Любов і ненависть у Кремлі

02.12.2010

Позавчора президент Дмитро Медведєв зачитав у Кремлі оприлюднене раніше щорічне посланням до Федеральних зборів, тобто до обох палат російського парламенту. У розділі про внутрішню політику глава Росії зосередився на питаннях корупції, особливо в органах безпеки, та темах, які найбільше турбують російське суспільство: демографічна ситуація, система освіти, бідность, алкоголізм та самогубства. Президент вказав на тривожний факт: у теперішнього 15–річного російського підлітка є лише 50 відсотків шансів дожити до 60 років. Медведєв наголошує, що демографічна криза є загрозою для країни, закликає росіян перейматися дітонароджуванням.

Пріоритетами зовнішньої політики президент Росії назвав співпрацю з НАТО та економічну взаємодію з Європейським Союзом і Сполученими Штатами. На думку господаря Кремля, Росія може стати економічним мостом, який з’єднує Європу й Азію, та лідером у створенні євроазійської системи запобігання та протидії надзвичайним ситуаціям.

Але загалом тон Медведєва щодо закордонних справ був агресивним. Значно підвищивши голос, президент повторив свою відому тезу: якщо впродовж найближчих десяти років не вдасться досягнути порозуміння щодо проблеми протиракетної оборони, перед світом постане загроза нової гонки озброєнь, в рамках якої Росія буде змушена розміщувати нові наступальні засоби та системи. «У гонку озброєнь ми, звісно, втягти себе не дамо, але не враховувати це в оборонному будівництві не можемо», — підкреслив президент РФ, повідомивши, що затвердив нову конфігурацію збройних сил Росії. Крім іншого, він передумав розформовувати ракетну дивізію в Козельську. А в Калінінградській області буде розгорнуто ракетний комплекс «Іскандер», і звідти здійснюватиметься радіоелектронне придушення нових об’єктів ПРО США.

Закордонні ЗМІ розцінюють це послання Медведєва як початок виборчої кампанії з його переобрання на другий термін на президентських виборах 2012 року. І намагаються оцінити шанси Д.А.М. та роль у тандемі з прем’єр–міністром Володимиром Путіним, котрий веде паралельну і не менш активну піар–кампанію. Експерти вважають, що Медведєв наразі не є провідним членом цього тандему, але дуже бажає бути переобраним на другий термін. Діючий президент наразі позиціонує себе як альтернативний вибір і поводиться обережно, щоб не вступити в конфлікт зі своїм справжнім патроном.

 

КОНКУРЕНТ

«Бетмен»–Путін прокоментував слова «пихатих американців»

Учора ввечері в ефір американського телеканалу Сі–Ен–Ен вийшло ін­терв’ю знаменитого журналіста Ларрі Кінга із прем’єр–міністром Росії Володимиром Путіним. Це друге інтерв’ю Путіна Кінгу після 2000 року, коли очільник РФ сказав про те, що трапилося з субмариною «Курськ»: «Вона потонула».

Сайт Сі–Ен–Ен наперед повідомив, що пан Путін говорив про можливу нову гонку озброєнь між Росією та США в разі зростання апетитів Америки й радив Вашингтону «не лізти в традицію російських виборів» (так В.В.П. відреагував на прохання прокоментувати дані сайту «Вікілікс» про те, ніби міністр оборони США у розмові із французьким колегою казав, що російська демократія зникла, а влада сконцентрувалася в руках спецслужб). Путін ще раз зазначив, що вони з Дмитром Медведєвим ухвалять узгоджене рішення щодо балотування на президентських виборах 2012 року.

Ларрі Кінг запитав думку глави уряду РФ і про те, як він ставиться до оприлюднених на «Вікіліксі» визначень американських дипломатів: Путін і Медведєв – як Бетмен і Робін. «Це справа нашої взаємодії, яка є важливим чинником внутрішньої політики країни. Відверто кажучи, ми не підозрювали, що оцінка взаємодії буде зроблена [американцями] з такою пихою, грубістю і так неетично», — сказав Володимир Володимирович.

  • Майдан біля Кремля

    Російські активісти активно вивчають «матбазу» масових протистоянь із правоохоронцями: щити, балаклави, коктейлі Молотова... За прикладами, благо, далеко ходити не треба: поряд, якихось шість сотень кілометрів, — Україна, де досвідчені товариші покажуть, навчать, передадуть досвід. >>

  • Кремлівська «Зміна»

    Лідер партії «Зміна» (Zmiana) Матеуш Піскорський не знав, що його партію фінансували російські спецслужби — така лінія захисту польського політика, заарештованого у Польщі за шпигунство та поширення антиукраїнських настроїв. Прокуратура і Агенція внутрішньої безпеки стверджують, що все було саме навпаки. >>

  • Потрібні робочі руки

    На тлі низького безробіття та великої кількості вакансій чеський уряд започаткував нову державну програму запрошення іноземних фахівців, повідомляє «Радіо «Свобода». Ідеться передусім про кваліфіковану робочу силу, яка зможе закрити прогалини на чеському ринку праці, а головним джерелом таких фахівців чехи бачать Україну. >>

  • З голоду не помрете, але паски затягуйте

    Міністри фінансів країн єврозони та представники Міжнародного валютного фонду після 11-годинних переговорів у Брюсселі домовилися вчора про новий транш допомоги для Греції в 11,5 млрд. доларів (10,3 млрд. євро) та реструктуризацію боргу, повідомляє Бі-Бі-Сі. >>