Перш ніж стати господарем

01.12.2010

У перший день зими в Астані відкривається саміт ОБСЄ. Казахстан звітуватиме про те, наскільки вдалим був рік його головування в поважній структурі — Організації з безпеки та співробітництва в Європі. Чимало європейських політиків розчаровані Казахстаном: сподівання, що Астана глибоко перейметься європейськими демократичними цінностями, не справдилися.

Участь у саміті візьме й Віктор Янукович. Для нього візит до країни–колеги по СНД матиме додаткове значення ще й тому, що в 2013 році Україна перейме головування в ОБСЄ. Час для вивчення досвіду є, адже наступного року в ОБСЄ головуватиме Литва, а перед Україною — Ірландія.

З–поміж іншого Янукович планує зустрітися в Астані з Дмитром Медведєвим, хоча востаннє бачилися лише минулої п’ятниці... Але й це ще не все: 10 грудня президенти України й Росії побачаться у Москві на засіданні ради глав держав СНД.

Уряд Казахстану оприлюднив інформацію, що підготовка до дводенного саміту обійшлася в 11 мільйонів євро. Участь у форумі візьме 28 президентів, 10 прем’єр–міністрів. При цьому в Середню Азію не їдуть Барак Обама зі США, француз Ніколя Саркозі, деякі інші очікувані значні лідери.