Б’ють журналістів і плюють в обличчя

11.11.2010

Стан російського журналіста Олега Кашина, якого минулої суботи жорстоко побили невідомі, «набув позитивної динаміки». Про це обережно повідомляють медики московської міської лікарні №36, де Кашин лежить у реанімації. Головний лікар Віталій Французов висловив сподівання на те, що вже найближчими днями пацієнт зможе говорити — щойно його відключать від апарата штучної вентиляції легень.

Учора зранку в російських інформагенціях з’явилися повідомлення про те, що журналіст прийшов до тями, однак згодом його дружина Євгенія Мілова це спростувала. За її словами, станом на вчора по обіді Олега ще не виводили зі штучної коми — консиліум лікарів вирішив поки що продовжити медикаментозний сон пацієнта. Напередодні Кашину зробили ще одну, третю, операцію — цього разу з корекції фактично відірваних фаланг пальців. Адже нападники, яких досі розшукують правоохоронці, металевими прутами цілеспрямовано били журналіста по руках — очевидно, щоб більше не писав.

«Хлопці в’їлися у справу професійно»

Учора за вказівкою голови Слідчого комітету ген­прокуратури Росії Олександра Бастрикіна кримінальну справу про напад на Олега Кашина передали у провадження Головного слідчого управління. Головний редактор газети «Коммєрсант», у якій працював побитий журналіст, Михайло Михайлін в інтерв’ю радіо «Ехо Москви» сказав, що загалом задоволений роботою слідчих. «Вони працюють більш ніж усерйоз. У мене є постійний контакт зі слідством: якщо у них з’являються питання, вони пропонують мені приїхати в будь–який час доби і на все відповісти — у нас така домовленість», — розповів Михайлін. За його словами, рівень слідства і питання, які йому ставили, «показують, що хлопці в’їлися в цю справу дуже професійно».

Газету про Кашина роздаватимуть безкоштовно

Журналісти низки російських ЗМІ («Коммєрсанта», «Еха Москви», «Большого города», сайтів Marker.ru, Lenta.ru тощо) готують до випуску газету про «справу Кашина». Випуск, який, імовірно, вийде 14 листопада, складатиметься з двох блоків: інформаційного та публіцистичного. У першому буде описано хроніку подій, хід розслідування і версії побиття Кашина. У другому відомі журналісти напишуть авторські матеріали на тему безпеки представників мас–медіа.

Газету безкоштовно розповсюджуватимуть у метро, інститутах, ресторанах, кінотеатрах і виставкових залах, а також роздаватимуть на мітингу, присвяченому другій річниці побиття головного редактора «Хімкінской правди» Михайла Бекетова, який відбудеться в неділю поряд із пам’ятником Олександру Грибоєдову на Чистих прудах.

За Хімки б’ють до напівсмерті

До речі, вчора мировий суд міста Хімки засудив Бекетова до штрафу в розмірі 5 тисяч рублів, визнавши його винним у наклепі на голову адміністрації міського округу Володимира Стрельченка. При цьому журналіста звільнили від покарання, бо, мовляв, збіг термін давності за «злочин», скоєний ним у травні 2007 року. Тоді Бекетов, відомий своїми гострими публікаціями про вирубку Хімкинського лісу для будівництва траси Москва — Санкт–Петербург, звинуватив Стрельченка у причетності до підриву його авто. У листопаді на редактора «Хімкінской правди» було скоєно замах: його знайшли у дворі власного будинку в селищі Старбеєво сильно побитим — із черепно–мозковою травмою, переломом гомілки, численними забоями і... роздробленими пальцями на руках. На жаль, допомога надійшла надто пізно — журналіст пролежав на вулиці більше доби, і зрештою ногу та пальці на одній руці йому довелося ампутувати. Колеги Бекетова назвали вчорашній вирок суду «плювком в обличчя».

А тим часом у реанімації перебуває ще один захисник Хімкинського лісу (про ситуацію навколо якого, нагадаємо, багато писав і Олег Кашин). Громадського активіста Костянтина Фетісова невідомі побили бейсбольними битками 4 листопада. Раніше Фетісов скаржився, що йому погрожували.

  • Майдан біля Кремля

    Російські активісти активно вивчають «матбазу» масових протистоянь із правоохоронцями: щити, балаклави, коктейлі Молотова... За прикладами, благо, далеко ходити не треба: поряд, якихось шість сотень кілометрів, — Україна, де досвідчені товариші покажуть, навчать, передадуть досвід. >>

  • Кремлівська «Зміна»

    Лідер партії «Зміна» (Zmiana) Матеуш Піскорський не знав, що його партію фінансували російські спецслужби — така лінія захисту польського політика, заарештованого у Польщі за шпигунство та поширення антиукраїнських настроїв. Прокуратура і Агенція внутрішньої безпеки стверджують, що все було саме навпаки. >>

  • Потрібні робочі руки

    На тлі низького безробіття та великої кількості вакансій чеський уряд започаткував нову державну програму запрошення іноземних фахівців, повідомляє «Радіо «Свобода». Ідеться передусім про кваліфіковану робочу силу, яка зможе закрити прогалини на чеському ринку праці, а головним джерелом таких фахівців чехи бачать Україну. >>

  • З голоду не помрете, але паски затягуйте

    Міністри фінансів країн єврозони та представники Міжнародного валютного фонду після 11-годинних переговорів у Брюсселі домовилися вчора про новий транш допомоги для Греції в 11,5 млрд. доларів (10,3 млрд. євро) та реструктуризацію боргу, повідомляє Бі-Бі-Сі. >>