Від дискети до ракети

20.11.2010

У 1985 році 20 листопада в комп’ютерному світі стався своєрідний переворот — на світ з’явилася версія Windows 1.0, що стала першою спробою реалізувати систему з графічним інтерфейсом. Вона включала в себе лише базові функції — створення файлу, його копіювання, управління налаштуваннями. Відтоді Windows пройшов довгий шлях еволюції і став справжнім лідером на ринку технологій. Ця операційна система сьогодні встановлена на 90 відсотках комп’ютерів. Найперша версія Windows завантажувалася з двох дискет, на яких зберігався код операційної системи, після чого вона запускалася як звичайна програма...

 

Ноутбуки і «мобілки» задоволені

Як розповів Юрій Педерій, керівник бізнес групи Windows Client компанії «Mайкрософт­Україна», еволюція операційних систем відбувається на базі певних ключових факторів. Один з таких факторів — потреби користувачів. На початку 90х, коли комп'ютерна індустрія починала активно розвиватися, потреби користувачів постійно змінювалися. Відповідно, і Windows розвивався разом з цими потребами: з'являлися зручніші елементи інтерфейсу та гнучкіші налаштування, які дозволяли навіть недосвідченим користувачам успішно працювати з операційною системою. Версії 2.0 і 3.0 відзначилися тим, що в них стало можливим виконувати різноманітні операції з вікнами — їх можна було переміщати, розміщувати каскадом тощо. Відтоді Windows набирає все більшої популярності.

Windows95 став революційним на ринку операційних систем. Саме в цій версії з'явилися ті елементи інтерфейсу, які стали традиційними для Windows і які є звичними для сучасних користувачів. Наступний Windows98 був покращеною версією попереднього і вже був доступний російською мовою.

У 2001 році компанія «Mайкрософт» створила ще одну революцію на ринку технологій, презентувавши Windows ХР, який зараз є найбільш популярною операційною системою серед користувачів. Успіх цієї системи полягав у тому, що можливості, які давав ХР на момент свого виходу, були на крок попереду ринку. Він уже містив ті функції, які були потрібні в найближчому майбутньому. Крім цього, почали з'являтися перші ноутбуки, нові моделі принтерів, факсів, сканерів, мобільних телефонів, і Windows ХР вдало поєднувався з цими пристроями.

Vista користувачам не сподобалась

Через шість років вийшла система Windows Vista, утім не виправдала очікувань користувачів, які, з одного боку, після ХР чекали чогось нового, а з іншого — хотіли покращений варіант уже звичної їм системи. «На своєму історичному шляху системи покоління Windows були як еволюційними, коли кожна нова версія базувалася на попередній, включаючи низку доопрацювань та нових функцій, але значно не відрізняючись. А були системи революційні, які кардинально відрізнялись від попередніх — стандартами файлової системи, моделями драйверів тощо», — каже Юрій Педерій. Саме такою була Vista. Вона включала в себе низку нових технологій, які відповідали тенденціям того часу, але не знайшли відгуку в більшості користувачів. Адже, запевняють експерти «Майкрософт­України», будьяка революція пов'язана з незручностями і деякі користувачі не захотіли сприймати радикальні зміни.

Зробивши висновки, «Майкрософт» випустив наступну версію, Windows 7, яка з'явилася на ринку восени 2009 року й одразу почала завойовувати популярність серед користувачів. Частка використання Windows 7 на українських комп'ютерах наближається до 20% і постійно зростає. «Нині люди на комп'ютері зберігають неймовірну кількість файлів різноманітних форматів — відео, фотографії, документи, бази даних тощо. Знайти щонебудь стає одним з найважчих завдань. Люди витрачають до 30% часу на пошук інформації, а від цього залежить ефективність роботи», — стверджує Юрій Педерій. Таким чином, Windows 7 вирізняється значно вищою швидкістю виконання операцій. Крім цього, у сучасному світі на перший план виходить також інформаційна безпека та збереження конфіденційності інформації, що є особливо важливим при втраті даних. Експерти переконані, що до виходу наступної версії Windows 7 стане найпопулярнішою операційною системою.

Ксенія ЛИТВИН

 

МАЙТЕ НА УВАЗІ

Налітай на українську версію

Важливий аспект розвитку системи Windows — поява україномовної версії. Уперше вона стала доступною у Windows ХР. Але, як не дивно, дехто взагалі не знає про її існування. Представники компанії «Mайкрософт­Україна» переконанi, що попит буде, якщо буде пропозиція. «Магазини не хочуть ставити україномовний Windows на полиці, бо його не купують. Ми свою частину зробили: інвестували, переклали — продукт є. До речі, найбільша частка продажу україномовної продукції «Mайкрософт» не у Львові і навіть не в Києві, а в Дніпропетровську», — зазначила Ярина Ключковська, директор з корпоративних комунікацій «Mайкрософт­Україна». Вона впевнена: якщо люди частіше запитуватимуть україномовну версію, з’явиться і зацікавленість магазинів у її придбанні.