НОВИНИ ПЛЮС

02.12.2010

Іран повертається за стіл переговорів

Іран відповів ствердно на пропозицію провести черговий раунд переговорів iз «шісткою» міжнародних представників (Китай, США Росія, Велика Британія, Німеччина та Франція) стосовно своїх ядерних програм. Минулого тижня пропозицію висунула верховний представник ЄС із закордонних справ та політики безпеки Кетрін Ештон. Переговори відбудуться в Женеві 6—7 грудня. При цьому президент Ірану Махмуд Ахмадінеджад заявив наперед, що не поступиться принциповими позиціями іранської ядерної програми. МАГАТЕ та міжнародні посередники ще з 2003 року вимагають від Ірану припинити роботи зі збагачення урану.

Білорусь теж позбудеться урану

Позавчора після зустрічі глави МЗС Білорусі Сергія Мартинова та держсекретаря США Хілларі Клінтон у рамках саміту ОБСЄ в Астані білоруська сторона оголосила, що до 2012 року знищить усі наявні в неї запаси високозбагаченого урану. Штати, зi свого боку, зобов’язалися надати Білорусі всю необхідну для цього технічну та фінансову допомогу. Раніше цього року Вашингтон домігся подібної згоди від Президента України Віктора Януковича.

Євро в падінні

Учора курс єдиної європейської валюти по відношенню до долара США впав до найнижчого за останні 11 місяців рівня: за одне євро — 1,2969 долара. Це спричинено побоюваннями стосовно боргу країн єврозони. Після подолання проблем Ірландії черговою точкою нестабільності стала Португалія. Для вирішення своїх боргових проблем уряд Португалії має випустити найближчим часом євробонди на 500 млн. євро.

Вибухи газу в Польщі

6,5 тисячі осіб евакуйовували позавчора ввечері в польському місті Зелена Гура після серії вибухів у житлових будинках. Різкий стрибок тиску побутового газу призвів до смерті одного чоловіка та поранення восьми людей.

У Фінляндії страйкують стюардеси

У зв’язку із страйком бортпровідників національного авіаперевізника «Фіннейр» позавчора у Фінляндії було скасовано більше сотні внутрішніх та міжнародних авіарейсів, а вчора — ще двісті. До страйку приєдналися стюардеси філії SAS. Бортпровідники вимагають поліпшення умов праці та протестують проти скорочення кількості днів відновлювального відпочинку після польотів.

Засяяла головна ялинка США

Позавчора ввечері при великому скупченні глядачів засяяла головна ялинка США перед будинком «Рокфеллер–Сентр» у Нью–Йорку. 30 тисяч лампочок на дереві заввишки 22 метри запалив мер Майкл Блумберг, а у святковому шоу брали участь зірки естради та кіно — Кайлі Міноуг, Джессіка Сімпсон, Шеріл Кроу та інші.

  • Майдан біля Кремля

    Російські активісти активно вивчають «матбазу» масових протистоянь із правоохоронцями: щити, балаклави, коктейлі Молотова... За прикладами, благо, далеко ходити не треба: поряд, якихось шість сотень кілометрів, — Україна, де досвідчені товариші покажуть, навчать, передадуть досвід. >>

  • Кремлівська «Зміна»

    Лідер партії «Зміна» (Zmiana) Матеуш Піскорський не знав, що його партію фінансували російські спецслужби — така лінія захисту польського політика, заарештованого у Польщі за шпигунство та поширення антиукраїнських настроїв. Прокуратура і Агенція внутрішньої безпеки стверджують, що все було саме навпаки. >>

  • Потрібні робочі руки

    На тлі низького безробіття та великої кількості вакансій чеський уряд започаткував нову державну програму запрошення іноземних фахівців, повідомляє «Радіо «Свобода». Ідеться передусім про кваліфіковану робочу силу, яка зможе закрити прогалини на чеському ринку праці, а головним джерелом таких фахівців чехи бачать Україну. >>

  • З голоду не помрете, але паски затягуйте

    Міністри фінансів країн єврозони та представники Міжнародного валютного фонду після 11-годинних переговорів у Брюсселі домовилися вчора про новий транш допомоги для Греції в 11,5 млрд. доларів (10,3 млрд. євро) та реструктуризацію боргу, повідомляє Бі-Бі-Сі. >>