Ґвалтували навіть колядників

16.12.2010

Про резонансне затримання в Чернівцях ще у березні 2009 року двох педофілів — 48 та 64 років, які впродовж кількох років ґвалтували неповнолітніх, «Україна молода» вже повідомляла. Нагадаємо, що тоді під час обшуку на одній iз квартир збоченців правоохоронці виявили 15–річного хлопчика. Обидва затриманi — відомі у Чернівцях бізнесмени: один їздив на дорогому «Хаммері», другий є власником торговельної мережі. Саме через це мало хто вірив, у тому числi окремі правоохоронці, що справедливість таки переможе. Але сьогодні слідчі задоволені тим, що, незважаючи на серйозні статки злочинців, їхню справу (що містить дев’ять томів) вдалося довести до судових вироків. Гроші не допомогли: так, в одного з обвинувачуваних лише на одному з арештованих банківських рахунків було 4,5 мільйона гривень.

 

Усе місто знатиме, що ти гей

Слідство з’ясувало, що бізнесмени–педофіли своїх жертв підшуковували на вулиці. Як правило, це були діти з малозабезпечених сімей чи інтернатів. Спочатку вони знайомилися з хлопчиками, входили в довіру — купували їм одяг, мобільні телефони, водили в кафе та запрошували до себе додому, щоб діти згодом не боялися приходити до них у гості. З часом підпоювали підлітків i вступали з ними у статевий контакт, а опір незговірливих долали силою. Далі шантажували: мовляв, не прийдеш у гості знову, все місто знатиме, що ти гей.

За мовчання та статеві стосунки платили від 10 до 150 гривень. Один зі збоченців іноді давав більше, другий завжди обурювався: мовляв, навіщо витрачати на них такі гроші, обійдуться мінімумом. Своєї причетності до знущання над підлітками та вини затримані довго не визнавали. Один наполягав на тому, що неспроможний ґвалтувати дітей, бо є імпотентом. Але медична експертиза довела, що це не так. Інший визнав лише один епізод. Утім за півтора року слід­ства кількість постраждалих підлітків, які фігурували у цій справі, зросла до 22. Зрозуміло, що неповнолітні жертви відмовилися брати участь у судових засіданнях, з ними й досі працюють психологи.

Стосовно педофілів порушили кримінальну справу за кількома статтями Кримінального кодексу: задоволення статевої пристрасті неприродним способом із застосуванням фізичного насильства і погроз; розпусні дії стосовно неповнолітніх тощо. У матеріалах справи є й такий епізод: кількох хлопців зґвалтували, коли вони прийшли «колядувати» до збоченця!

«На дівчат уже дивитися не можу...»

Бізнесмени діяли не лише в парі, їхніми спільниками були колишні сексуальні партнери — двоє чоловіків, 26 та 36 років. Років iз 15 тому їх також зґвалтували, коли ж підросли, то призвичаїлися до нетрадиційних сексуальних стосунків iз неповнолітніми хлопцями. Разом із покровителями спільники регулярно влаштовували груповий секс із підлітками у престижних квартирах у центрі Чернівців.

«Спочатку ніхто не вірив, що зловмисників таки покарають, адже обвинувачені — надзвичайно заможні люди, — розповідає Ельвіра Мручковська, голова обласного громадського молодіжного об’єднання «Сучасник», яке займається проблемами насильства в сім’ї. — Щодо дітей, які стали жертвами педофілів, ми робимо все можливе для нормалізації їхнього життя. Здійснюємо різні форми реабілітації. Насамперед, нас турбує психологічний стан цих дітей. Кілька хлопчиків, на жаль, уже мають хвороби, пов’язані з ураженням психіки. Цілком ймовірно, що в подальшому вони стануть інвалідами. Є такі діти, які навряд чи зможуть мати дітей. Крім того, є й такі, які вважають те, що з ними сталося, цілком нормальним явищем!»

За словами пані Мручковської, один iз потерпілих — 15–річний Петро — заявив психологам, що на дівчат він уже дивитися не може, а статеві стосунки з чоловіками насильством не вважає. «Мені подобалось», — каже хлопець.

«Офіційно постраждалими визнано 22 дитини, але лише частина з цих дітей або їхніх представників заявили цивільні позови щодо відшкодування моральної шкоди. Суми цих позовів на одну дитину склали приблизно 50 тисяч гривень, — розповідає начальник кримінальної міліції у справах дітей обласного Главку Микола Басараб. — Частина дітей дотримувалася своїх свiдчень, але не хотіла їх озвучувати на суді».

Наразі набув чинності вирок Чернівецького апеляційного суду лише щодо одного з фігурантів — Івана Жиряди. Його засудили до восьми років позбавлення волі з відшкодуванням 150 тисяч гривень за завдання моральної шкоди. Стосовно другого педофіла є рішення першої судової інстанції з аналогічним присудом — вісім років позбавлення волі та 250 тисяч гривень відшкодування моральної шкоди. Але він подав апеляцію до Чернівецького апеляційного суду, яку розглянуть 12 січня 2011 року. «УМ» повідомить про подальший перебіг подій у цій справі.

  • «Термінатор» згадав усе

    Через тиждень після свого призначення на посаду Генерального прокурора Юрій Луценко відвідав камеру №158 у Лук’янівському СІЗО (площею у дев’ять метрів квадратних), в якій він «відсидів» майже півтора року в часи режиму Януковича. >>

  • Кримінальний талант

    Чотири роки тому 18-річний Артур Самарін виїхав з України до Америки за програмою «Робота та подорож». У рідний Херсон хлопець повертатися не планував, тому склав свій хитромудрий план втілення в життя своєї «американської мрії». >>

  • Шанс для невинних

    Законопроект «Про внесення змін до Кримінально-процесуального кодексу України щодо забезпечення засудженим за особливо тяжкі злочини права на правосудний вирок» уже давно готовий до другого читання у сесійній залі Верховної Ради України. Але вже кілька місяців у народних обранців руки не доходять до того, щоб поставити його на вирішальне голосування. Незважаючи на те, що Європейський суд з прав людини послідовно виносить рішення не на користь держави Україна, за які, до того ж, розплачуються не судді, а ми, платники податків. >>

  • «Хорте», тримайся!

    Суддя Ірина Курбатова більше двох годин читала текст вироку активісту Юрію Павленку (на прізвисько «Хорт»). У результаті, за «організацію та участь у масових заворушеннях під Вінницькою ОДА 6 грудня 2014 року» майданівець Павленко отримав чотири роки й шість місяців позбавлення волі. Він також має компенсувати судові витрати — 10 тис. грн. >>