«Вишні» дозріли до фестивалю

01.12.2010

У Дніпропетровську 11 грудня відбудеться Міжнародний фестиваль жанрової пісні «Поспіли вишні». Його головна родзинка — головним натхненником такого справді неординарного форуму вокалістів є ніхто інший, як Григорій Гладков. Саме він є автором нев’янучого шлягера «Поспіли вишні в саду у дяді Вані» («Україна молода» свого часу про це розповідала), який написав ще в... 16–річному віці. Проте ця пісня стала настільки популярною, що її повсюди співали не тільки на застіллях, а й виконували відомі виконавці, наприклад Михайло Шуфутинський.

Сам же Григорій Гладков, до речі, лікар за фахом, який iз десяток років керував одним із найвідоміших у Дніпропетровську ринків, відтоді пісень написав чимало, однак жодна з них не змогла хоча б наблизитися за популярністю до «Вишень».

Як розповів Григорій Євгенович, задуманий ним фестиваль має стати майданчиком для виявлення талановитих авторів та виконавців. Заявки для участі у фестивалі вже подали виконавці з усієї України — від Івано–Франківська до Севастополя. Спеціальним гостем заходу стане відомий актор і виконавець Нікіта Джигурда.

Ще одна помітна особливість цього дійства — його переможці зможуть узяти участь у «фестивалі фестивалів», як його охрестили, пам’яті Аркадія Сєвєрного «Чорна троянда», який пройде у Росії. Окрім Дніпропетровська, відбіркові тури до цього форуму на теренах нашого північного сусіди відбудуться також у Москві, Хабаровську, Івановому і навіть у німецькому Штутгарті.

Григорій Гладков, котрий відтепер представляється не інакше як засновником продюсерського центру «Поспіли вишні», наголошує, що вони свідомо відмовилися від терміна «шансон», замінивши його визначенням «жанрова пісня», до якого можна зарахувати і твори про повсякденне життя людей, і новели, покладені на музику, і міські романси, і твори Володимира Висоцького... Словом, організатори запрошують до участі у фестивалі всіх охочих, окрім виконавців «колючого шансону» — про життя в’язнів.