Швидкий вогонь у Землі Обітованій

04.12.2010
Швидкий вогонь у Землі Обітованій

Пожежу в районі гори Кармель гасить літак компанії «Канадейр». (Фото Рейтер.)

Більш як 13 тисяч осіб евакуювали з околиць міста Хайфа, що на півночі Ізраїлю, — тут шаленіють найбільші в новітній історії пожежі. Серед переселенців — шістсот в’язнів місцевих в’язниць.

Напередодні у вогні загинуло щонайменше 40 ізраїльтян. Це люди, які їхали автобусом до тюрми під Хайфою, аби забезпечити евакуацію ув’язнених. Серед жертв — охоронці, двоє пожежників і один полiцейський. Ще двох вогнеборців вважають зниклими безвісти.

Їдучи до в’язниці, цей автобус на вузькій гірській дорозі потрапив у вогненну смугу і був заблокований деревом, що впало. Усе трапилося несподівано: як розповіли в пожежній охороні, вогонь менш ніж за три хвилини подолав відстань у півтора кілометра. Охоронці з автобуса намагалися втекти, але згоріли живцем.

Як повідомляє газета «Гаарец», лісова пожежа й надалі швидко поширюється. У зоні лиха триває евакуація населення, у деяких районах порушено електропостачання. У гасінні вогню задіяли вояків ізраїльської армії. «Ми не хочемо, щоб кількість жертв пожежі збільшилася», — сказав прем’єр–міністр країни Беньямін Нетаньягу, пояснюючи поспіх у відселенні громадян із територій, яким загрожує вогонь.

Глава уряду звернувся до низки країн із проханням надати допомогу в боротьбі з пожежею. Однією з перших відгукнулася Москва. МНС Росії відправило в Ізраїль спецлітак Іл–76, здатний нести 42 тонни води, а також літак–амфібію Бе–200 і транспортний гелікоптер Мі–26, обладнаний пристроєм для скидання 15 тонн води. Греція і Кіпр також відправили для гасіння пожеж спеціальні вертольоти. Допомогу запропонували і президент США Барак Обама, інші країни. А найбільш показовим є вчинок Туреччини, яка ухвалила рішення направити до вогнищ загоряння пожежні літаки, попри напруженість у відносинах Анкари й Тель–Авіва, що пов’язано із затриманнями ізраїльтянами турецької «Флотилії свободи».

Пожежі спалахнули позавчора в районі гори Кармель недалеко від Хайфи, третього за величиною міста Ізраїлю. За даними поліції, полум’я з’явилося практично одночасно у трьох різних місцях. Утім, повідомляє агенція «Франс пресс», версія про підпал офіційно поки не розглядається. Загальна площа пожежі вчора становила понад 2,8 тисячі гектарів. Швидке поширення вогню пояснюється тим, що листопад був визнаний найспекотнішим в Ізраїлі за останні 60 років.

  • Майдан біля Кремля

    Російські активісти активно вивчають «матбазу» масових протистоянь із правоохоронцями: щити, балаклави, коктейлі Молотова... За прикладами, благо, далеко ходити не треба: поряд, якихось шість сотень кілометрів, — Україна, де досвідчені товариші покажуть, навчать, передадуть досвід. >>

  • Кремлівська «Зміна»

    Лідер партії «Зміна» (Zmiana) Матеуш Піскорський не знав, що його партію фінансували російські спецслужби — така лінія захисту польського політика, заарештованого у Польщі за шпигунство та поширення антиукраїнських настроїв. Прокуратура і Агенція внутрішньої безпеки стверджують, що все було саме навпаки. >>

  • Потрібні робочі руки

    На тлі низького безробіття та великої кількості вакансій чеський уряд започаткував нову державну програму запрошення іноземних фахівців, повідомляє «Радіо «Свобода». Ідеться передусім про кваліфіковану робочу силу, яка зможе закрити прогалини на чеському ринку праці, а головним джерелом таких фахівців чехи бачать Україну. >>

  • З голоду не помрете, але паски затягуйте

    Міністри фінансів країн єврозони та представники Міжнародного валютного фонду після 11-годинних переговорів у Брюсселі домовилися вчора про новий транш допомоги для Греції в 11,5 млрд. доларів (10,3 млрд. євро) та реструктуризацію боргу, повідомляє Бі-Бі-Сі. >>