«Революцію» роблять романтики... А хто ж ходив до Клюєва?

25.11.2010
«Революцію» роблять романтики... А хто ж ходив до Клюєва?

Кияни підтримують новий Майдан. (Фото Максима САВЧУКА.)

Уряд готовий піти на деякі поступки підприємцям. Учора перший віце–прем’єр Андрій Клюєв знову зустрічався з представниками бізнесу, щоб почути вимоги незгодних. Сторони домовилися про низку можливих змін, яких зазнає Податковий кодекс. Зокрема, планується збільшити «стелю» для підприємців, які працюють на єдиному податку й використовують касові апарати, — із 600 до 800 тис. грн. обороту.

Коли цей номер «УМ» готувався до друку, від влади не надходило офіційної інформації про переговори. А підприємці, які стоять на Майдані, з обуренням заявили: із Кабміном розмовляють особи, не уповноважені учасниками маніфестації. «Ми не знаємо, що це за люди. Ніхто з тих, хто протестує у наметовому містечку, не йшов на переговори, — зазначив у коментарі «УМ» Святослав Швецов, представник комітету захисту підприємців. — Наскільки нам відомо, переговори ведуться про поправки. Ми з цим не згодні! Вимагаємо вето на ПК і виступаємо за те, щоб робота над кодексом почалася з нуля».

Учора на центральній площі столиці мітингувало від двох сотень до півтисячі осіб. Довкола монументу Незалежності стояло кілька наметів. Час від часу лив дощ, посилився холодний вітер.

Щоночі на Майдані «чергують» народні депутати. Зокрема, у ніч із вівторка на середу тут залишались Юрій Гнаткевич, Олександр Стешенко, Сергій Міщенко. Поспілкуватися з ними не вдалося: вранці вони «здали пост» і поїхали додому відпочивати. «Побутові умови — мінімальні, — зазначив у коментарі «УМ» нардеп від БЮТ Андрій Павловський. — Уночі депутати сидять на стільцях у наметах — ніде й не приляжеш. У вівторок я простояв на Майдані вісім годин. Змок до нитки, трохи застудився, але сьогодні знову приїхав.

Павловський не згоден, що акція йде на спад. «Запал не вичерпався. Просто погода нам не сприяє... Подивимося, як буде у четвер. Якщо вийде багато людей — влада буде прислуховуватись», — вважає нардеп.

Сьогодні на майдані Незалежності планується чергова масова акція: організатори закликали підприємців знову з’їхатися в Київ. «Ми робимо акцент на четвер, — зазначив у коментарі «УМ» Павло Нусс, представник комітету захисту підприємців. — Інформація про наш протест поширилася на всю країну. Ми сподіваємося, що люди, які тут були, приїдуть самі і привезуть із собою інших». У планах— масовий похід під стіни адміністрації Президента. Вимога — щоб Янукович не підписував закон. До речі, вчора Віктор Федорович зі своїм кортежем проїжджав повз Майдан. Люди гукали: «Вето!»

 

ПОЗИЦІЯ МІЛІЦІЇ

У міліції поки що не бачать передумов для знесення наметового містечка на Майдані. Про це на вчорашній прес–конференції заявив заступник міністра внутрішніх справ Віктор Ратушняк. «Якщо хтось має зносити намети, то це комунальні служби за дорученням виконавчої служби. МВС ніякого силового знесення здійснювати не буде, якщо не буде грубого порушення громадського порядку», — цитує Ратушняка УНІАН. За його словами, виконавча служба ще не зверталася до МВС із проханням демонтувати табір (хоча, нагадаємо, Окружний адміністративний суд у понеділок постановив згорнути акцію).

Ратушняк також повідомив, що міліція порушила кримінальну справу за фактом перекриття в Києві Інститутської вулиці та Хрещатика під час акції 22 листопада. Він відзначив, що в заявках на проведення масових акцій не було повідомлення про перекриття автошляхів.