Кодекс «піддавків»

01.12.2010
Кодекс «піддавків»

А. і Я. розіграли комбінацію. (Фото Рейтер.)

Із формальної точки зору, це можна назвати перемогою підприємців–протестувальників. Президент Янукович, дослухавшись до вимог «нового Майдану», вчора ветував проект Податкового кодексу. В очах громадськості Віктор Янукович може постати «добрим керівником» на противагу «злому уряду». Але багато хто ставить питання: чи не йдеться про гру, затіяну владою, аби Янукович наростив собі рейтинг на епопеї зі скандальним ПК чи принаймні вийшов сухим із води?..

Янукович оголосив про вето перед відльотом на саміт ОБСЄ у Казахстан. Президент заявив, що тепер робоча група, створена з числа урядовців і підприємців, має напрацювати зміни до ПК. «Я їду сьогодні в Астану і вірю, що за дві доби люди, які несуть нині відповідальність за цей документ, свою справу виконають», — сказав Янукович.

Глава держави вважає, що ситуація довкола кодексу «є цілком прийнятною, щоб ми створили дійсно той документ, який відповідає меті — модернізації економіки України, виведенню її з тіні, створення прозорого механізму накопичення ресурсів у бюджет і, безумовно, мотивації зростання економіки, підтримки вітчизняного товаровиробника», — цитує Президента прес–служба.

На майдані Незалежності, де продовжує діяти наметове містечко, новини із «Борисполя» зустріли радісно, проте без ейфорії. «Це приємна новина, це перемога, — прокоментував «УМ» прес–секретар координаційної ради підприємців Володимир Дорош. — Президент зробив правильний і мудрий вчинок для свого іміджу і для збереження бізнесу в Україні. Але ми хочемо переконатися, що це дійсно крок назустріч підприємцям, а не якісь тактичні ходи. В Україні часто видають бажане за дійсне».

Підприємці хочуть переконатися, що Президент наклав вето на весь кодекс, а не один–два розділи (про це — трохи нижче). Також вони мають намір дочекатися засідання Верховної Ради, на якому розглядатиметься ПК, щоб парламент, бува, не подолав президентське вето. «Ми очікуємо, що влада дослухається до думки підприємців при підготовці нового кодексу. Сподіваємось, що робоча група справді підготує хороший проект, що він раптово не стане ще гіршим. Після того ми готові розглянути питання про те, чи доцільно продовжувати діяльність наметового містечка», — каже в розмові з кореспондентом «УМ» пан Дорош. Окрім того, протестувальники наполягають на звільненні посадовців, які розробляли перший варіант кодексу «і які півроку називали платників податків «тіньовиками».

Спікер парламенту Володимир Литвин спрогнозував, що ветований кодекс розглядатимуть у ВР уже завтра. «Сподіваюсь, так само консенсусно попрацюємо у четвер над вето», — зазначив Литвин, коментуючи вчора одне з голосувань парламенту. Пізніше на брифінгу Голова Ради зауважив, що не хотів би давати оцінку рішенню Президента — натомість треба говорити «про політичні, економічні та кадрові наслідки цього кроку».

За законодавством, якщо глава держави накладає вето на закон — він одночасно надає в парламент свої пропозиції. Проте наразі Президент не висловив конкретних побажань до Кодексу. Принаймні про це не повідомила ані прес–служба, ані сам гарант. Янукович знову переклав відповідальність на переговорну групу. «Ми повинні з вами прийняти спільний висновок, що кодекс треба доопрацювати по деяких розділах. По яких — я хотів би в черговий раз послухати вас, і після того, як я вас почую, ми приймемо рішення», — заявив Янукович в ході розмови з представниками Кабінету Міністрів та адміністрації Президента, ніби вмиваючи руки.

Верховна Рада готова дослухатися до пропозицій від Президента, каже голова фракції «Регіонів» Олександр Єфремов. «Якщо ці по­правки будуть підтримані, то документ потім у цілому буде переголосований 226 голосами, і тут не треба 300 голосів для подолання вето, — цитує Єфремова портал «Сєгодня». — І тоді документ знову передадуть на підпис Президентові». Єфремов уточнив, що Віктор Янукович наклав вето не на цілий кодекс, а на окремі положення. За словами «регіонала», зауваження Банкової стосуються 11 напрямків, які суперечать Конституції та законам України, зокрема надмірних повноважень Податкової адміністрації.

Слухняність депутатів–«більшовиків» викликає подив, з огляду на ту непохитність, із якою вони приймали ПК у парламенті. Але, знаючи про дисципліну в таборі «регіоналів», можна припустити, що так само залізно вони підтримають і поправлений варіант.

Варто відзначити, що вето на Податковий кодекс — перша «червона картка» на парламентський закон, відколи Янукович заступив на посаду Президента. Досі всі органи законодавчої і виконавчої влади діяли одноголосно, під диктовку АП. Тож не виключено, що вся ця комбінація — знову режисура Банкової?

 

ОЦІНКА

«Тепер підприємців добиватимуть поодинці»?

Голова ВО «Свобода» Олег Тягнибок вважає: «Вето Януковича на Податковий кодекс — це очікуваний політичний маневр влади. Партія регіонів зіграла в «поганого і доброго слідчого»: «регіонали» спочатку ухвалили грабіжницький кодекс, а тепер руками свого очільника зробили жест милості — наклали вето. Усе це схоже на процедуру страти в середньовічній Європі, коли приреченого на смерть перед стратою смачно годували. Тепер підприємці, роз’їхавшись по домівках, попадуть під жорсткі репресії каральних органів». На думку лідера націоналістів, так «Янукович виконує основне завдання — збити в середнього класу революційні настрої... Розуміючи, що саме середній клас стане рушієм національної революції, режим Януковича робитиме все, щоб не дати більше жодного шансу на подібні виступи. Тепер підприємців добиватимуть поодинці».