По–їхньому це — шок

30.11.2010

Перестороги адміністрації США на адресу сайту Wikileaks про недопустимість публікації таємних документів, які американські дипломати надсилали з країн перебування до Вашингтона, не подіяли. Не допоміг і «крик відчаю», яким було останнє, суботнє звернення американської влади до власників скандального ресурсу, яких закликали «усвідомити, що оприлюднення цих документів загрожуватиме безлічі людей та глобальним антитерористичним операціям і відносинам США із союзниками». Позавчора на Wikileaks.org з’явилася перша порція з 251 тисячі 287 таємних депеш американських дипломатів загальним обсягом 1,6 гігабайта. На сайт відразу ж була здійснена хакерська атака, і вчора він не діяв. Але й це Вашингтону не допомогло: врахувавши можливість кібератаки, «вікіліксівці» паралельно розіслали отримані ними таємні документи провідним інформаційним агенціям та виданням світу.

Найбільші витрим­ки з поширених Wiki­leaks матеріалів подали американська газета «Нью–Йорк таймс», британська «Гардіан» та німецький тижневик «Шпігель». Загальний ви­сновок із цих публікацій: адміністрація Білого дому ще з часів президента Білла Клінтона активно заохочувала та навіть схиляла своїх дипломатів шпигувати в країнах перебування на теми, які можуть становити будь–який інтерес для США. На Wikileaks викладено дипломатичні депеші від 270 посольств та консульських установ США у світі. З них 11 тисяч документів мають гриф «Цілком таємно».

В оприлюднених документах, найсвіжіші з яких датовані лютим цього року, можна дізнатися про корупцію в уряді Афганістану, про таємні зв’язки Сільвіо Берлусконі з російським колегою Володимиром Путіним (американські дипломати називають італійського прем’єр–міністра «речником Путіна»), про сексуальні оргії глави італійського уряду та про те, як американські дипломати поставили уряду Словенії ультиматум: або ви приймаєте одного в’язня з Гуантанамо, або вам не світить зустріч із президентом Обамою. Загалом, у цих документах чинному американському президенту дістається на горіхи. Документи вражають тим, що американські дипломати описують лідерів країн, у яких вони перебувають, із «брутальною щирістю», надаючи їм від себе дуже влучні та кумедні прізвиська. Наприклад, президента Афганістану Хаміда Карзая характеризують як «схибленого параноїка», прем’єр–міністра Росії Володимира Путіна — як «альфа–самця», канцлера Німеччини Ангелу Меркель — як «тефлонову, по якій все спливає» тощо.

Також із документів можна дізнатися про масштаби реальної ядерної загрози світу. Зокрема, за даними американської розвідки, Іран має таємний арсенал ракет, які базуються на дуже просунутих російських технологіях. У депеші від 24 лютого цього року сказано, що ці ракети здатні досягати столиць Західної Європи. Також є повідомлення про тісні контакти між Іраном та Північною Кореєю або про те, що Саудівська Аравія наполегливо вимагала від США бомбардувати Іран.

В інших блоках до­­–
кументів ідеться про те, що уряд Китаю провадить «коорди­но­вану кампанію ком­п’ютерного саботажу» проти США та їхніх союзників, а Саудівська Аравія надалі залишається головним спонсором терористичної організації «Аль–Каїда». Дипломати не оминули й приватне життя світових лідерів. У листах розповідається про те, що лівійського лідера Муаммара Каддафі всюди супроводжує 38–річна українська медсестра Галина Колотницька, яку описують як «спокусливу блондинку». Українка нібито має на всесильного диктатора великий вплив, і без неї Каддафі не може ступити й кроку.

Дуже неприємним для Білого дому є розкриття документів про те, що американським дипломатам давали вказівки шпигувати за Генсеком ООН Пан Кі Муном, а держсекретар США Хілларі Клінтон у депеші від липня минулого року вимагає від своїх підлеглих дізнатися про таємні документи та паролі й коди ООН. Ще виявилося, що американські спецслужби намагалися дістати зразки ДНК африканських лідерів і що США відмовилися від будівництва елементів ПРО у Східній Європі під тиском Москви. Від посольства США в Болгарії вимагали даних про зв’язки болгарських лідерів із російськими політиками та бізнесменами. Зовсім абсурдною видається вимога Держдепу до посольства в Парагваї дізнатися, чи в цій латиноамериканській католицькій країні діє «Аль–Каїда».

Подані минулої неділі таємні документи є лише першою партією наявних у розпорядженні порталу Wikileaks таємних матеріалів американської дипломатії. Сайт обіцяє: далі буде.

 

ТРАВМИ І ЖАРТИ

Напередодні публікації чергової серії скандальних документів від «Вікілікс» топ–новиною у США стала пригода президента: під час баскетбольного матчу з друзями Бараку Обамі розбили губу. Як з’ясувалося згодом, «кривдником» глави Сполучених Штатів став директор програм Інституту іспаномовної фракції членів конгресу Рей Десерега. Президентові наклали 12 швів, і хоча травма не така вже й серйозна, Обама був змушений пропустити церемонію зустрічі різдвяної ялинки для святкувань у Білому домі, на якій була присутня лише його дружина Мішель.

А після оприлюднення документів Wikileaks у мережі інтернет стрімко набирає популярності анекдот: «Сполучені Штати почали серйозну боротьбу з витоком секретної інформації. Для початку зашили рот Обамі».

  • Майдан біля Кремля

    Російські активісти активно вивчають «матбазу» масових протистоянь із правоохоронцями: щити, балаклави, коктейлі Молотова... За прикладами, благо, далеко ходити не треба: поряд, якихось шість сотень кілометрів, — Україна, де досвідчені товариші покажуть, навчать, передадуть досвід. >>

  • Кремлівська «Зміна»

    Лідер партії «Зміна» (Zmiana) Матеуш Піскорський не знав, що його партію фінансували російські спецслужби — така лінія захисту польського політика, заарештованого у Польщі за шпигунство та поширення антиукраїнських настроїв. Прокуратура і Агенція внутрішньої безпеки стверджують, що все було саме навпаки. >>

  • Потрібні робочі руки

    На тлі низького безробіття та великої кількості вакансій чеський уряд започаткував нову державну програму запрошення іноземних фахівців, повідомляє «Радіо «Свобода». Ідеться передусім про кваліфіковану робочу силу, яка зможе закрити прогалини на чеському ринку праці, а головним джерелом таких фахівців чехи бачать Україну. >>

  • З голоду не помрете, але паски затягуйте

    Міністри фінансів країн єврозони та представники Міжнародного валютного фонду після 11-годинних переговорів у Брюсселі домовилися вчора про новий транш допомоги для Греції в 11,5 млрд. доларів (10,3 млрд. євро) та реструктуризацію боргу, повідомляє Бі-Бі-Сі. >>