НОВИНИ ПЛЮС

18.11.2010

У Криму — «нові–старі» спікер і прем’єр

«Регіонала» Володимира Константинова знову обрали головою Верховної Ради Криму. Під час таємного голосування за висуванця фракції «Регіони Криму», чия кандидатура була єдиною, віддали голоси 92 депутати, по одному — «проти» й «утримався». Також парламент Криму 91 голосом перезатвердив на посаді голови Ради міністрів АРК лідера республіканського осередку Партії регіонів Василя Джарти.

Запоріжжя: опозиційного мера не реєструють

Запорізький виборчком 16 листопада відмовився зареєструвати як мера Запоріжжя новообраного міського голову, представника партії «Батьківщина» Олександра Сіна. Як повідомляє УНІАН, у реєстрації також було відмовлено екс–меру Запоріжжя Євгену Карташову, обраному депутатом міської ради від КПУ. Як пояснив член міськ­виборчкому Володимир Голіщев, для реєстрації Сіна у вівторок комісії не вистачило часу, а Карташов подав не всi документи.

Справа «Росукренерго»

Тимчасова слідча комісія парламенту щодо розслідування обставин рішення Стокгольмського арбітражу у справі «Росукренерго» відзвітує у п’ятницю і, можливо, припинить свою роботу. Як розповів учора журналістам голова комісії Роман Зварич, зібрані матеріали, — «а їх є доволі багато» — будуть направлені в Генпрокуратуру «для реагування». Він також додав, що ТСК не могла у повній мірі виконати доручення Верховної Ради щодо проведення об’єктивного розслідування у цій справі, а також з’ясувати обставини та причини арешту екс–голови Держмитниці Анатолія Макаренка, оскільки матеріали цієї справи засекречені.

Учора Верховна Рада відхилила закон про забезпечення національної енергетичної безпеки, яким пропонувалося не виконувати рішення Стокгольмського арбітражу щодо підтримки «Росукрнерего» у суперечці з урядом за газ. За опозиційний проект проголосувало тільки 138 депутатів.

Уряд схвалив співпрацю з Росією на ХАЕС

Кабінет Міністрів схвалив законопроект про ратифікацію угоди між урядами України та Росії щодо будівництва 3–го і 4–го енергоблоків Хмельницької АЕС. Як повідомляє УНІАН, про ухвалення відповідного рішення вчора на засіданні Кабміну журналістам повідомив заступник міністра палива та енергетики Володимир Макуха. Угодою, зокрема, передбачено, що російська сторона забезпечує фінансування проекту в обсязі, необхідному для проектування, будівництва й введення в експлуатацію блоків.

«ЄР» із ПР творитимуть зовнішню політику

Правляча в РФ партія «Єдина Росія» та українська Партія регіонів у найкоротші терміни мають намір розробити окремий план двостороннього розвитку міжпартійних відносин на 2011 рік. Про це повідомила прес–служба «ЄР» за підсумками дводенних робочих консультації з ПР. Зокрема, під час зустрічі делегації «регіоналів» під керівництвом заступника голови партії Леоніда Кожари з секретарем та заступником секретаря президії генеральної ради «Єдиної Росії» Костянтином Косачовим і Сергієм Невєровим наголошувалося на можливості міжпартійної взаємодії у зовнішньополітичних питаннях, Парламентській Асамблеї Ради Європи, інших міжнародних структурах.