Перемир’я «під ялинку»

04.12.2010

Оголосити передноворічне перемир’я для бізнесу запропонував міський голова Сум Геннадій Мінаєв. Воно потрібне, вважає він, для того, аби створити для сумчан нормальний новорічний настрій. Це має виявитися у регулярній роботі магазинів, ринку, точок побутового обслуговування. А ще — у святковому оформленні приміщень.

Чи означає така позиція незгоду міського голови з останніми протестними діями підприємців та їх прагненням і далі відстоювати права малого й середнього бізнесу? Зовсім ні. Податковий кодекс, на думку Геннадія Мінаєва, потрібно міняти. Як і, наприклад, Житловий кодекс, бо він нам служить ще із часів радянської України і теж пережив себе. Але має бути такий Податковий кодекс, який би дозволяв бізнесу працювати і водночас забезпечував сплату місцевих податків. При цьому Мінаєв наголошує, що в сенсі сплати не варто розділяти бізнес на малий та великий — платити повинні всі. Бо ж сьогодні в обласному центрі є показовий приклад: деякі середні приватні підприємства платять на одного працюючого податків більше, ніж гігант промисловості ВАТ «Сумське науково–виробниче об’єднання імені М. В. Фрунзе».

«Коли я став головою у 2005 році, частка фрунзенців у міському бюджеті становила 27 відсотків, каже Геннадій Мінаєв. — Сьогодні вона складає 16 відсотків. Це мало». Отож вимоги до великого бізнесу виглядають заниженими.

Голова обласного центру також проти подрібнення бізнесу. «Недавно купував дві пари взуття в магазині, — поділився він на прес–конференції. — Підходжу до однієї каси — один приватний підприємець зазначений. Підходжу до другої — вже інший...»

Що ж до маленького підприємця, то його, каже Мінаєв, займати взагалі не можна. Хай платить свій єдиний податок і сам дає собі роботу. Торгує тим же взуттям на ринку. Хоча, зрозуміло, його товар має бути дешевшим, ніж у магазині, де покупець у теплі на м’якому стільчику може поміряти й купити хай і такі самі черевики.

Але проблеми проблемами, а свято святом. І коли місто прикрашене, то настрій поліпшуватиметься, й, можливо, краще вирішуватимуться всілякі питання. Вимога до господарів бізнесу: щоб приміщення виглядали яскравими й креативно оздобленими. «Я особисто приїду й привітаю п’ятьох підприємців, які найкраще прикрасять свою частинку міста, — каже міський голова. — І приїду не з порожніми руками, з «корупцією навпаки» — подарунками».

Цікаво згадати, що при зустрічі 2005 року місцеві газети відзначили за оформлення приміщення тоді ще приватного підприємця Геннадія Мінаєва — у його вікнах стояв ряд помаранчевих ялинок.