Пока, ПК, привіт, ПК!

03.12.2010
Пока, ПК, привіт, ПК!

Мороз і снігопад не прогнали підприємців із Майдану. (Фото Рейтер.)

Як і обіцяв Віктор Янукович, четвер став вирішальним днем для Податкового кодексу. Позавчора було підписано меморандум між урядом і «анонімними підприємцями», потім Янукович уніс свої зауваження до парламенту, і вчора депутати ухвалили нову редакцію кодексу. «За» — 286 нардепів.

Учора ж підприємці проводили в Києві черговий масовий протест. Незважаючи на сніг і мороз, на майдані Незалежності зранку зібралося близько двох тисяч осіб. Вони вимагали «повного вето».

Але Віктор Янукович, накладаючи вето на ПК, вирішив, що в кодексі слід поміняти кілька блоків — а решту залишити. Глава держави хутко опрацював зміни до «податкової конституції» і вчора направив їх у парламент у пакеті зі своїм вето.

Доповнення до кодексу мали розробляти на переговорах між урядом та підприємцями. І тут — перша загадка. Спершу Кабінет Міністрів повідомив, що йому вдалося домовитися з бізнесменами, i на інтернет–сторінці Кабміну було оприлюднено текст меморандуму. Проте організатори наметового містечка заявили, що семеро людей, які поставили свої підписи під меморандумом від імені підприємців, не репрезентують думку Майдану і взагалі не належать до активних маніфестантів. «Це лже–переговорники. Жодного відношення до національної координаційної ради з питань захисту підприємців вони не мають, — заявив у коментарі «УМ» речник наметового табору Володимир Дорош. — Уряду хотілося відзвітувати Президентові про те, що йому вдалося порозумітися з підприємцями. Але це не вийшло, бо нині (у четвер) Майдан знову стоїть».

Що ж до самого документа, то сторони домовились опрацювати кілька розділів ПК, а також вирішили, що посадовці, які «зробили помилки при підготовці кодексу», мусять відповісти за це. Вельми цікавим є 5–й пункт: «Запровадити мораторій на переслідування учасників акцій протесту, для чого сторона підприємців надає відповідний перелік». Інакше кажучи, вказати вовкові, де зайці живуть, і попросити його, щоб не чіпав.

У своєму поданні до парламенту Віктор Янукович пішов на певні поступки підприємцям. Зокрема, він запропонував парламенту залишити в силі чинну систему спрощеного оподаткування, а також попросив прибрати надмірні повноваження у податкових органів. Тож правила щодо «спрощенцiв» залишаться такими, як були до прийняття ПК.

Не зважаючи на це, підприємці не згортають наметовий табір. «Останні події свідчать, що ми достукались до влади і нас почули, — коментує пан Дорош. — Ми мусимо ознайомитись із новою редакцією, адже ми вимагаємо не косметичних змін, а повного вето... Тому поки що ми продовжуємо тримати намети. Рішення про згортання містечка може ухвалити лише координаційна рада».