Бунт не мас

07.12.2010
Бунт не мас

Учора мітингували вже не так підприємці, як симпатики певних політичних сил. (Фото Рейтер.)

На вчора в Києві анонсували черговий масовий виступ підприємців проти Податкового кодексу (він уже набув чинності, надрукований у «Голосі України»). На відміну від попередніх маніфестацій, ця була політизована: по–перше, ключовими вимогами були відставка уряду та перевибори Президента й парламенту, по–друге, до участі в акції було запрошено політиків, знято заборону на використання партійної символіки. Головним ініціатором мітингу виступив Олександр Данилюк — співзасновник наметового містечка підприємців, який відколовся від основної групи організаторів і влаштував кілька самостійних акцій.

Влада знову постаралася, щоб протест не псував «новорічних свят». Майдан Незалежності оточили металевим парканом, по периметру виставили посилені кордони міліції. Правоохоронці були всюди: у дворах, входах до метро, підземних переходах… Плакати, вивішені в центрі, сповіщали: «Майдан зібрався на Європейській площі».

Утім насправді біля Українського дому згуртувався не новий «Майдан–2», а три–чотири сотні мітингувальників. Серед них можна було побачити й мешканців наметового табору, який знесли минулої п’ятниці. Найбільше в око впадали партійні прапори: «Батьківщина», Європейська партія, також були знамена «Свободи» та ПРП.

Незважаючи на анонси, Тимошенко не взяла участі в мітингу (промовляти перед жменькою людей було б зов­сім не солідно). Замість неї зі сцени виступив Олександр Турчинов. Він повідомив, що опозиція й надалі домагатиметься дострокових виборів, і тут, на місці зборів, «буде створено ініціативну групу, яка почне координувати в регіонах роботу зі збору підписів за проведення референдуму з дострокового припинення повноважень парламенту і Президента».

 

РЕПРЕСІЇ

Київська міліція порушила кримінальну справу за фактом умисного пошкодження майна під час встановлення наметів у ході акції протесту проти Податкового кодексу. «Управління з благоустрою Київської міськадміністрації в цей час підраховує завдані збитки. За попередніми даними, сума збитків становить близько 200 тис. грн.», — повідомила прес–служба МВС. Як свідка на допит викликали Олександра Данилюка.