Зимовий пайок згорів у пожежі

18.11.2010

Офіційне повідомлення досить скупе: «700 тонн сіна, що належало одній з агрофірм Недригайлівського району, знищило полум’я. Обставини цієї надзвичайної події сьогодні з’ясовують слідчі та спеціалісти з МНС».

Пожежа сталася в ТОВ «Агрофірма «Хоружівка», на малій батьківщині екс–Президента України Віктора Ющенка. Повідомлення про неї надійшло до чергової частини міліції близько четвертої ранку. Локалізувати пожежу вдалося о п’ятій. Але шкода, завдана господарству, вже була непоправною. «Худоба залишилася практично без кормів на зиму, — говорить голова агрофірми Григорій Осадчий. — Знищено близько 597 тонн сіна та 40 тонн якісної соломи».

Майже всі корми для худоби зберігалися в одному приміщенні — критому ангарі на три відділення. Приміщення зачинене, описує керівник господарства, двоє воріт, електроенергії немає. Однозначно те, що було здійснено підпал з тильної сторони ангара.

Поки худобу годуватимуть старими запасами соломи, а що робити далі, Григорій Осадчий просто не уявляє. Вихід єдиний: зменшувати стадо. Воно в агрофірмі досить пристойне: 1270 голів. Зменшиться поголів’я — зменшиться кількість працюючих. Зараз у господарстві зайняті 280 людей, але ж взимку тваринництво — єдине, чим займаються аграрії. «Завдано шкоди всьому селу», — каже голова.

Щодо збитків, то, як повідомила служба зв’язків із громадськістю обласної міліції, за попередніми підрахунками, вони становлять близько 200 тисяч гривень. Якою б не була ця сума за остаточними підрахунками, в реальності вона виявиться більшою. Бо ж для господарства до неї додадуться недобір молока, ваги худоби, а відповідно — її вартість.

Свою точку зору на те, що відбувається, має й голова обласної організації партії «Наша Україна», хоружівець Володимир Сапсай. «Була мета знищити господарство на батьківщині попереднього Президента». Може, не сподобалося комусь, що село на місцевих виборах все ж значною мірою зберегло свої «помаранчевi» симпатії. Але більш імовірно, що певних осіб просто «задушила жаба» на досить міцне господарство, на збережене поголів’я, на те, що так чи інакше, хай символічно, це пов’язують із прізвищем Ющенка.

«Нормальна сільська людина ніколи такого не зробить, бо знає, що почім у селі, — каже Володимир Сапсай. — Це зробили нелюди».