Туман зі сторони Цхінвалі

Туман зі сторони Цхінвалі

Найбільша цікавинка міста Горі, що є центром краю Шида–Картлі в Східній Грузії, — меморіальний комплекс Сталіна. Це великий окремий музей, а також крихітний будиночок, у якому 1879 року народився Йосип Джугашвілі, плюс особистий залізничний вагон диктатора. Але після серпневих подій 2008 року у Горі з’явився ще один привід для зацікавлення — заїжджі журналісти й туристи запитують місцевих про сліди російських бомбардувань. До «берлінської стіни» з окупованою Південною Осетією від Горі рукою подати.

Країна, яку будує Міша

Країна, яку будує Міша

Реформу правоохоронних органів визнають найбільшим здобутком команди Михаїла Саакашвілі всі без винятку — від міжнародної спільноти до найзатятішої внутрішньої опозиції. Взявшись за викорінення корупції, «трояндові революціонери» активно діяли й в інших напрямах. За минулі шість років у Грузії повністю реорганізовано митницю та податкову систему. Із 26 податків залишилося тільки шість, але платити їх доводиться всім. Мито на 90% товарів тепер нульове, на решту діють іще дві можливі тарифні ставки: 5% і 12%. Молоді грузинські урядовці сповідують філософію лібертаріанства — мінімальний вплив держави за максимальної свободи підприємництва. Це дозволило зробити економіку Грузії однією з найбільш відкритих у світі й зацікавити іноземного інвестора.

А переможці — хто?

А переможці — хто?

Слабкі голоси експертів, які попереджали США та Європейський Союз, що, визнаючи незалежність Косова, вони тим самим легалізують небезпечне мафіозне кубло в центрі Європи, потонули в натхненному хорі прихильників нової держави. А днями у пресі з’явилися дані з поки що не оприлюдненого офіційно спеціального звіту Ради Європи. У якому колишнього бойовика та польового командира Армії визволення Косова (АВК), а тепер главу уряду поспіхом визнаної США та 22 з 27 країн ЄС держави Хашима Тачі звинувачують у зв’язках із мафією та причетності до торгівлі наркотиками й людськими органами.

«Король» і його почет

«Король» і його почет

У Лос–Анджелесі урочисто оголосили претендентів на здобуття «Золотого глобуса» — другої за значимістю кінематографічної нагороди США після «Оскара». Переможців визначають акредитовані в Голлівуді зарубіжні кіножурналісти та критики. Церемонію вручення «Золотих глобусів» вважають генеральною репетицією перед «оскарівською»: більшість номінованих фільмів зазвичай претендують і на нагороди Американської кіноакадемії. 68–ма церемонія вшанування лауреатів «Золотого глобуса» відбудеться в лос–анджелеському готелі «Беверлі Хілтон» 16 січня, а «Оскари» вручатимуть 25–го.

Вільний, але за ґратами

Вільний, але за ґратами

Засновник скандального сайту «Вікілікс» Джуліан Ассанж залишається за ґратами, незважаючи на те, що позавчора британський суд постановив звільнити його під заставу в розмірі 200 тисяч фунтів стерлінгів готівкою плюс 40 тисяч на випадок порушення правил умовного звільнення. Як повідомляє агенція «Рейтер», Швеція, прокуратура якої підозрює Ассанжа у скоєнні злочину на сексуальному ґрунті, заявила про намір опротестувати судове рішення. Тому на час розгляду апеляції термін арешту австралійця продовжено на 48 годин.

НОВИНИ ПЛЮС

НОВИНИ ПЛЮС

    Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /home/clients/umoloda/inc/templates/news2.inc on line 44

Всі статті рубрики