Депутати морозяться

02.12.2010

Учора парламентарії дуже втішилися тим, що засідання тривало лише до обіду: середа «під куполом» — скорочений день. При мінус 13 на вулиці в сесійній залі теж було дуже зимно. Коли віце–спікер Адам Мартинюк запропонував засідати без перерви, хтось гукнув: «Давайте, бо дуже холодно». Мартинюк і сам зізнався: зуб на зуб не попадає.

Пізніше пояснили, що у ВР перебої з обігрівом через борг. «Верховна Рада, здається, заборгувала біля 1 мільйона гривень, — заявив голова Регламентного комітету Володимир Макеєнко. — Рада такий самий суб’єкт господарської діяльності, як і інші структури. Платити потрібно, і нехай наступного разу краще складають кошторис». «Регіонал» Макеєнко уточнив, що питання про виділення коштів Управлінню справами на оплату опалення ще не погоджене.

Учора ж Рада могла засвідчити, чи голос підприємницького Майдану справді долинув до законодавців. Парламент відмовився ухвалити закон про спрощену систему оподаткування. «За» проголосував 101 депутат. Проект від опозиції пропонував скоротити види діяльності, які підпадають під спрощене оподаткування, але збільшити поріг виручки для «спрощенців». Проект закону про заборону податкової міліції теж провалився — лише 114 «за».

 

ПРОБЛЕМА

Фракції опозиції закликали спікера Володимира Литвина звернутися до суду з проханням про дострокове припинення повноважень депутатів–сумісників. «Ми вимагаємо, щоб питання про позбавлення сумісників депутатських мандатів було нарешті поставлене на голосування і проголосоване в залі, або щоб Голова Верховної Ради звернувся до суду щодо дострокового припинення повноважень народних депутатів, які не виконали вимоги щодо несумісності депутатського мандата», — заявив із трибуни «нашоукраїнець» Андрій Парубій. Під час виступу Парубія депутати на трибуні закріпили плакат із зображенням десяти парламентаріїв зі складу більшості, які ще з літа порушують Конституції та продовжують поєднувати депутатські обов’язки із роботою у виконавчій владі.