Кажуть... Гроші неможливо убезпечити від знецінення, особливо за умов економічної нестабільності

17.12.2010

Вкладання коштів у дорогоцінні метали не тільки убезпечують заощадження від знецінення, а й роблять їх прибутковими. Проте, щоб зробити ці інвестиції дійсно безпечними і вигідними, потрібно знати деякі нюанси. Ціна металу в короткостроковому періоді коливається значно в більшому діапазоні, ніж вартість валют на міжнародних ринках. Аналіз тенденцій за останні роки свідчить про щорічне зростання цін на дорогоцінні метали. Тому інвестувати в дорогоцінні метали на довгострокові періоди більш привабливо, ніж грати на зростанні/падінні цін у короткострокових періодах. І хоча вартість дорогоцінних металів постійно зростає — так за останні чотири роки золото подорожчало в 4 рази!, — протягом короткого часу ціна золота може значно коливатися. Тобто за короткий проміжок часу ви можете навіть втратити свої заощадження!

Сьогодні близько десяти банків пропонують клієнтам такий вид послуг iз банківськими металами як відкриття депозитного рахунку. Як правило, мінімальний «металевий» депозит становить 20 г, а річні ставки — від 1 до 5% залежно від обсягу та строку вкладу. Максимальну дохідність — від 2 до 6% — пропонує сьогодні банк «Хрещатик». Як для золота — це дуже багато, оскільки основна ставка робиться на можливість заробити на зростанні цін — лише за останні три роки власники золотих депозитів мали змогу заробити від 20 до 40% річних!

Заробити на золоті можна, також, відкривши поточний «металевий» рахунок, основними відмінностями якого від депозитного є можливість у будь–який час зняти, перевести або поповнити. Зазвичай проценти на поточний металевий рахунок не нараховуються. Купівля/продаж здійснюється за світовими цінами, а не за банківським курсом. Однак у такому разі інвестор повинен володіти ситуацією на ринку, оскільки розміщення коштів у металі на короткий час — це значний ризик. Така можливість поширюється на операції з банківськими металами без їх фізичного постачання.

Процедура відкриття металевого рахунку така сама, як і звичайного депозиту — за наявності у клієнта паспорта, ідентифікаційного коду, коштів і... бажання клієнта. За відкриття «металевого» рахунку банки зазвичай встановлюють символічну платню — приблизно 30 грн.

Але зауважте! Поки що клієнт не отримує відшкодування за металевими рахунками від Фонду гарантування вкладів. Але вирішення цієї проблеми — питання часу.