Локальні завдання на білому снігу

17.12.2010
Локальні завдання на білому снігу

Київ: борг придністровцям не повернули

Як і попередній поєдинок із БАТЕ, для київського «Динамо» гра проти молдовського «Шерифа» у заключному турі групового раунду Ліги Європи мала свій підтекст. Саме в Тирасполі тоді ще підопічні Валерія Газзаєва зазнали єдиної поразки на цьому етапі, а гол «п’ятою точкою» «імені Дениса Бойка» недоброзичливці ще довго згадуватимуть київській команді. Не дивно, що напередодні матчу–відповіді в Києві і самі динамівці, які достроково гарантували собі місце в 1/16 фіналу, і вболівальники говорили про принциповість протистояння. «Ми готові до реваншу, адже маємо зуб на «Шериф». Треба довести, що та поразка була випадковістю», — казав молодий Роман Зозуля.

Помста не відбулася: українці знову втратили очки в грі проти посереднього суперника. Із п’яти набраних пунктів чемпіони Молдови чотири здобули саме в зустрічах із титулованим «Динамо». На київському морозі «Шериф» більшу частину ігрового часу захищався, відверто граючи на нічию та покладаючись на контратаки. І принаймні одна із них таки могла завершитись узяттям воріт Олександра Шовковського. Після провалу захисту господарів бразилець Джиммі Франса відпасував на Сергія Георгієва, і з району 11–метрової позначки півзахисник якимось дивом не поцілив у порожні ворота. А ще було влучання у штангу після удару серба Владіміра Волкова.

Кияни гострих моментів створили набагато більше. Кілька гарних нагод мав Андрій Шевченко, що знову з’явився на полі, могли стати героями матчу Артем Мілевський та Андрій Ярмоленко. У першому таймі Шева навіть забив із–за меж штрафного майданчика. Утім арбітр угледів офсайд у Ярмоленка, котрий заважав воротареві гостей. Дмитро Стажила залишився «сухим» — за дві гри кияни жодного разу (!) не забили придністровцям. Але навіть нульова нічия утвердила «Динамо» на першому місці в групі — адже в паралельному матчі «Алкмаар» узяв переконливий реванш у борисовського «пивзаводу» за поразку в Білорусі, відтак БАТЕ лишилося на другому місці.

«Дякую вболівальникам, що прийшли за такої погоди на стадіон, а фанатам — що вірили в нас до кінця», — сказав Олег Лужний. Тренер не просто так закцентував увагу на трибунах. На фанатському секторі увесь матч висів великий банер із написом «Тільки Лужний — тільки «Динамо», а вболівальники виспівували «Олег Романович» на мотив відомої арії з опери «Ріголетто». Хто стане головним тренером «Динамо» після Лужного — це питання буде однією з найцікавіших тем у нашому футболі в зимове міжсезоння.

Львів: уперше не програли!

Подейкують, що цієї зими можуть змінити наставника й «Карпати», адже Олега Кононова дуже кличе російський першоліговий «Краснодар». Але це ще вилами по воді писано, а наразі Кононов забезпечив перше очко Львова в «групі смерті» Ліги Європи.

«Карпати», які, немов на реактивному літаку, влетіли до групового етапу, розібравшись із турецьким «Галатасараєм», не заслуговували на звання найгіршої команди ЛЄ. Цей «антититул» дістався б підопічним Кононова в разі шостої поспіль поразки в квартеті J. Тож на львівському морозі й снігу господарі мали неабияку мотивацію – грюкнути дверима в суперництві з одним із лідерів першості Франції. Умови були сприятливими: підтримка своїх уболівальників та втрата турнірної мотивації «Парі Сен–Жермен», який достроково «застовпив» чільне місце в групі, та напіврезервний склад суперника. Певно, і відсутність на тренерському містку парижан Антуана Комбуаре, який мав відбути дискваліфікацію на трибунах, грала на руку галичанам.

Проте серйозні кадрові втрати «Карпат» перед останнім матчем року поставили команду Кононова в рівні умови із французами. Ускладнив ситуацію пропущений львів’янами безглуздий м’яч – його під завісу першого тайму «привіз» Денис Кожанов, який «обрізався» на своїй половині поля. Тож, як і в усіх попередніх матчах, «леви» мусили відігруватися. Дякувати другому кіперу «ПСЖ» Грегорі Купе, це вийшло досить швидко. Мабуть, досвідчений 37–річний француз настільки змерз до 45–ї хвилини, що не зміг відбити дальній, не надто складний «постріл» зі штрафного Артема Федецького. На більшу результативність в учасників двобою не вистачило снаги та бажання.

Після матчу Олег Кононов заявив, що його хлопці прагнули перемоги, але визнав, що й нічия — хороший результат. «Це очко, отримане в безкомпромісній боротьбі, для мене важливіше, ніж могли б бути переможні три, здобуті відси­джуванням в обороні», —прокоментував підсумок поєдинку білоруський спеціаліст.

 

ТАБЛО

Ліга Європи. Груповий раунд. 6–й тур

(матчі середи)

Група Е

«АЗ» (Голландія) — БАТЕ (Білорусь) — 3:0 (Сігторссон, 7, 84; Махер, 86)

«Динамо» (К, Україна) — «Шериф» (Молдова) — 0:0

«Динамо»: Шовковський, Бетао (Несмачний, 57), Вукоєвич, Попов, Шевченко, Ярмоленко, Мілевський (Зозуля, 88), Михалик, Єременко, Хачеріді, Алмейда

«Шериф»: Стажила, Волков (Гаурач, 90), Франса, Єрохін, Баліма, Дьєду (Ніколич, 80), Фред (Георгієв, 76), Самарджич, Надсон, Бранкович, Адамович

Попередження: Хачеріді, 23; Мілевський, 48 — Франса, 49

Суддя — Кірхер (Німеччина)

Київ. Стадіон «Динамо», 10 000 глядачів

Підсумкова таблиця:

I В Н П М О

1. «Динамо» 6 3 2 1 10–6 11

2. БАТЕ 6 3 1 2 11–11 10

3. «АЗ» 6 2 1 3 8–10 7

4. «Шериф» 6 1 2 3 5–7 5

Група J. «Севілья» (Іспанія) — «Боруссія» (Д, Німеччина) — 2:2 (Ромарік, 31; Кануте, 35 — Кагава, 4; Суботич, 49)

«Карпати» (Україна) — «Парі Сен–Жермен» (Франція) — 1:1 (Федецький, 45 — Луїндула, 39)

«Карпати»: Тлумак, Мілошевич, Тубич, Федецький, Ткачук, Худоб’як, Авелар, Мартинюк, Кожанов (Гурулі, 68), Кузнєцов (Гудима, 81), Габовда (Г. Баранець, 62)

«ПСЖ»: Купе, Сеара, Камара, Маконда (Моріс, 69), Траоре, Тьєне, Сесеньйон, Бодмер (Касмі, 78), Клемен, Люїндула, Ердінг (Махеджуф, 90)

Попередження: Федецький, 87 — Сесеньйон, 58; Тьєне, 83

Суддя — Бернтсен (Норвегія)

Львів, стадіон «Україна», 12 000 глядачів

Підсумкова таблиця:

I В Н П М О

1. «ПСЖ» 6 3 3 0 9–4 12

2. «Севілья» 6 3 1 2 10–7 10

3. «Боруссія» 6 2 3 1 10–7 9

4. «Карпати» 6 0 1 5 4–15 1

Група D

«Брюгге» (Бельгія) — «Вільяреал» (Іспанія) — 1:2 (Куема, 28 — Россі, 30, 34 (пен.)), «Динамо» (Зг, Хорватія) — ПАОК (Греція) — 0:1 (Салпінгідіс, 60).

Підсумкове становище: «Вільяреал» — 12, ПАОК — 11, «Динамо» (Зг) — 7, «Брюгге» — 3.

Група F

«Спарта» (Чехія) — ЦСКА (М, Росія) — 1:1 (Кадлец, 44 — Дзагоєв, 15), «Лозанна» (Швейцарія) — «Палермо» (Італія) — 0:1 (Муньйос, 84).

Підсумкове становище: ЦСКА (М) — 16, «Спарта» — 9, «Палермо» — 7, «Лозанна» — 1.

Група К

«Ліверпуль» (Англія) — «Утрехт» (Голландія) — 0:0, «Наполі» (Італія) — «Стяуа» (Румунія) — 1:0 (Кавані, 90).

Підсумкове становище: «Ліверпуль» — 10, «Наполі» — 7, «Стяуа» — 6, «Утрехт» — 5.

Група L

«Бешикташ» (Туреччина) — «Рапід» (В, Австрія) — 2:0 (Куарежма, 32; Ернст, 45), «Порту» (Португалія) — ЦСКА (Сф, Болгарія) — 3:1 (Отаменді, 22; Мікаел, 55; Родрігес, 90 — Делєв, 48).

Підсумкове становище: «Порту» — 16, «Бешикташ» — 13, ЦСКА (Сф), «Рапід» — 3.