Український слід у WikiLeaks

03.12.2010

Колишній посол України у Сполучених Штатах Юрій Щербак вважає, що оприлюднення листування Держдепартаменту із дипломатичними службами США по всьому світові — це «глобальний майор Мельниченко», але «скандал буде набагато більший». «Ця інформація не підірве національної безпеки Сполучених Штатів, але вона підірве довіру до них... Ті люди, які були відверті з американськими послами, уже не будуть такими відвертими», — сказав амбасадор України в США (1994–1998 рр.) в інтерв’ю телеканалу ТВі.

Інтернет–сайт WikiLeaks продовжує публікувати тексти секретних листів. Серед них чимало стосується й України. Зокрема, виявилося, що справа про смерть у Багдаді українського телеоператора Тараса Процюка та іспанського журналіста Хосе Коусо була закрита під тиском США. У доповіді американських дипломатів в Іспанії, датованій 25 березня 2007 року, йдеться про те, що вони «пильнуватимуть, поки справу не буде закрито». Нагадаємо, Процюк і Коусо загинули під час обстрілу з американського танка готелю «Палестина». У 2008 році іспанський суд зняв звинувачення із військових США.

Вельми цікавим є свідчення про олігарха Дмитра Фірташа. «Вікілікс» оприлюднив доповідь колишнього посла США в Україні Вільяма Тейлора про зустріч зі скандальним «газовим» бізнесменом, що датується 2008 роком. У ході розмови Фірташ (як писав пан Тейлор, «можливо, одна з найвпливовіших особистостей в Україні»), демонстрував «жорстоку зневагу до Юлії Тимошенко», натомість висловлював слова підтримки на адресу тодішнього Президента. «Він зазначив, що перешкодив коаліції між БЮТ та Партією регіонів в останню хвилину та працює над тим, щоб створити коаліцію прихильників Ющенка з ПР», — наводить цитату з Тейлора «Українська правда». Фірташ підтримував ідеї «широкої коаліції», бо вона допомогла б подолати розкол в Україні, і називав себе в той час «відданим другом» Віктора Ющенка. Бізнесмен вважав, що технологія «двох Україн» грає на руку Росії. Окрім того, Фірташ, за даними «Вікілікс», визнав свої зв’язки із російським кримінальним авторитетом Семеном Могилевичем.

В іншому документі посол США в Україні розповів про зустріч із екс–Президентом Леонідом Кучмою. Йдеться про чинного амбасадора Джона Теффта, який говорив із Кучмою перед другим туром президентських виборів у лютому цього року. Тоді Кучма визнав, що на виборах–2010 українці вибирають «менше зло». Водночас він висловився на підтримку Віктора Януковича, бо в того начебто була «більш професійна команда». Також посол вважає, що український екс–Президент потерпає від «історичної амнезії, стверджуючи, ніби Янукович не використовував адміністративний ресурс у 2004 році».

 

А ТИМ ЧАСОМ...

Сервери — у Швеції, на прицілі — Росія

Інтернет–портал «Вікілікс» був змушений відмовитися від послуг серверів гіганта інтернету Amazon.com після того, як із керівництвом останнього «порозмовляли» на тему його зв’язків з опальним сайтом представники Конгресу США. Про це повідомив сенатор від штату Коннектикут Джо Ліберман. Представники «Вікілікс» також підтвердили, що їхня інформація знята з серверів Amazon, куди її перенесли після недавньої хакерської атаки.

Учора впродовж кількох годин сервіс WikiLeaks був недоступний для користувачів, тому дані розмістили на попередніх шведських серверах. Amazon відмовляється коментувати повідомлення, як його «нагнули» американські посадовці.

Ці перипетії аж ніяк не зашкодили появі в інтернеті нових скандальних матеріалів. Учора обговорювали переважно ті таємні депеші американських дипломатів, що стосуються Росії. Вони говорять про російські реалії зі знанням та надзвичайно відверто, зокрема про те, що Росія є «мафіозною країною», що Кремль має зв’язки з організованою злочинністю і забезпечує їй «дах», а найвищі державні посадовці стягують із зацікавлених осіб хабарі, наче податки з простих смертних. Американці збирали ці дані шляхом безпосередніх контактів та методами підслуховування впродовж десяти років. Шокуючими є викриття зв’язків Росії з антиурядовими повстанцями в Туреччині та іранським теократичним режимом. Російські співрозмовники американських дипломатів говорять відверто: «Росія — це корумпована, автократична країна, зосереджена навколо влади Володимира Путіна. На практиці державу часто не можна відділити від системи організованої злочинності».

  • Майдан біля Кремля

    Російські активісти активно вивчають «матбазу» масових протистоянь із правоохоронцями: щити, балаклави, коктейлі Молотова... За прикладами, благо, далеко ходити не треба: поряд, якихось шість сотень кілометрів, — Україна, де досвідчені товариші покажуть, навчать, передадуть досвід. >>

  • Кремлівська «Зміна»

    Лідер партії «Зміна» (Zmiana) Матеуш Піскорський не знав, що його партію фінансували російські спецслужби — така лінія захисту польського політика, заарештованого у Польщі за шпигунство та поширення антиукраїнських настроїв. Прокуратура і Агенція внутрішньої безпеки стверджують, що все було саме навпаки. >>

  • Потрібні робочі руки

    На тлі низького безробіття та великої кількості вакансій чеський уряд започаткував нову державну програму запрошення іноземних фахівців, повідомляє «Радіо «Свобода». Ідеться передусім про кваліфіковану робочу силу, яка зможе закрити прогалини на чеському ринку праці, а головним джерелом таких фахівців чехи бачать Україну. >>

  • З голоду не помрете, але паски затягуйте

    Міністри фінансів країн єврозони та представники Міжнародного валютного фонду після 11-годинних переговорів у Брюсселі домовилися вчора про новий транш допомоги для Греції в 11,5 млрд. доларів (10,3 млрд. євро) та реструктуризацію боргу, повідомляє Бі-Бі-Сі. >>