Злочинці чи «народна розвідка»?

01.12.2010

Вашингтон: це злочин!

Головним ньюсмейкером міжнародної політики вже третій день поспіль залишається скандальний сайт Wikileaks, який оприлюднив та передав у провідні світові ЗМІ понад 250 тисяч секретних телеграм, надісланих представниками дипломатичних місій США у світі до Вашингтона. Білий дім офіційно відреагував на цей скандал, назвавши співробітників сайту злочинцями. «Це серйозний злочин, — наголосив речник Білого дому Роберт Гіббс. — Це серйозне порушення прав і серйозна загроза для тих, хто здійснює та підтримує нашу закордонну політику. Можна сказати, що президент (США) був щонайменше невдоволений, коли дізнався про заплановану (сайтом «Вікілікс») публікацію довірчих дипломатичних депеш».

Офіційний Вашингтон наголошує, що оприлюднення переписки американської дипломатії завдало великої шкоди національній безпеці США. Проте не всі у світі сприймають цей акт так однозначно. Деякі експерти вважають, що розсекречення частини цих документів лише на користь США, особливо коли йдеться про ядерні програми Ірану чи Північної Кореї або визнання розмірів корупції у вищому керівництві Афганістану.

Генпрокурор США Ерік Холдер віддав розпорядження розслідувати та знайти джерела витоку таємної інформації Держдепартаменту Сполучених Штатів. А глава цього відомства, держсекретар Хілларі Клінтон, повідомила, що влада вже активно розшукує винних у передачі таємної дипломатичної кореспонденції представникам сайту «Вікілікс».

Кремль: нічого цікавого...

Глава МЗС Росії Сергій Лавров сприйняв одкровення сайту «Вікілікс» як «захопливе чтиво», зазначивши, що «в практичній політиці Росія керуватиметься конкретними діями партнерів».

А речник президента Росії Дмитра Медведєва Наталя Тімакова заявила, що Кремль не знайшов у матеріалах сайту «Вікілікс» нічого цікавого та вартого коментарів. Нагадаємо, в одній із депеш американські дипломати характеризують Медведєва як «безбарвного і нерішучого», порівнюючи його зі слабким Робіном при сильному Бетмені — прем’єр–міністрі Путіні. В іншій телеграмі Вашингтон інформують про те, що дружина президента Світлана Медведєва «викликає напругу між президентським та прем’єрським таборами і є предметом жвавих пліток». Згідно з цією інформацією, перша леді Росії особисто складає список урядовців, які можуть мати проблеми з подальшою кар’єрою через нелояльність до Медведєва.

Невартими уваги вважають у Кремлі й повідомлення представників посольства США про зв’язки російської влади з організованою злочинністю, зокрема кримінальним авторитетом Семеном Могилевичем, який нібито «не тільки користувався свободою пересування та офіційною охороною всередині Росії, а й отримав призначення в «Газпром» — завідувати продажем газу в Україну через компанію «Росукренерго».

Преса: на США очікує дипломатична криза

Провідні світові видання, коментуючи «кейблгейт» (від слова cable — англійською «телеграма», або «депеша»), зазначають: оприлюднені документи показують, як зверхньо і навіть зневажливо Сполучені Штати ставляться до решти світу. «Цей витік документів стане іскрою, яка розпалить глобальну дипломатичну кризу», — передбачає британська газета «Гардіан». На думку видання, закордонні дипломати та політики вже ніколи не зможуть відверто спілкуватися з американськими колегами, які можуть передати їхні слова «у центр», оздобивши знущальними коментарями.

«За один день «Вікілікс» досягнув більше, ніж радикальні ліві та антисистемні організації США разом узяті впродовж останніх 50 років», — зазначає польська «Газета виборча».

Невідворотним наслідком «кейблгейту» є й охолодження контактів між світовими лідерами та американськими політиками, передусім із президентом США.

Сам Джуліан Ассанж, власник «Вікілікс», під час спеціальної прес–конференції з Йорданії заявив журналістам, що оприлюднені минулої неділі депеші становлять лише незначну частину наявних у нього документів. У наступній подачі Ассанж обіцяє оприлюднити викривальні матеріали про один із найбільших американських банків. Діяльність свого сайту та його співробітників австралієць, якому через порушення проти нього кримінальної справи довелося тікати зі Швеції, де він останнім часом мешкав, назвав «першою народною розвідувальною агенцією». А тим часом Еквадор запропонував Ассанжу політичний притулок, «аби він і далі спокійно міг займатися своєю діяльністю». Нагадаємо, після того як улітку «Вікілікс» оприлюднив таємні документи Пентагону щодо війни в Афганістані, у Швеції проти власника сайту порушили кримінальну справу — нібито за зґвалтування.

 

ПРЕЛЮДІЯ ВІЙНИ

А тим часом окремий скандал навколо документів сайту «Вікілікс» розгоряється в Росії та Грузії. Одна з депеш із «вікіліксівського» списку, датована 8 серпня 2008 року, містить конфіденційну інформацію, яку передав до Вашингтона тодішній посол США у Тбілісі Джон Теффт (нині — очільник дипломатичної місії США в Україні). Як зазначає грузинський сайт «Експертклаб», в англомовному тексті, оприлюдненому безпосередньо на сайті Wikileaks.org, адресант розповідає про активні бойові дії у Цхінвальському регіоні ще 7 серпня. Що, відповідно, суперечить версії Москви про «грузинський напад на нічний Цхінвал» 8 серпня, у відповідь на який Росії нібито й довелося ввести в зону конфлікту війська.

Також Теффт нібито повідомляє, що вся інформація, яка є у посольства США, свідчить: президент Грузії Михаїл Саакашвілі не хотів війни. А всі керівні особи Грузії, які могли б нести відповідальність за бойові дії, на той час перебували у відпустці. Мобілізацію грузинська армія почала тільки 7 серпня, коли вже починалася війна. У депеші описано бомбардування увечері 6 серпня грузинських сіл Авневі та Нулі, розповідається про загибель грузинських миротворців.

Але російські ЗМІ описують зміст цієї телеграми інакше — з подачі сайту «Русскій рєпортьор», який називає себе «довіреним джерелом» «Вікілікс» і почав публікувати секретні депеші (із перекладом на російську) одночасно з сайтами «Нью–Йорк таймс», «Шпігель» тощо. Відповідно, російська преса пише, що доповідні Джона Теффта свідчать, нібито «ні в кого у світі не було ілюзій про наміри Саакашвілі почати війну в Південній Осетії». Як наголошує «Експертклаб», на «підтвердження» цієї тези наводять висмикнуті з контексту фрази з депеші та пересмикують суть інформації, яку посол передавав Держдепартаменту».

  • Майдан біля Кремля

    Російські активісти активно вивчають «матбазу» масових протистоянь із правоохоронцями: щити, балаклави, коктейлі Молотова... За прикладами, благо, далеко ходити не треба: поряд, якихось шість сотень кілометрів, — Україна, де досвідчені товариші покажуть, навчать, передадуть досвід. >>

  • Кремлівська «Зміна»

    Лідер партії «Зміна» (Zmiana) Матеуш Піскорський не знав, що його партію фінансували російські спецслужби — така лінія захисту польського політика, заарештованого у Польщі за шпигунство та поширення антиукраїнських настроїв. Прокуратура і Агенція внутрішньої безпеки стверджують, що все було саме навпаки. >>

  • Потрібні робочі руки

    На тлі низького безробіття та великої кількості вакансій чеський уряд започаткував нову державну програму запрошення іноземних фахівців, повідомляє «Радіо «Свобода». Ідеться передусім про кваліфіковану робочу силу, яка зможе закрити прогалини на чеському ринку праці, а головним джерелом таких фахівців чехи бачать Україну. >>

  • З голоду не помрете, але паски затягуйте

    Міністри фінансів країн єврозони та представники Міжнародного валютного фонду після 11-годинних переговорів у Брюсселі домовилися вчора про новий транш допомоги для Греції в 11,5 млрд. доларів (10,3 млрд. євро) та реструктуризацію боргу, повідомляє Бі-Бі-Сі. >>