За крок до прощання з Гоґвартсом

13.11.2010
За крок до прощання з Гоґвартсом

Зліва праворуч: Руперт Грінт, Емма Уотсон, Деніел Редкліфф. (Фото з сайту spletnik.ru.)

Мільйони фанатів Гаррі Поттера нарешті дочекалися екранізації останнього тому пригод малого чарівника. Щоправда, вже не такого й малого — і сам Гаррі та його друзі, й актори, які втілили їх на екрані, до останньої серії «поттеріани» підійшли геть дорослими. 21–річний Деніел Редкліфф та 22–річний Руперт Грінт (Рон) — уже нівроку парубки, а 20–річна Емма Уотсон виросла справжньою красунею. У цьому могли на власні очі переконатися щасливчики, яким вдалося потрапити на світову прем’єру першої частини стрічки «Гаррі Поттер і Смертельні реліквії», що відбулася позавчора ввечері в Лондоні.

Українським фанатам Гаррі й компанії можливості переглянути довгоочікувані «Реліквії» доведеться чекати аж до 18 листопада, коли перша серія вийде у прокат. Але клясти долю за те, що Україна — не Британія, не варто: показ у Лондоні був лише презентаційним, і решта світу побачить цей фільм фактично одночасно з нами.

Що ж до другої — і вже точно останньої — частини «поттеріани», то запастися терпінням доведеться аж до літа наступного року: попри те, що її зйомки також уже завершилися, прем’єру призначено на 14 липня 2011–го. Нагадаємо, завершальний том пригод Гаррі Поттера настільки насичений подіями, що кіношникам довелося розділити його на два фільми. Дія першої стрічки відбувається переважно не в магічній школі Гоґвартс, а за її межами, в реальному світі, де головні герої змагаються з генієм зла Волдемортом та його армією. За оцінками тих критиків, які вже встигли переглянути першу серію «Смертельних реліквій», цей фільм є лише прелюдією до наступного, де вихованці Гоґвартсу у великій битві мають нарешті побороти темні сили.

Окрім виконавців головних ролей, на лондонську прем’єру приїхало багато інших «гоґвартців» і творців фільму, а також «мама» Гаррі Поттера — письменниця Джоан Роулінг. Яка, нагадаємо, якось пообіцяла Деніелу Редкліффу, що продовження «поттеріани» точно не буде — дуже вже актор за десять років стомився перевтілюватися в Гаррі. А Емма Уотсон нещодавно навіть обстригла свої пишні кучері, аби її менше асоціювали з Герміоною. І все–таки юні актори зізналися, що їм трохи шкода розлучатися з магічним світом «поттеріани», якому вони віддали фактично половину життя.

 

ВТРАТИ

Позавчора в Лос–Анджелесі на 92–му році пiшов iз життя легендарний італійський кінопродюсер Діно Де Лаурентіс. Свого часу він вивів у широкий світ іншу легенду італійського кіно — режисера Федеріко Фелліні, бо продюсував його перші фільми — «Дорога» (1954) та «Ночі Кабірії» (1956).

Діно Де Лаурентіс народився в містечку Торре Аннунціата поблизу Неаполя. У віці 17 років записався до кіношколи, заробляв на життя працею актора, статиста та реквізитора. Як продюсер дебютував у 20. У 1970–х італієць, таланти якого переросли межі Європи, переїхав до Голлівуду, де з успіхом продюсував як артистичне кіно, так і комерційні блокбастери. У його доробку — як епічна екранізація роману Льва Толстого «Війна і мир» (1956) з Одрі Хепберн у ролі Наташі Ростової, так і комерційні хіти «Три дні Кондора» (1975), «Кінг Конг» (1976), «Заколот на «Баунті» (1984), дві частини «Ганнібала» (2001 та 2007) — продовження знаменитого фільму «Мовчання ягнят», екранізації багатьох романів Стівена Кінга. Також Де Лаурентіс продюсував такі знакові для американського кіно стрічки, як «Барбарелла», «Флеш Гордон», «Дюна», «Серпіко», «Улісс», «Конан–варвар» тощо. 2001 року продюсера вшанували почесним «Оскаром» за життєвий внесок у мистецтво кіно.

  • Майдан біля Кремля

    Російські активісти активно вивчають «матбазу» масових протистоянь із правоохоронцями: щити, балаклави, коктейлі Молотова... За прикладами, благо, далеко ходити не треба: поряд, якихось шість сотень кілометрів, — Україна, де досвідчені товариші покажуть, навчать, передадуть досвід. >>

  • Кремлівська «Зміна»

    Лідер партії «Зміна» (Zmiana) Матеуш Піскорський не знав, що його партію фінансували російські спецслужби — така лінія захисту польського політика, заарештованого у Польщі за шпигунство та поширення антиукраїнських настроїв. Прокуратура і Агенція внутрішньої безпеки стверджують, що все було саме навпаки. >>

  • Потрібні робочі руки

    На тлі низького безробіття та великої кількості вакансій чеський уряд започаткував нову державну програму запрошення іноземних фахівців, повідомляє «Радіо «Свобода». Ідеться передусім про кваліфіковану робочу силу, яка зможе закрити прогалини на чеському ринку праці, а головним джерелом таких фахівців чехи бачать Україну. >>

  • З голоду не помрете, але паски затягуйте

    Міністри фінансів країн єврозони та представники Міжнародного валютного фонду після 11-годинних переговорів у Брюсселі домовилися вчора про новий транш допомоги для Греції в 11,5 млрд. доларів (10,3 млрд. євро) та реструктуризацію боргу, повідомляє Бі-Бі-Сі. >>