Талант–шоу від Віктора Пінчука

Талант–шоу від Віктора Пінчука

Минулої п’ятниці в приміщенні академічного Театру імені Івана Франка вирішилася інтернаціональна інтрига на 100 тисяч доларів. Міжнародна премія в галузі сучасного мистецтва Future Generation Art Prize 2010, заснована Фондом Віктора Пінчука для молодих художників (до 35 років), знайшла свого героя. Точніше, героїню — із 21 номінанта з короткого списку премії журі, яке складалося винятково з гучних імен (Даніель Бірнбаум, Оквуї Енвезор, Юко Хасегава, Іво Мескита, Екхард Шнайдер, Роберт Сторр, Аі Вейвей), вибрало роботу бразильської художниці Синтії Марчелле — відеотриптих із ландшафтним перформенсом, де люди і трактори в такт музиці здійснюють синхронні, багато разів повторювані, рухи, а зафіксованим «результатом», якщо в contemporary art ще існує таке поняття, крім власне процесу, стають геометричні фігури на місцевості.

І пам’ятник на батьківщині героя...

І пам’ятник на батьківщині героя...

Представлення проекту «Вертинський. Київ. Повернення» відбулося в столиці на початку грудня. Перше враження від цієї новини: організатори загубилися у часі, адже минулого року виповнювалося 120 років iз дня народження Київського П’єро, і тоді такий проект виглядав би не лише симпатично, а і «в тему». Та це саме та ідея, для якої стратегічна мета важливіша за контекстуальне обрамлення. Антикварний салон «Антик–Центр» озвучив, а Мінкультури підтримало ідею провести аукціон, щоб потім на виручені кошти встановити пам’ятник Олександрові Вертинському. Добро від міської влади на те, що на перетині Андріївського узвозу і Боричевого току «пропишеться» знаменитий киянин, отримали, прикинули суму майбутнього пам’ятника — близько мільйона гривень.

Матіос добиватиметься справедливості, а хоч би і в Страсбурзі

Матіос добиватиметься справедливості, а хоч би і в Страсбурзі

Учора на четвертому слуханні в Окружному адміністративному суді Києва Марії Матіос повністю відмовили в її позові. З листопада письменниця судиться з Комітетом з Національної премії України імені Тараса Шевченка та його головою Борисом Олійником щодо незаконного звільнення з посади керівника апарату та заступника голови Комітету та вимагає зобов’язати поновити її на роботі й виплатити заробіток за час вимушеного прогулу. Суддя Олена Власенкова пояснила рішення суду: «Був указ Президента, який передбачав, що повноваження заступника голови Комітету є вичерпним і обмежується п’ятирічним строком. Звільнення було проведене правильно, оскільки закінчився строк перебування державного службовця на службі».

Всі статті рубрики