Комсомольський призов

20.11.2010

Першу сесію новообраного складу Полтавської облради, яка відбулася позавчора, скликали винятково для обрання трьох її керівників. Однак вирішення традиційно гострого для органу представницької влади кадрового питання цього разу перетворилося, по суті, на формальність «одобрямсу». Передусім через цілковите домінування в облраді представників Партії регіонів та її фактичних сателітів. Адже зі 120 депутатів 57 увійшли до фракції ПР, а для переліку реальних опонентів нинішньої виконавчої влади в тій же обл­раді забагато пальців навіть однієї руки.

Тож не дивно, що при таємному голосуванні кожен із трьох безальтернативних претендентів на керівні крісла набрав від 103 до 99 голосів. На очільника облради кандидатуру 52–річного Івана Момота, який до цього працював заступником голови, вносив керівник обласної держадміністрації, осередку Партії регіонів та відповідної фракції Олександр Удовіченко. А першим заступником спікера облради обрали 56–річного Володимира Онищенка, який обіймав аналогічну посаду в облдержадміністрації. Обоє — найближчі соратники нинішнього «губернатора» ще з комсомольських часів: коли Удовіченко був першим секретарем обкому комсомолу, то Онищенко працював там другим секретарем, а Момот — секретарем «гуманітарним».

Крісло «звичайного» заступника дісталося представникові другої за чисельністю фракції партії «Батьківщина» Володимиру Марченку, який досі облраду очолював. Його, нагадаємо, обрали головою обласної ради ще в 2006 році, проте невдовзі, всупереч волі виборців, пан Володимир фактично «здав» цю посаду «регіоналу» Олександру Удовіченку після ганебних закулісних домовленостей між БЮТ і ПР.

Новий голова облради Іван Момот свого часу встиг попрацювати «гуманітарним» заступником «губернатора» Олександра Удовіченка. Однак у Полтаві його більше знають як фундатора приватного видавництва «АСМІ». Саме того, яке останнім часом фактично перехоплює функції донедавна найпотужнішого в області державного видавництва «Полтава». Сьогодні саме «АСМІ» друкує більшість провідних місцевих газет, у тому числі й тих, співзасновником яких є обласна рада. Відповідаючи на запитання власкора «УМ» на прес–конференції одразу після обрання головою облради, Момот повідомив, що «залишається співвласником видавництва».