Погроми під Кремлем

14.12.2010
Погроми під Кремлем

Багатотисячний мітинг радикалів безперешкодно викидає нацисткі «зіги» в центрі «країни, яка перемогла фашизм». (Фото з блогу Zyalt.livejournal.com.)

Правоохоронні органи порушили більше десятка кримінальних справ за фактами побиття вихідців із Кавказу та Середньої Азії в центрі Москви минулої суботи. Про це повідомив заступник прокурора російської столиці Олексій Захаров. Водночас, інформує «Інтерфакс», наступного дня після ксенофобських заворушень на свободу відпустили всіх 66 затриманих — лише склали протоколи про адмінпорушення. Як шукатимуть організаторів і найактивніших учасників «російського бунту, безглуздого і безпощадного»? Та якось за матеріалами оперативної відео зйомки, кажуть у московській міліції.

 

«Жидів» бити можна, а гнати «Путяру» — зась?

Дивні речі кояться в сусідній країні, чия офіційна пропаганда так любить обвинувачувати українців у прославлянні нацизму й культивуванні націоналізму. Під стінами Кремля, на Манежній площі, збирається, за різними даними, від п’яти до десяти тисяч радикальних молодиків, багато хто — в масках, масово викидають руки в нацистському вітанні, палять петарди й димові шашки, розмальовують стіни написами на шталт «Росія для росіян, Москва для москвичів!», «Бий жидів!», скандують «Росіяни, вперед!», «Слава Русі — Кавказ, сосі!», жбурляють у міліціонерів смолоскипи, каміння й кригу... А головне, неконтрольований натовп того дня відловлював і жорстоко бив, поваливши на землю, будь–кого «неслов’янської зовнішності».

Що показово: російські правоохоронці неодмінно припиняють будь–які мітинги демократичної опозиції, що намагаються зібратися там само, на «Манежці», й анітрохи не суперечать Конституції та законам РФ. Саме так — ще до початку — в неділю розігнали демократичний «День гніву» під гаслами «Путяра, пішов геть!» А ось дикий виступ націоналістів, котрі вочевидь порушують законодавство, напередодні починався безперешкодно й тривав, аж доки асфальт не забарвився кров’ю побитих. Радикали продовжували відловлювати й лупцювати «неруських» навіть у метро, на станції «Охотний ряд». Одного випадкового узбека там, на платформі, роздягли до трусів і били на очах міліціонерів, котрі не поспішали припиняти безумство натовпу.

Деякі оглядачі припускають, що праві радикали, ксенофоби та інші носії ідеї «Росія для росіян» можуть стати впливовою політичною течією, зокрема у світлі наступних виборів президента. Мовляв, чому б одному із кандидатів на посаду глави держави, який любить «мочити ворогів у сортирах», не визначити нову загрозу, аби її побороти й підвищити собі рейтинг?

«На площі продовжували продавати пиво...»

Основною силою субот­ньої маніфестації були футбольні вболівальники різних московських клубів, а приводом для заворушень — убивство фаната «Спартака» Єгора Свиридова. Він загинув 6 грудня в сутичці з кавказцями. Єгорів похорон, попри намагання рідні не робити розголосу, зібрав близько тисячі гостей із середовища футбольних фанів. Наступного дня вони, у значно більшій кількості, вийшли в центр Москви, аби вимагати від правоохоронців жорсткого розслідування й покарання винних. Це вже друга загибель «ультраса» в бійці з кавказцями, і, стверджують фани, в першому випадку вбивці відкупилися від міліції.

Про підготовку суботньої акції було відомо ще за кілька днів. Але міліція не поспішала ставати на заваді. На площі продовжували продавати пиво — згодом град порожніх пляшок теж полетить у спецназівців, котрі нарешті втрутяться в хід подій. Їх (події) детально описав у своєму блозі на «Живому журналі» фотограф Ілля Варламов (нік Zyalt) — у ці дні фотозвіт Варламова переглядає й коментує вся Росія й численні користувачі інтернету з–за кордону.

До «заведеного» натовпу не побоявся вийти голова ГУВС Москви Володимир Колокольцев і разом із командиром столичного ОМОНу В’ячеславом Хаустовим вступив у переговори з погромниками. Колокольцев розповів, що двоє підозрюваних у вбивстві Свиридова вже затримані й потрібно розходитися. Ввечері ЗМІ теж повідомили про арешт підозрюваних, але юрба скандувала «П...добол!»

Побиття кавказців та азіатів почалися вже після розмови з начальниками міліції. Жертвами стали семеро смаглявих юнаків, що проходили повз. «Бий хача! Зараз відіграємося!» — передає слова нападників кореспондент «Еха Москви», якому здавалося, що після таких жорстоких розправ, із численними ударами ногами по голові, принаймні одна з жертв буде смертельною. Уже згодом у бій пішли спецназівці у важкому обладунку.

Офіційні об’єднання футбольних уболівальників відхрестилися від участі в так званiй «акцiї проти етнозлочинностi». Глава МВС Рашид Нургалієв заявив, що в погромах винні не фанати, а націоналісти, які їх спровокували. Міліцейські джерела почали переводити стрілки на лідера забороненого націоналістичного руху «Слов’янський союз» Дмитра Дьомушкіна — мовляв, саме він організовував бунт. Однак, погоджуються оглядачі, у середовищі футбольних «ультрасів» принаймні половина сповідують нацистські погляди, так що все там переплетено дуже тісно.

До речі, бачили в натовпі й ватажка байкерського клубу «Нічні вовки» Олександра Залдостанова на прізвисько Хірург, який час від часу перетинається на своїх мотоциклетних акціях із Володимиром Путіним...

 

КОМЕНТАР З ПРИВОДУ

Ірина Хакамада

російський громадський діяч, політик, телеведуча:

— Надто вже системно розвивається ситуація, вдало вклеюючись навіть у демократичні душі деяких чоловічих особин, — мовляв, кавказці дістали.

Як весняне загострення, передвиборче «Путін чи Медведєв» лихоманить мас–медіа й екрани федеральних каналів.

Свого часу, відповідаючи на це запитання, дуумвірат не стомлювався повторювати, що все залежить від внутрішньої ситуації. А я щоразу теж задавалася питанням: у якому сенсі? Якщо все добре, то Медведєв, а якщо все погано, то антикризовий менеджер Путін? Чи навпаки? Якщо перше, то безлади при «політиці відлиги» потребуватимуть залізної руки. А в Росії з цим ніколи проблем не було.

  • Майдан біля Кремля

    Російські активісти активно вивчають «матбазу» масових протистоянь із правоохоронцями: щити, балаклави, коктейлі Молотова... За прикладами, благо, далеко ходити не треба: поряд, якихось шість сотень кілометрів, — Україна, де досвідчені товариші покажуть, навчать, передадуть досвід. >>

  • Кремлівська «Зміна»

    Лідер партії «Зміна» (Zmiana) Матеуш Піскорський не знав, що його партію фінансували російські спецслужби — така лінія захисту польського політика, заарештованого у Польщі за шпигунство та поширення антиукраїнських настроїв. Прокуратура і Агенція внутрішньої безпеки стверджують, що все було саме навпаки. >>

  • Потрібні робочі руки

    На тлі низького безробіття та великої кількості вакансій чеський уряд започаткував нову державну програму запрошення іноземних фахівців, повідомляє «Радіо «Свобода». Ідеться передусім про кваліфіковану робочу силу, яка зможе закрити прогалини на чеському ринку праці, а головним джерелом таких фахівців чехи бачать Україну. >>

  • З голоду не помрете, але паски затягуйте

    Міністри фінансів країн єврозони та представники Міжнародного валютного фонду після 11-годинних переговорів у Брюсселі домовилися вчора про новий транш допомоги для Греції в 11,5 млрд. доларів (10,3 млрд. євро) та реструктуризацію боргу, повідомляє Бі-Бі-Сі. >>