Свято з індичкою на столі

26.11.2010
Свято з індичкою на столі

Барак Обама з помилуваною ним індичкою та головою Національної федерації індичок США Юбертом Енвіа (ліворуч). (Фото з сайту daylife.com.)

Учора американці відзначили День подяки — одне з найулюбленіших сімейних свят у США та Канаді, яке за цим показником конкурує з Різдвом. За традицією, вся родина цього вечора збирається за столом, на якому обов’язково має бути запечена індичка.

Перед святкуванням президент США Барак Обама традиційно символічно помилував двох птахів. «На мене як на лідера найпотужнішої держави світу покладено обов’язок помилувати двох індиків. А це дозволить уникнути цього місяця принаймні однієї різанини», — пожартував Обама, натякаючи на поразку його Демократичної партії на нещодавніх виборах. Під час «акту помилування» однієї з героїнь дня, 20–кілограмової індички на ім’я Еппл («Яблуко»), в рожевому саду Білого дому поруч із президентом стояли його дружина Мішель та дочки Саша і Мелія.

Традицію помилування індиків перед Днем подяки започаткував на початку 60–х років минулого сторіччя президент Джон Кеннеді, щоб хоч якось згладити щорічну листопадову «різанину» цих птахів до святкового столу. Помилувані Обамою індички Еппл і Сайдер безтурботно проведуть решту життя аж до природної смерті в садах Маунт Вернон, історичній резиденції першого президента США Джорджа Вашингтона. Це вже традиція, яку започатковує Барак Обама, оскільки досі помилувані президентами індики доживали віку в парку розваг «Діснейленд» у Каліфорнії.

Поганий настрій перед цьогорічним Днем подяки мали не лише індики, а й пасажири всіх американських авіаліній. Підвищення заходів безпеки в аеропортах через постійну загрозу тероризму в останні роки доходить до абсурду. Цього року кілька громадських організацій через інтернет закликали пасажирів на День подяки, який є одним із двох найбільш завантажених днів року в американських аеропортах, бойкотувати новий метод контролю на безпеку — просвічування через сканери, що виводять на екран зображення повністю оголеної людини. Хоча тих пасажирів, які відмовляються проходити цю принизливу і, ймовірно, досить шкідливу для здоров’я процедуру, працівники служби безпеки зобов’язані обшукати руками, обмацуючи навіть інтимні органи. Це стосується і людей, зображення яких на екрані сканера виявилося не чітким.

Та всупереч побоюванням авіаційної служби, до закликів протестувати проти сканування й обмацування дослухалися лише окремі особи. Адже потрапити додому на День подяки хотіли всі, а без контролю на безпеку на борт літака не пускають. Проте кілька рейсів через суперечки пасажирів із контролерами все–таки вилетіли із запізненням.

  • Майдан біля Кремля

    Російські активісти активно вивчають «матбазу» масових протистоянь із правоохоронцями: щити, балаклави, коктейлі Молотова... За прикладами, благо, далеко ходити не треба: поряд, якихось шість сотень кілометрів, — Україна, де досвідчені товариші покажуть, навчать, передадуть досвід. >>

  • Кремлівська «Зміна»

    Лідер партії «Зміна» (Zmiana) Матеуш Піскорський не знав, що його партію фінансували російські спецслужби — така лінія захисту польського політика, заарештованого у Польщі за шпигунство та поширення антиукраїнських настроїв. Прокуратура і Агенція внутрішньої безпеки стверджують, що все було саме навпаки. >>

  • Потрібні робочі руки

    На тлі низького безробіття та великої кількості вакансій чеський уряд започаткував нову державну програму запрошення іноземних фахівців, повідомляє «Радіо «Свобода». Ідеться передусім про кваліфіковану робочу силу, яка зможе закрити прогалини на чеському ринку праці, а головним джерелом таких фахівців чехи бачать Україну. >>

  • З голоду не помрете, але паски затягуйте

    Міністри фінансів країн єврозони та представники Міжнародного валютного фонду після 11-годинних переговорів у Брюсселі домовилися вчора про новий транш допомоги для Греції в 11,5 млрд. доларів (10,3 млрд. євро) та реструктуризацію боргу, повідомляє Бі-Бі-Сі. >>