НОВИНИ ПЛЮС

10.12.2010

«Нобель» по–китайськи

У відповідь на рішення Нобелівського комітету в 2010 році нагородити премією миру дисидента Лю Сяобо, який відбуває 11–річний термін ув’язнення в китайській в’язниці, влада КНР вирішила заснувати власну «Нобелівську премію миру». Першим лауреатом нової премії імені Конфуція став колишній віце–президент Тайваню, почесний голова партії Гоміньдан Лянь Чжань — за внесок у розвиток відносин між материковим Китаєм і островом Тайвань. При цьому на церемонії вручення голова комітету з присудження премії Конфуція Тань Чжанлюй повідомив журналістам, що «премія готувалася давно і жодним чином не пов’язана з Нобелівською нагородою».

При цьому церемонія вручення Нобелівської премії миру сьогодні вперше з 1935 року відбудеться без присутності лауреата або його представників, оскільки ні ув’язненому Лю Сяобо, ні членам його сім’ї влада Китаю поїхати на церемонію до Норвегії не дозволила.

Акції протесту в Чехії

У Чехії відбулися найбільші акції протесту з часів оксамитової революції 1989 року. Як повідомила Чесько–моравська конфедерація профспілок, майже 150 тисяч громадян вийшли на страйк проти планів уряду скоротити зарплати бюджетникам. Окрім того, близько 190 тисяч чехів підтримали страйкарів, залишаючись на робочих місцях через неможливість перервати виробничий цикл. Загалом акції протесту проти планів уряду Петра Нечаса відбулися у більш як 20 містах країни. Люди вимагають від уряду переглянути плани, згідно з якими в наступному році зарплати бюджетників мають скоротити на 10 відсотків.

Заворушення на Гаїті

Щонайменше дві людини загинули й кілька десятків отримали поранення під час масових заворушень, які спалахнули в Республіці Гаїті після оголошення результатів першого туру президентських виборів. Тисячі прихильників опозиції розгромили в столиці країни Порт–о–Пренсі штаб–квартиру правлячої партії і підпалили будівлю. Заворушення почалися після того, як було оголошено, що, за підсумками голосування, в другий тур виборів пройшли колишня «перша леді» країни Мірланд Маніга і представник правлячої партії Жюд Селестен. Опозиція заявила, що результати підтасовані на користь Селестена і пройти в другий тур мав їхній кандидат, популярний співак Мішель Мартелла. Станом на вчора Порт–о–Пренс був практично паралізований —не працювали магазини й офіси, було закрито аеропорт. Маніфестації протесту пройшли і в інших містах країни.

Хакери підтримують «Вікілікс»

На знак протесту проти рішення заблокувати платежі на адресу сайту «Вікілікс» хакери атакували сайти компаній Mastercard, Visa та Paypal. Також заблоковано сайти найпалкіших критиків засновника «Вікілікс» Джуліана Ассанжа. Зокрема, колишньої губернаторки Аляски Сари Пейлін, яка закликала спецслужби полювати за Ассанжем, як за особливо небезпечним терористом.

Наомі ще не заміжня

Попри прогнози, ні 7–го, ні 8 грудня топ–модель Наомі Кемпбелл та російський олігарх Владислав Доронін не одружилися. Раніше повідомлялося, що парочка орендувала для весільної церемонії храм у єгипетському Луксорі, однак замість Єгипту Наомі полетіла до Лондона, на церемонію вручення премії «Брітіш фешн». Тепер британська преса пише, що весілля не може відбутися, оскільки Доронін досі офіційно перебуває у шлюбі з законною дружиною Катериною, яка вперто не дає йому розлучення.

  • Майдан біля Кремля

    Російські активісти активно вивчають «матбазу» масових протистоянь із правоохоронцями: щити, балаклави, коктейлі Молотова... За прикладами, благо, далеко ходити не треба: поряд, якихось шість сотень кілометрів, — Україна, де досвідчені товариші покажуть, навчать, передадуть досвід. >>

  • Кремлівська «Зміна»

    Лідер партії «Зміна» (Zmiana) Матеуш Піскорський не знав, що його партію фінансували російські спецслужби — така лінія захисту польського політика, заарештованого у Польщі за шпигунство та поширення антиукраїнських настроїв. Прокуратура і Агенція внутрішньої безпеки стверджують, що все було саме навпаки. >>

  • Потрібні робочі руки

    На тлі низького безробіття та великої кількості вакансій чеський уряд започаткував нову державну програму запрошення іноземних фахівців, повідомляє «Радіо «Свобода». Ідеться передусім про кваліфіковану робочу силу, яка зможе закрити прогалини на чеському ринку праці, а головним джерелом таких фахівців чехи бачать Україну. >>

  • З голоду не помрете, але паски затягуйте

    Міністри фінансів країн єврозони та представники Міжнародного валютного фонду після 11-годинних переговорів у Брюсселі домовилися вчора про новий транш допомоги для Греції в 11,5 млрд. доларів (10,3 млрд. євро) та реструктуризацію боргу, повідомляє Бі-Бі-Сі. >>