НОВИНИ ПЛЮС

20.11.2010

Суд Австрії хоче допитати президента Чечні

Австрійський суд, який розглядає справу про вбивство у Відні в січні 2009 року уродженця Чечні Умара Ісраїлова, хоче провести відеоконференцію з главою Чеченської республіки Рамзаном Кадировим, щоб його допитати. Нагадаємо, австрійські слідчі органи підозрюють Кадирова в організації вбивства Ісраїлова. Зараз на лаві підсудних перебуває троє вихідців із Росії — Алі Єшуркаєв, Сулейман Дадаєв і Отто Кальтенбруннер. Якщо суд доведе їхню вину, підсудним загрожує від 10 до 20 років позбавлення волі.

Тим часом президент Росії Дмитро Медведєв визнав, що оперативна ситуація на території Північно–Кавказького федерального округу залишається досить складною і майже не покращилася.

Аварія на шахті в Новій Зеландії

Близько 30 гірників опинилися під завалами внаслідок вибуху, який стався вчора на одній із вугільних шахт Нової Зеландії, що неподалік міста Греймаут. Як повідомляє Бі–Бі–Сі, на місці події працюють команди рятувальників, поліції та лікарів. Станом на вчора причину вибуху ще не було встановлено. За всю історію країна пережила шість аварій на шахтах, остання з яких сталася в січні 1967 року, коли потужний вибух забрав життя 19 шахтарів.

Китайські шахтарі гинуть у бійках

Дев’ятеро людей загинули, ще 48 поранено внаслідок сутички між працівниками двох вугледобувних підприємств–конкурентів у Китаї. Як повідомляє NEWSru.com, причиною бійки став конфлікт інтересів: суперечка виникла за право розробки покладів вугілля між підрядниками розташованих недалеко одна від одної двох шахт у повіті Лусі південно–західної провінції Юньнань.

Заворушення в Гаїті

У столиці Гаїті Порт–о–Пренсі вчора відбувалися масові сутички. Мешканці зруйнованої потужним землетрусом країни звинувачують миротворців ООН у поширенні на острові холери, від якої вже загинуло більше 1100 людей, майже 20 тисяч госпіталізовано. «Повстанці» збудували барикади, заблокували дороги і закидають камінням вантажівки ООН, у тому числі з гуманітарною допомогою. Заворушення відбуваються на тлі виборчої кампанії: через тиждень Гаїті обиратиме нового президента.

В’язницю в Гуантанамо таки закриють

Президент США Барак Обама обіцяє закрити в’язницю в Гуантанамо, незважаючи на певні перешкоди. За словами представника Білого дому Роберта Гіббса, скандальну в’язницю закриють, щоб вона перестала бути «своєрідною рекламою» для «Аль–Каїди». Нагадаємо, закриття в’язниці на базі США в Гуантанамо (Куба) було однією з голов­них передвиборчих обіцянок Барака Обами. Правозахисники неодноразово критикували владу США за серйозні порушення прав людини стосовно в’язнів Гуантанамо. Раніше Обама обіцяв, що в’язницю закриють до січня 2010 року, але вже в листопаді минулого року Вашингтон визнав: у запланований термін вкластися не вдасться.

  • Майдан біля Кремля

    Російські активісти активно вивчають «матбазу» масових протистоянь із правоохоронцями: щити, балаклави, коктейлі Молотова... За прикладами, благо, далеко ходити не треба: поряд, якихось шість сотень кілометрів, — Україна, де досвідчені товариші покажуть, навчать, передадуть досвід. >>

  • Кремлівська «Зміна»

    Лідер партії «Зміна» (Zmiana) Матеуш Піскорський не знав, що його партію фінансували російські спецслужби — така лінія захисту польського політика, заарештованого у Польщі за шпигунство та поширення антиукраїнських настроїв. Прокуратура і Агенція внутрішньої безпеки стверджують, що все було саме навпаки. >>

  • Потрібні робочі руки

    На тлі низького безробіття та великої кількості вакансій чеський уряд започаткував нову державну програму запрошення іноземних фахівців, повідомляє «Радіо «Свобода». Ідеться передусім про кваліфіковану робочу силу, яка зможе закрити прогалини на чеському ринку праці, а головним джерелом таких фахівців чехи бачать Україну. >>

  • З голоду не помрете, але паски затягуйте

    Міністри фінансів країн єврозони та представники Міжнародного валютного фонду після 11-годинних переговорів у Брюсселі домовилися вчора про новий транш допомоги для Греції в 11,5 млрд. доларів (10,3 млрд. євро) та реструктуризацію боргу, повідомляє Бі-Бі-Сі. >>