Мовчання – золото?

01.12.2010

Львівський центр досліджень визвольного руху виступив із вимогою припинити тиск на історика, директора Державного архіву Сумської області Геннадія Іванущенка. Пан Геннадій є членом Вченої ради Центру, відтак колектив його стурбувався тим, що «протягом п’яти останніх місяців представники місцевої влади цілеспрямовано шукають «вагомі» підстави для звільнення Геннадія Іванущенка. Після того як пан Іванущенко не погодився піти «за власним бажанням», в архіві розпочато «розслідування» та робляться спроби звільнити історика шляхом оголошення «необхідної» кількості доган.

«УМ» у серпні цього року надрукувала інтерв’ю з паном Геннадієм. Уже тоді йшлося про створення передумов для звільнення його з посади. Як було сказано в області: претензій до роботи немає, але на ваше місце є людина. Як повідомила в Києві керівник Держкомархіву комуністка Ольга Гінзбург, область прислала подання на його звільнення, «і я його підпишу...». Найбільше невдоволення чиновників Іванущенко викликав висвітленням тем Голодомору та українського визвольного руху.

«Невдовзі після публікації у вашій газеті я отримав догану — за поганий стан збереження документів, — каже пан Геннадій. Архів має цілу теку копій листів, з якими ми зверталися в тім числі й до обласної влади і прохали допомогти у вирішеннi наших проблем: розширити наші архівні площі, виділити кошти на закупівлю необхідного обладнання, привести у відповідність штатну чисельнiсть архіву — у 2005 році в нас забрали 3 одиниці.

Адже документів надходить багато, і площ стає недостатньо. Ми не стали чекати, поки у нас залишиться один сантиметр — і безвихідь. Ми заздалегідь спрогнозували, яким буде надходження документів, зробили відповідні розрахунки. Йшлося вже про виготовлення проектної документації. Хотілося, аби архіву добудували один поверх і тiєї площі вистачило б років на 25. Але почалися економічні проблеми, і я отримав відповідь від заступника голови Сумської облдержадміністрації Олександра Цупра, що немає фінансової можливості вирішити наше питання. Прикметно, що саме Олександр Цупро очолив сьогодні комісію зi службового розслідування архівних справ.

Наступним «каменем спотикання» стало те, що обласне управління юстиції звернулося до архіву з проханням прийняти на збереження книги реєстрації актів цивільного стану, яким виповнилося 75. Усе правильно й законно. Але ми попросили почекати наступного року, бо через обмежену площу не можемо прийняти всі документи, що надходять. До того ж прийомом документів в архіві займається аж один (!) працівник. І в першу чергу приймаються документи ліквідованих організацій, які взагалі ніде зберігати — не викидати ж їх на вулицю... Олександр Цупро призначив службове розслідування цього конфлікту, як результат, був зроблений висновок про мою невідповідність займаній посаді. Із висновками розслідування я не погодився».

Тиск на Іванущенка є спробою політичної сили втрутитися в дискусію щодо питань політичних репресій, Голодомору, визвольного руху, наголошують у Центрі досліджень. Адже під керівництвом Іванущенка Сумський архів — єдиний в Україні — повністю оцифрував усі 57 тисяч актових записів про смерть людей під час Голодомору 1932—1933 років. Тож такі дії місцевої влади колеги пана Геннадія розцінюють як свідоме перешкоджання професійній діяльності історика та спробу обмежити доступ до архівних документів в Сумському архіві. На підтримку директора архіву стали також обласні осередки «Просвіти», «Меморіалу», Всеукраїнського об’єднання ветеранів, Руху та інших організацій і партій. Відповідні листи вже направлено Президенту Віктору Януковичу та очільнику Сумщини Юрію Чмирю.