Більше «Вікіліксів» — цікавих і різних

14.12.2010
Більше «Вікіліксів» — цікавих і різних

Прихильники «Вікілікс» по всьому світу проводять під посольствами Великої Британії демонстрації із закликом звільнити Джуліана Ассанжа. (Фото Рейтер.)

Засновник і власник­ викривального сайту «Вікілікс» Джуліан Ассанж сьогодні вдруге після арешту минулого тижня постане перед британським судом, який має вирішити його подальшу долю. А тим часом оприлюднення таємного листування американських дипломатів із Держдепартаментом США триває. Минулими вихідними «Вікілікс» викинув у всесвітню мережу чергову порцію — цього разу під загальною темою «Ватикан». У цих матеріалах викладено погляди Папи Римського Бенедикта XVI на майбутнє Туреччини в Євросоюзі, розповідається про те, як Польща захищає католицьку церкву в Європі та як серйозно і з великою увагою сприймають ватиканську політику Сполучені Штати. Найбільш неприємним для Ватикану серед цих документів є той, у якому папський престол відмовляє Ірландії у співпраці при розслідуванні випадків сексуальних зловживань та педофілії серед католицьких священиків. Деякі з цих документів б’ють рикошетом і по США. Зокрема, депеша, в якій високий ватиканський урядовець переконує, що зацікавленість Ватикану антисемітизмом в Європі є наслідком «занадто великого впливу євреїв у владі та американській пресі».

Що активніше американські спецслужби намагаються знищити «Вікілікс», то більше у всесвітньому павутинні з’являється його «дзеркал» — точнісінько таких самих на вигляд і за змістом сторінок, розміщених на інших серверах. На захист опального ресурсу стала й чергова європейська газета: французька «Ліберасьйон» скопіювала й виклала на своєму інтернет–сайті всі «до останньої коми» матеріали «Вікілікс».

Справа Ассанжа, якого називають як сучасним Робіном Гудом, так і небезпечним терористом, знаходить і нових послідовників. Днями заявив про себе сайт «Балканлікс» («Балканські витоки»), який ставить за мету оприлюднення таємних болгарських урядових документів та матеріалів із Балканського регіону. Масштаби, щоправда, значно скромніші, ніж у «Вікілікс». У першій «балканській» подачі оприлюднено сім документів із грифом «таємно», зокрема стенограми закритих засідань комісій парламенту Болгарії, таємні енергетичні угоди Болгарії з Росією та звіти болгарських спецслужб. Є й інформація про масонську ложу в судовій системі Болгарії за участі найвищих державних урядовців.

Ініціатором створення проекту та його керівником є болгарський фахівець–комп’ютерник і журналіст Атанас Чобанов, який мешкає в Парижі. Разом зі своїми колегами–однодумцями він закликає надсилати їм таємні документи, гарантуючи безпеку зв’язку та збереження анонімності інформаторів. На сайті «Балканлікс» викладено детальні інструкції, як не залишити жодних слідів у мережі при пересиланні документів. «У болгарських ЗМІ є дефіцит свободи, панує страх. Преса уникає документів, що компрометують владу, провідних політиків та спосіб управління державою», — наголошує Чобанов.

 

ДО РЕЧІ

Наприкінці минулого тижня «Вікілікс» оприлюднив ще кілька документів, які стосуються України. Йдеться про рекомендації державного секретаря США Кондолізи Райс від 27 вересня 2008 року, надіслані американському посольству в Києві. Згідно з цими посланнями, представники дипмісії США мали дізнатися позицію України щодо можливої військової операції Сполучених Штатів, спрямованої проти викраденого сомалійськими піратами судна «Фаїна». Як випливає з рекомендацій держсекретаря, американські військові були готові розбомбити «Фаїну», аби її вантаж не дістався Сомалі.

Нагадаємо, викрадене морськими розбійниками судно перевозило українські танки Т–72. Як стверджувала американська сторона, вони були призначені для Південного Судану, тоді як Київ категорично наголошував, що вантаж прямував у Кенію. «У нас ніколи не було підписано жодного контракту з Південним Суданом. Більше того — навіть не було переговорів з цього приводу», — наголосив минулої п’ятниці в ефірі телеканалу «Україна» тодішній голова «Укрспецекспорту» Сергій Бондарчук. За його словами, в Україні діє дуже жорстка система експортного контролю, в якій задіяні й Міністерство закордонних справ, і Служба зовнішньої розвідки, і Служба безпеки, тому «такої поставки не було і не могло бути».

  • Майдан біля Кремля

    Російські активісти активно вивчають «матбазу» масових протистоянь із правоохоронцями: щити, балаклави, коктейлі Молотова... За прикладами, благо, далеко ходити не треба: поряд, якихось шість сотень кілометрів, — Україна, де досвідчені товариші покажуть, навчать, передадуть досвід. >>

  • Кремлівська «Зміна»

    Лідер партії «Зміна» (Zmiana) Матеуш Піскорський не знав, що його партію фінансували російські спецслужби — така лінія захисту польського політика, заарештованого у Польщі за шпигунство та поширення антиукраїнських настроїв. Прокуратура і Агенція внутрішньої безпеки стверджують, що все було саме навпаки. >>

  • Потрібні робочі руки

    На тлі низького безробіття та великої кількості вакансій чеський уряд започаткував нову державну програму запрошення іноземних фахівців, повідомляє «Радіо «Свобода». Ідеться передусім про кваліфіковану робочу силу, яка зможе закрити прогалини на чеському ринку праці, а головним джерелом таких фахівців чехи бачать Україну. >>

  • З голоду не помрете, але паски затягуйте

    Міністри фінансів країн єврозони та представники Міжнародного валютного фонду після 11-годинних переговорів у Брюсселі домовилися вчора про новий транш допомоги для Греції в 11,5 млрд. доларів (10,3 млрд. євро) та реструктуризацію боргу, повідомляє Бі-Бі-Сі. >>