Лідер, але не фаворит

24.11.2010
Лідер, але не фаворит

У дебютному матчі підсумкового турніру Фортуна посміхнулася першій ракетці світу — іспанцеві Рафаелю Надалю. (Фото Рейтер.)

Як не дивно, але перша ракетка світу Рафаель Надаль, зібравши трофеї всіх чотирьох турнірів «Великого шолому», досі жодного разу не вигравав підсумковий турнір ATP. Особливо провальним для іспанця виявився минулорічний чемпіонат, який, після чотирьох років базування в Шанхаї, перебрався на хардове покриття лондонської «О2 Арену». Тоді Рафа програв три стартові поєдинки і зачохлив ракетку одразу по завершенні групової стадії. Повернувшись цього року знову до Лондона, який, до речі, прийматиме і два наступні аналогічні змагання, Надаль сподівається реабілітуватись. «У цьому році я будь–що прагнутиму змінити стан справ. Цей турнір дуже важкий для мене, оскільки тут незручне покриття та неймовірно сильні суперники. До того ж на цих змаганнях немає часу на розкачку», — каже лідер світового рейтингу.

І друга спроба почалася для нього досить вдало. Позавчора ввечері у стартовому матчі Надаль узяв гору над восьмою ракеткою світу Енді Роддіком зі США. Не маючи ігрової практики впродовж останніх п’яти тижнів, Рафа «довго запрягав». «Потрібно визнати, що мені трохи пощастило. Я був близьким до поразки — критичний момент настав тоді, коли я втратив свою подачу в другому сеті. Далися взнаки нерви», — розповів Надаль після матчу. Зрештою Фортуна таки повернулася обличчям до найсильнішого тенісиста планети. «Усе вирішилося на тай–брейку. Підсумок визначили два очки, виграні Надалем на прийомі подачі», — так Роддік прокоментував переломний момент у грі, яка завершилася з рахунком 3:6, 7:6, 6:4 на користь іспанця.

У другому матчі цієї групи серб Новак Джокович (третя ракетка світу) легко розібрався з Томашем Бердихом із Чехії (6) — двічі по 6:3.

Напевно, вперше за кілька років Надаля не вважають абсолютним фаворитом боротьби за розподіл 2,2 млн. фунтів призових, хоча в рейтингу АТР його позиції непохитні. Букмекери ставлять на другу ракетку світу Роджера Федерера, який наразі виграв чотири підсумкові турніри року. «Скинути Рафаеля з вершини світового тенісу зараз я не зможу. Проте головне моє завдання — якомога краще зіграти в Лондоні. А згодом, я сподіваюся, мені таки вдасться знову стати першим», — каже швейцарець. Учора ввечері він грав свій другий матч на турнірі проти Енді Мюррея, а взагалі розглядає турнір як нагоду реваншуватися за свої останні поразки Надалю.