Янукович і його «співдружники»

14.12.2010
Янукович і його «співдружники»

Вiктор Федорович зробив ще один подарунок Дмитровi Анатолiйовичу. (Фото Рейтер.)

Незважаючи на те, що Співдружність Незалежних Держав віддавна перетворилася на недієву та неактивну структуру для всіх її учасників, Президент України висловив намір розвивати СНД і пожвавлювати стосунки з нею. На саміті, який відбувся минулої п’ятниці в Москві, Віктор Янукович заявив, що Україна розглядає взаємини із пострадянськими країнами як важливий напрям реалізації зовнішньополітичних та економічних інтересів.

«Такий підхід особливо актуальний зараз, коли наша держава намагається подолати не тільки наслідки світової фінансово–економічної кризи, а й зміцнити зв’язки зі своїми сусідами і найближчими партнерами. Це відповідає нашим базовим інтересам у сферах безпеки й економіки. Ми виходимо з того, що СНД — це форум, який довів свою дієздатність», — заявив Янукович під час розширеного засідання ради глав держав–учасниць СНД, видаючи бажане за дійсне. У Москві він укотре в цьому році зустрівся з російським колегою Дмитром Медведєвим. І вперше — взяв участь у саміті СНД в іпостасі Президента.

Янукович похвалився, що при ньому Україна «у практичній площині змінює своє ставлення до СНД», і здійснила низку конкретних кроків. З–поміж іншого Президент анонсував, що Україна приєднається до окремих органів галузевого співробітництва СНД і зніме застереження щодо низки документів. Найпоказовіша заява: «Україна планує розширити свою участь у Співдружності не тільки в економічній, а й гуманітарній сфері».

Янукович також закликав своїх колег по СНД активізувати процес створення зони вільної торгівлі на пострадянському просторі. «Ми беремо найактивнішу участь у переговорному процесі щодо договору про зону вільної торгівлі. Сподіваюся, наступного року будуть прийняті рішення, які сприятимуть лібералізації торговельного режиму між нашими країнами», — відзначив Янукович.

 

КОМЕНТАР

Опоненти дивуються заявам Президента. Голова політради «Нашої України» Валентин Наливайченко вважає, СНД є неефективною бюрократичною структурою. «Це нагадує такий собі обком партії, який років десять тому забули, в якому сидять літні люди і не знають чим себе зайняти», — каже колишній заступник міністра закордонних справ.

Наливайченко свідчить, що СНД не актуальна організація і вже вичерпала свою місію. «Нашоукраїнський» дипломат віддав належне Леонідові Кравчуку, бо свого часу створення Співдружності «дійсно було механізмом з тим, щоб розійшлися незалежні держави». «Але зараз для України слід раз і назавжди визнати: міфи про те, що відтвориться СРСР, або СНД зможе існувати як Європейський Союз, не справ­джуються», — наголосив Наливайченко.