І пам’ятник на батьківщині героя...

14.12.2010

Представлення проекту «Вертинський. Київ. Повернення» відбулося в столиці на початку грудня. Перше враження від цієї новини: організатори загубилися у часі, адже минулого року виповнювалося 120 років iз дня народження Київського П’єро, і тоді такий проект виглядав би не лише симпатично, а і «в тему». Та це саме та ідея, для якої стратегічна мета важливіша за контекстуальне обрамлення. Антикварний салон «Антик–Центр» озвучив, а Мінкультури підтримало ідею провести аукціон, щоб потім на виручені кошти встановити пам’ятник Олександрові Вертинському. Добро від міської влади на те, що на перетині Андріївського узвозу і Боричевого току «пропишеться» знаменитий киянин, отримали, прикинули суму майбутнього пам’ятника — близько мільйона гривень.

Із початку грудня відвідувачі виставки, що працювала в салоні «Антик–Центр», змогли пересвідчитися особисто, що на цю справу зголосилися серйозні колекціонери. Третину зі 168 представлених робіт надав організатор аукціону, колекціонер та антиквар Олександр Брей, інші лоти були виставлені приватними колекціонерами та художниками. Найдорожчою серед експонатів виставки була картина Костянтина Коровіна «На терасі», яка оцінювалася у 600 тисяч доларів, також учасники аукціону могли поповнити свої зібрання роботами Роберта Фалька, Олександра та Альберта Бенуа, Костянтина Горбатова, майстрів радянського реалізму та сучасних художників. Були й такі шанувальники творчості Вертинського, хто підтримував цей проект морально. Серед них — лідер гурту «Мандри» Фома, який народився в один день із Київським П’єро. «Для мене його творчість — завжди подорож вглибину себе, — каже Фома. — В глибину справжніх почуттів...» Кульмінація першого етапу проекту «Вертинський. Київ. Повернення» відбулася 11 грудня: торги зібрали близько 20 учасників, було продано 30 відсотків представлених картин, у тому числі й топ–лот, полотно Костянтина Коровіна. Як розповів «УМ» Олександр Брей, про остаточну суму, зібрану на аукціоні, поки говорити зарано, оскільки гроші на рахунок ще перераховують. «Але все, що залежатиме від нас, ми виконаємо на 101 процент, — каже пан Брей. — І пам’ятник намагатимемося встановити якнайшвидше. Не можу вам сказати точно, коли це буде, я людина забобонна, але дуже скоро».

Уже є кілька проектів пам’ятника. Скульптори представили різні погляди на Вертинського та його творчість: образ громадянина і денді, сумного П’єро в костюмі та гримі... Утім, як запевнили в оргкомітеті, про остаточний варіант говорити рано — конкурс на проект пам’ятника триває до 1 березня.