Вона працює: вони розколюються

19.11.2010
Вона працює: вони розколюються

Йоанна Клузик-Ростковська оголошує про створення нової фракції. (Фото Рейтер.)

Перебування в опозиції завжди є випробуванням на міцність для політичної сили. І далеко не кожній із них вдається пройти через нього з гідністю, зберігши щільність лав і непохитність позиції. Найбільша опозиційна партія Польщі — «Право і справедливість» («ПіС») — цей іспит уже провалює.

П’ятого листопада політрада «ПіС» виключила з партії депутатів Сейму Польщі Йоанну Клузик­Ростковську й Ельжбету Якубяк та депутата Європарламенту Марека Мігальського. Їх позбавили партквитків за діяльність, яка не відповідає генеральній лінії політичної сили. Зокрема, «відступники» відмовилися підтримати на найближчих місцевих виборах окремих кандидатів від своєї партії. Але головною їхньою провиною стала критика курсу теперішнього керівництва «ПіС» на чолі з Ярославом Качинським. Закиди на адресу лідера лунають iз вуст багатьох членів «Права і справедливості», але виключені розкольники, або, як їх називає польська преса, «сецесійники», перейшли від слів до діла.

Позавчора вони скликали пресконференцію, на якій оголосили про створення в Сеймі нової депутатської групи під назвою «Польща — найважливіша» (під цим гаслом Ярослав Качинський улітку балотувався на дострокових президентських виборах після загибелі в авіакатастрофі під Смоленськом попереднього президента, свого брата Леха). Як повідомляє газета «Жечпосполита», загалом до фракції увійшло понад 20 депутатів — не лише виключені, а й ті, хто ще залишається в лавах «ПіС», проте не задоволений лінією Качинського.

Головна розкольниця та лідер новоствореної парламентської групи Йоанна Клузик­Ростковська, яка була членом «Права і справедливості» з моменту створення партії, оголосила, що її політичне угруповання має правоцентристський характер і продовжуватиме політику Ярослава Качинського зразка останньої президентської кампанії. Своїм головним завданням «сецесійники» бачать ведення суспільного діалогу, присвяченого передусім сімейним цінностям та демографічній політиці, а також розвитку й місцю Польщі у світі.

Створення окремої депутатської групи — це лише перший крок. Для реалізації своїх амбітних планів Клузик­Ростковська й компанія планують уже наступного місяця зареєструвати нову партію. Назви для неї поки ще не придумали. Серед запропонованих варіантів — «Новий центр» та «Громадяни для Жечі Посполитої», а польські ЗМІ, яким за будьяких обставин не бракує почуття гумору, вже охрестили нову силу «ПіС»Light, тобто «полегшений варіант» «ПіС».

Ситуація в партії загрозлива, адже під знамена нової партії може перебігти значна частина соратників Качинського. Таке роздроблення опозиційних лав не може не тішити правлячу партію «Громадянська платформа», адже нова партія ділитиме одне електоральне поле з уже й без того ослабленою після «Другої Катинської трагедії» «ПіС».

  • Майдан біля Кремля

    Російські активісти активно вивчають «матбазу» масових протистоянь із правоохоронцями: щити, балаклави, коктейлі Молотова... За прикладами, благо, далеко ходити не треба: поряд, якихось шість сотень кілометрів, — Україна, де досвідчені товариші покажуть, навчать, передадуть досвід. >>

  • Кремлівська «Зміна»

    Лідер партії «Зміна» (Zmiana) Матеуш Піскорський не знав, що його партію фінансували російські спецслужби — така лінія захисту польського політика, заарештованого у Польщі за шпигунство та поширення антиукраїнських настроїв. Прокуратура і Агенція внутрішньої безпеки стверджують, що все було саме навпаки. >>

  • Потрібні робочі руки

    На тлі низького безробіття та великої кількості вакансій чеський уряд започаткував нову державну програму запрошення іноземних фахівців, повідомляє «Радіо «Свобода». Ідеться передусім про кваліфіковану робочу силу, яка зможе закрити прогалини на чеському ринку праці, а головним джерелом таких фахівців чехи бачать Україну. >>

  • З голоду не помрете, але паски затягуйте

    Міністри фінансів країн єврозони та представники Міжнародного валютного фонду після 11-годинних переговорів у Брюсселі домовилися вчора про новий транш допомоги для Греції в 11,5 млрд. доларів (10,3 млрд. євро) та реструктуризацію боргу, повідомляє Бі-Бі-Сі. >>