двома сумісниками, Саламатіним і Злочевським, а також знаними викидайлами Тедеєвим і Волковим, вони ішли до сесійної зали так, ніби на «розборки» в донбаському містечку. Парламентські коридори, де погасили світло, нагадували темний провулок, у якому «хазяї» збиралися перехопити «чужих». Депутат із «НУНС» Володимир Ар’єв намагався зафільмувати на телефон зухвалу ходу «регіоналів» — і почув: «Сматрітє, етот урод нас снімаєт».

Тепер не дивно, чому «Регіони» брали у список спортсменів і охоронців. На брифінгу в п’ятницю пан Єфремов підтвердив: «Чому ми могли безперешкодно блокувати раду місяцями, коли були опозицією? Бо опоненти не мали змоги нас посунути».

Новачки відпрацьовують місця у списку

У четверговому побитті найбільше відзначився народний депутат із ПР Петро Цюрко, 228–й номер списку. На відеозйомці телеканалу СТБ, який дивом залишився у стінах парламенту до пізнього вечора, коли погасили світло, видно, як Цюрко несамовито лупить кулаком по обличчях, головах і плечах БЮТівців Михайла Волинця і Василя Кравчука, кидається кріслами. «Сині» пояснюють: вони «просто» намагалися звільнити президію від стільців. Які там поставила опозицію. А що БЮТ виставив на блокаду лише тридцять депутатів, переважно слабких, стариків і жінок, — то вже проблеми БЮТ... І 70–річного Юрія Гнаткевича, котрий має великі проблеми після струсу мозку і різкого стрибка тиску.

Цікаво, що Цюрко став депутатом лише півроку тому. Він ще не встиг як слід наїстися парламентської каші, а вже поліз із кулаками на бувалих колег.Під час ратифікації харківських угод подібною жорстокістю відзначався «регіонал» Стельмашенко — теж «новачок». Мабуть, хлопі стараються відробити партійну довіру — інших пояснень немає.

Цюрко сказав журналістам, що йому соромно «за наш парламент», але сказав, що сутичку спровокували «вони». «Я ви­бачаюся перед Волинцем, я поважаю цю людину, і я не спеціально його бив», — заявляє Цюрко, додаючи, що «не перший почав» і «лише відбивався».

На чиєму боці прокурор?

Народні депутати від БЮТ зняли побої та звернулися до прокуратури. Генпрокурор Віктор Пшонка заявив, що розслідування інциденту буде неупередженим. «Усе буде об’єктивно. Процесуальні рішення, які вони там будуть, буде приймати прокуратура району (Печерського) під контролем, наглядом прокуратури міста Києва», — зазначив Пшонка.

Цілком можливо, що ГПУ влаштує якесь позірне розслідування четвергового інциденту. Адже захищати «регіоналів», які розпустили руки на колег, — це вбити ще один кілок у груди українській демократії і понизити рейтинг Януковича і Ко (Президент, до речі, сказав лише, що такі події «не прикрашають» парламент і нам треба «ще повчитися демократії»). Проте опозиція переконана, що «регіонали» не будуть притягнуті до відповідальності. А якщо слідчі працюватимуть з учасниками цього опобиття, то, очевидно, вихідець із Донбасу Віктор Пшонка докладе всіх зусиль, щоб затягати по кабінетах не лише Цюрка і його соратників, а й Андрія Парубія та Юрія Гримчака — фігурантів призабутої справи про запалювання димових шашок у парламенті 27 квітня. Лідер фракції ПР Олександр Єфремов уже заявив: якщо й викликати Генерального прокурора для звіту, то треба почати «з моменту блокування електрощитової (БЮТом), закидування Ради димовими шашками і притягнення до відповідальності по всьому ланцюгу».

 

ПОЯСНЕННЯ

На відміну від Президента Віктора Янковича, Прем’єр–міністр Микола Азаров узагалі не захотів засуджувати дії «регіоналів» у парламенті. Лідер ПР вважає, що це опозиція діє цинічно. «Парламент повинен працювати, тим більше що в порядку денному парламенту стоїть доленосний для країни закон про державний бюджет, без якого країна жити не може. І тому дії опозиції, яка принесла ланцюги, металеві прути — цинічні, безпрецедентні за своїм масштабом, і вони повинні знати, що парламент буде працювати, от і все», — сказав Азаров у коментарі журналістам.

«Регіонали» апелюють саме до того, що побачили, як БЮТівці занесли у сесійний зал ланцюги й ломики–«фомки» — мовляв, влада мала завадити застосуванню цієї зброї. Опозиція ж переконує: ці предмети було вжито лише для замикання дверей при блокуванні.

Один зі спікерів ПР Михайло Чечетов мав нахабство заявити, що його однопартійці «акуратно здули пил із плечей опонентів», а голови вони, мабуть, самі собі порозбивали в барах пивними кухлями. У відповідь парламентські журналісти оголосили бойкот Чечетову.

 

ЗАЯВИ ПОТЕРПІЛИХ

Депутати від БЮТ звернулися до Генпрокуратури із заявами щодо притягнення до відповідальності осіб, які завдали їм фізичних ушкоджень під час блокування Верховної Ради. Претензії стосуються семи депутатів із Партії регіонів — Петра Цюрка, Олександра Пеклушенка, Анатолія Горбатюка, Вадима Столара, Олександра Волкова, Олега Царьова та Дмитра Саламатіна (до речі, двоє останніх були активними учасниками й бійки під час ратифікації «флотських» угод).

Михайло Волинець, якому під час бійки розсікли голову, написав таке (стилістику збережено): «Брутально лаючись, депутат Цюрко накинувся на депутата Кравчука Василя Петровича та почав руками наносити йому ушкодження по обличчю: наніс приблизно чотири удари по голові та в потилицю кулаком. Дивлячись на незаконні дії депутата Цюрка, я намагався схопити за руки депутата Цюрка та благав припинити мордування депутата Кравчука... Не припиняючи незаконні дії, за мить Цюрко взяв стілець та з заввишки з власного зросту, та враховуючи, що він знаходився у Президіумі ВР, який вище рівня підлоги на 1 метр, вдарив мене цим стільцем так, що він зламався об мою голову», — зазначає Волинець.

Немаленький депутат Володимир Бондаренко пише: «Депутат Саламатін Д. А. здійснив спробу нанести мені удар стільцем по голові. Мене врятувало лише те, що я встиг підставити під удар руку, внаслідок чого відчув різкий біль. З отриманою травмою я не міг захищатися від протиправних дій нападників. Народний депутат Волков О. А., щоб утримувати мене, обхватив за тулуб, а народний депутат Столар В. М. почав наносити удари по обличчю та іншим частинам тіла. Після чого усі утрьох почали тягнути мене до виходу».

Також заяви до прокуратури написали депутати Юрій Гнаткевич, Євген Суслов та Василь Кравчук, повідомила прес–служба БЮТ.

 

АНЕКДОТИ

— Вікторе Федоровичу, як ви прокоментуєте останнє побиття опозиції у Раді?

— Я вам скажу так: БЮТ — значить, люблять.

* * *

У залі ВР один із депутатів підходить до Чечетова і б’є його з розмаху в обличчя. Той піднімається, тримаючись за щелепу, і питає, рюмсаючи:

— Ти що? Взагалі здурів?

Депутат відповідає:

— Треба акуратніше у двері виходити, а то бачиш, як об одвірок стукнувся!

* * *

Після останнього побиття у Верховній Раді група «Народна самооборона» відкрила секцію єдиноборств. Від охочих записатися нема відбою!

* * *

Як стало відомо відділу спорту «УМ» із поінформованих джерел, промоутерська компанія «К2» братів Кличків почала переговори про наступний бій із групою депутатів фракції Партії регіонів.

* * *

Праця зробила з мавпи людину. Членство у фракції «Регіонів» повернуло все на свої місця.

багнюка нема