Спочатку — стільці, потім — гроші

08.12.2010

Представники партії «Наша Україна» в парламенті залучили для боротьби з депутатами–сумісниками нову сторону — Генеральну прокуратуру. Нардепи направили запит Генпрокурору Віктору Пшонці й звертають його увагу на те, що десяток їхніх колег майже півроку суміщають депутатську діяльність з іншою роботою. «Нашоукраїнці» вимагають вжити заходів для відновлення законності та стягти з сумісників нараховані парламентською бухгалтерією заробітки.

«З огляду на очевидне порушення закону, депутати–сумісники не мають права отримувати депутатську заробітну платню та додаткові виплати, передбачені статусом народного депутата. Ці кошти мають бути спрямовані на соціальні програми, які не є достатньо профінансовані в цьогорічному бюджеті. Тільки на заробітну плату 10 депутатів–сумісників упродовж піврічного періоду було витрачено близько 1 млн. грн. бюджетних коштів», — пишуть «нашоукраїнці» у своєму запиті.

Народний депутат Андрій Парубій, один з авторів запиту, закликає керівництво парламенту негайно розібратися із сумісниками. «Ми вимагаємо, щоб питання про позбавлення сумісників депутатського мандату було нарешті поставлене на голосування і проголосоване в залі, або щоб Голова ВР звернувся до суду про дострокове припинення повноважень народних депутатів України, які не виконали вимоги щодо несумісності депутатського мандата з державною службою», — вважає Парубій.

У відповідь на це спікер Володимир Литвин не має аргументів — хіба каже, що подання на позбавлення мандатів справді зареєстровані в парламенті, але розглядати треба всіх разом, а не поодинці. Дійсною причиною зволікання є адміністративна реформа, яку готує адміністрація Януковича. В разі її втілення дехто з нинішніх сумісників може втратити посади у виконавчій владі (портфелі міністрів, «губернаторів», голів держкомітетів тощо), тож мандати Верховної Ради для них — як запасний аеродром. Але, скажімо, «регіонал» Василь Горбаль призначений головою Львівської ОДА ще 20 квітня. За законом, на звільнення з парламенту він мав 20 днів. Отже, виходить, що представник партії влади порушує Конституцію вже сім місяців!

Голова політради «Нашої України» Валентин Наливайченко заявляє: «Закон має бути один для всіх — сумісництво в Україні заборонене. Для цього ми застосовуватимемо усі законні засоби як у парламенті, так і на місцях».

 

ПОІМЕННО

Депутатський мандат у поєднанні з посвідченнями працівників виконавчих структур влади є в десяти діячів: заступника глави адміністрації Президента Геннадія Васильєва, міністра екології Миколи Злочевського, «губернаторів» Львівщини Василя Горбаля, Вінничини — Миколи Джиги, начальника Держкомітету лісового господарства Миколи Шершуна (людина самог оспікера Литвина), голови Митної служби Ігоря Калетніка, керівника «Укравтодору» Володимира Демішкана, голови служби зовнішньої розвідки Григорія Ілляшова, гендиректора «Укрспецекспорту» Дмитра Саламатіна, голови Вищого спеціалізованого суду з розгляду цивільних і кримінальних справ Леоніда Фесенка.