Замість Ломоносова — Данило Нарбут

25.11.2010

У Черкасах своє засідання провела топонімічна комісія міськвиконкому. І винесла ухвалу — 30 черкаських вулиць мають нарешті отримати нові назви. Вирішено повернути та відродити стародавні назви вулиць обласного центру, що зникли в місті над Дніпром, коли до влади прийшли більшовики.

«Нинішнє перейменування вулиць та провулків міста є слушним та доцільним. Адже ми досі живемо в місті, де вулиці названi іменами комуно–більшовицьких вождів, хоча давно відмовились від їхніх ідеалів та цінностей. Соромно перед гостями Черкас, коли назви вулиць викликають у них посмішки», — говорить черкаський історик Назар Лавріненко. Він та ще двоє відомих місцевих істориків — Віталій Масненко та Михайло Сиволап — провели чималу науково–пошукову роботу з відродження старовинних, історично вмотивованих назв вулиць та провулків Черкас.

На їхню пропозицію комісія ухвалила, що нинішня черкаська вулиця Енгельса стане Клименківською, Фрунзе — Верхньою Горовою, Дзержинський узвіз — Білоцерківським, вулицю Рози Люксембург називатимуть Гуржіївською, Орджонікідзе — Заводською, а Горького — Зеленою. Змінить назву й вулиця Червоноармійська. Вона носитиме ім’я нашого земляка, видатного українського письменника та драматурга Михайла Старицького.

Нарешті увічнять і відомого сучасника черкащан — художника Данила Нарбута. Його ім’я носитиме вулиця Ломоносова. На прохання ветеранів Великої Вітчизняної війни одну з черкаських вулиць назвуть іменем Петра Дубового, командира холодноярських партизанів (він жив у Черкасах, а в листопаді 2011 року виповнюється 100 років із дня його народження).

У місті назвуть і ті вулиці, котрі давненько вже «розбили» в новому мікрорайоні «Поляна», але досі вони були безіменними. Тож тепер там будуть вулиці Калинова, Каштанова та Липова. Заодно комісія вирішила перейменувати й садово–городній кооператив «Дружба», назвавши його Трояндовим. Затвердити ці назви планують на найближчій сесії Черкаської міської ради.